Epilepsie bij honden: Symptomen, Behandelingen & Vergoeding

epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een probleem dat helaas vaak voorkomt. Epilepsie is een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat je hond soms heftige aanvallen heeft en als baasje is dit erg naar om te zien. Maar hoe herken je epilepsie bij je hond en hoe voorkom je het? En wanneer moet je naar de dierenarts? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over. En o ja, wij vergoeden met onze hondenverzekering (deels) de kosten dierenartskosten voor deze aandoening. 

Laten we beginnen. 

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een neurologische aandoening waarbij aanvallen voorkomen. Deze aanvallen ontstaan door een plotselinge storing van de prikkeloverdracht in de hersenen. Epilepsie bij honden bestaat in verschillende vormen met verschillende aanvallen. Ook de oorzaak van epilepsie kan per hond verschillen.  

Welke vormen van epilepsie zijn er?

Er zijn twee soorten epilepsie bij honden: primaire en secundaire epilepsie. Beide vormen hebben verschillende oorzaken. Maar wat is het verschil tussen primaire en secundaire epilepsie bij honden? 

 • Primaire epilepsie 

Dit is de meest bekende vorm van epilepsie en deze vorm komt ook vaak voor bij mensen. Bij primaire epilepsie is de oorzaak helaas vaak onbekend. Als de dierenarts geen duidelijke oorzaak kan vinden, zal hij waarschijnlijk primaire epilepsie als diagnose stellen. De aanvallen beginnen bij elke hond op een ander moment, maar meestal tussen de 1 en 6 jaar oud. Het kan zijn dat de eerste aanvallen hierbij ongemerkt aan je zijn voorbijgaan. 

 • Secundaire epilepsie 

Bij secundaire epilepsie is er wel een duidelijke oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld een te laag suikergehalte, lever- of nieraandoeningen, hersenproblemen of vergiftiging zijn. Meestal krijgen honden op latere leeftijd last van secundaire epilepsie, maar ook jonge honden kunnen het krijgen. 

De fasen van een epileptische aanval bij een hond

Het lastige aan epilepsie bij honden is dat de aanvallen sterk kunnen verschillen in duur en hevigheid. Een klassieke epileptische aanval verloopt in drie duidelijke fases die goed te herkennen zijn. 

 • Aura 

De eerste fase heet de aura. Deze fase kan een paar seconden duren, maar soms ook zelfs een paar dagen. Je herkent deze fase als doordat hond aanhankelijker wordt, een vreemde blik in zijn ogen heeft, en erg rustig óf juist onrustig is. De aurafase is moeilijk te herkennen omdat de symptomen niet altijd opvallen en vaak gebeuren als je hond juist rustig is. 

 • Toeval 

In deze fase gebeurt de echte aanval. Dit duurt meestal een paar minuten. Als het langer dan tien minuten duurt, moet je direct de dierenarts bellen! Tijdens deze fase zie je duidelijk dat er iets mis is: je hond kan onder andere omvallen, zijn bewustzijn verliezen of hevige krampen krijgen. Ook komt verlies van ontlasting voor. 

 • Post-ictaal 

Na de aanval komt je hond in de post-ictale fase. Hij is dan vaak in de war en drinkt veel. Deze fase kan variëren van een paar seconden tot zelfs enkele dagen. 

Symptomen van epilepsie bij honden

Epilepsie is bij honden vaak duidelijk te zien, maar je kunt makkelijk belangrijke signalen toch weleens missen. Daarom is het belangrijk om te weten welke symptomen bij epilepsie horen: 

 • Je hond wordt aanhankelijk 
 • Je hond valt om 
 • Je hond gaat klappertanden 
 • Je hond valt flauw 

Hondenrassen die vaker epilepsie krijgen

Elke hond kan epilepsie krijgen, maar sommige rassen zijn er gevoeliger voor. Hier zijn de rassen die het vaakst epileptische aanvallen krijgen: 

 • Bouvier 
 • Duitse herder 

Wat moet je doen bij een epileptische aanval bij je hond?

