Border collie kopen? Dit moet je weten!

border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil je een border collie kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit hondenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een border collie?

Een border collie met stamboom kost tussen de €900 en €1.200, maar dan hebben wij het alleen over de aanschaf. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft de border collie een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een border collie pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging, deze puppy’s worden namelijk gefokt volgens de fokreglementen van de vereniging. Ook worden de puppy’s hier getest op erfelijke aandoeningen en worden welzijnsregels gesteld aan de honden. Wil je ergens anders een border collie kopen? Vraag dan bij de ouders een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde hond koopt.

Hoe oud wordt een border collie?

Een border collie wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. 

Wat is het karakter van een border collie?

Het karakter van een border collie is energiek, hardwerkend en slim. Misschien wel bovengemiddeld slim. Dit hondenras leert namelijk zo snel dat het lastig kan zijn om hem te blijven uitdagen, zowel geestelijk als lichamelijk. Verder moet een border collie iets om handen hebben, want anders gaat hij zich vervelen. En dat kan weer leiden tot gedragsproblemen, zoals overmatig blaffen, graven of drijven. Het perfecte baasje voor een border collie is dan ook een persoon die energiek is, veel met zijn hond optrekt en het leuk vindt om zijn viervoeter te trainen.

Hoe ziet een border collie eruit?

De border collie is een atletisch gebouwde hond waarbij het lichaam qua verhouding in balans is. Deze hardwerkende hond komt voor in twee vachttypen: een korte of middellange vacht. Over het algemeen is de vachtkleur zwart en wit, maar ook andere kleuren(combinaties) komen voor. Let wel op: volgens de rasstandaard mag wit nooit de overheersende kleur zijn. Deze border collies moet je dus niet kopen.

De ideale schofthoogte van een border collie is bij een reutje 53 centimeter en bij teefjes 50 centimeter. Het gewicht mag bij mannetjes tussen de 13 en 20 kilo zitten, en bij teefjes tussen de 13 en 19 kilo. 

Hoe moet ik een border collie verzorgen?

De vachtverzorging bij een border collie is niet intensief. Wel moet je hem af en toe borstelen, vooral op plekken waar het haar wat langer is zodat hier geen klitten ontstaan. Zoals bij de oren, oksels, poten en staart. Ook is het belangrijk om de oren goed te controleren op overtollig haar. Groeit er veel haar in en rondom de oren? Vraag dan je dierenarts om advies.

Verder moet je qua verzorging bij een border collie vooral denken aan beweging en training. Deze energieke hond heeft sowieso elke ochtend en avond een grote wandeling nodig. Maar daar blijft het niet bij: ook binnenshuis verlangt een border