Helaas kun je een epileptische aanval bij je hond niet stoppen of voorkomen. Wel is jouw gedrag tijdens zo’n aanval erg belangrijk. De eerste keer dat je hond een aanval krijgt, is vaak enorm schrikken. Deze tips helpen je om je hond goed te verzorgen tijdens een aanval: 

 • Blijf rustig: Probeer kalm te blijven en observeer je hond. 
 • Maak de omgeving veilig: Verwijder meubels en andere obstakels zodat je hond zich niet kan bezeren. 
 • Noteer de aanval: Schrijf op hoe lang de aanval duurt en welke symptomen je ziet.  
 • Probeer het filmen: Film de epileptische aanval en houd een dagboek bij van aanvallen, inclusief wat hij 24 uur vooraf heeft gegeten en gedaan. 
 • Geen aanraking of medicatie: Probeer je hond niet te kalmeren door te aaien of vast te houden en geef geen medicatie. 
 • Bel de dierenarts: Als de aanval langer dan 10 minuten duurt, bel dan meteen je dierenarts! 
 • Na de eerste aanval: Maak de volgende dag een afspraak met je dierenarts om je hond te laten onderzoeken.
 • Bij bekende epilepsie: Als je hond al eerder epilepsie heeft gehad en meerdere aanvallen achter elkaar krijgt, volg dan het medicatieplan van je dierenarts. 

Hoe kun je epilepsie bij je hond voorkomen?

Je kunt epilepsie bij honden niet voorkomen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die jij als baasje kunt doen die de kans op een epileptische aanval zo klein mogelijk maken.  

 • Geef je hond voldoende rust (stress verhoogt de kans op een aanval) 
 • Zorg voor een vaste dagelijkse routine 
 • Vermijd onverwachte gebeurtenissen zoveel mogelijk 
 • Bescherm je hond tegen fel licht en harde geluiden 

Diagnostiek van epilepsie bij honden

Als je hond voor het eerst een aanval krijgt, is het belangrijk om de volgende dag een afspraak bij de dierenarts te maken. De dierenarts zal:

 1. Lichamelijk onderzoek uitvoeren
  Eerst zal de dierenarts bij je hond een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren.

  Dierenartskosten: ongeveer €35 tot €60 – bij een specialist ongeveer €75

   

 2. Bloedonderzoek
  Vervolgens zal de dierenarts een bloedonderzoek doen naar de meest voorkomende oorzaken van (secundaire) epilepsie.

  Dierenartskosten: ongeveer €225

   

 3. CT-scan
  Als het bloedonderzoek niets oplevert, kan die de dierenarts een CT-scan van de hersenen overwegen om een (zeldzame) hersentumor uit te sluiten.

  Dierenartskosten: ongeveer €800 tot €1.100 – bij een spoedkliniek tussen de €1.100 en €1.500

Epilepsie bij honden behandelen

Epilepsie bij honden wordt behandeld met medicijnen. Maar het is goed om te weten dat hier niet meteen na één aanval mee wordt begonnen. Het is beter om eerst te kijken hoe vaak de aanvallen voorkomen. Sommige honden krijgen maar één keer per jaar – of zelfs minder vaak – een aanval. In dat geval is een behandeling gelukkig niet nodig. 

Komen de epileptische aanvallen voor, zo ongeveer eens per twee of drie maanden? Dan wordt er door de dierenarts medicatie voorgeschreven. Daarbij wordt de keuze gemaakt uit onderstaande middelen: 

 • Phenobarbital 

De meeste dierenartsen starten met phenobarbital. Dit medicijn vermindert de aanvallen. In het begin kan je hond wat warrig of futloos zijn en meer drinken dan normaal. 

Dierenartskosten: 
ongeveer €62 per maand

 • Pexion 

Als phenobarbital niet goed genoeg werkt of zijn effect verliest, wordt vaak overgestapt op pexion. Dit medicijn heeft hetzelfde doel, maar kan beter werken waar phenobarbital stopt. 

Dierenartskosten: 
ongeveer €130 per maand 

 • Diazepam 

Bij een langdurige aanval wordt diazepam geïnjecteerd. Dit medicijn helpt de hond uit de aanval te komen. 

Dierenartskosten: 
ongeveer €11,50 per toediening 

*Bovenstaande prijzen m.b.t. medicatie zijn berekend op basis van een hond die 20KG weegt

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht of onze polisvoorwaarden.

Worden de behandelkosten voor epilepsie bij honden vergoed?

Vertoont je hond tekenen van epilepsie? Dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd onverwachte dierenartskosten, zo ook (deels) voor de behandelkosten voor epilepsie bij honden. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!  

`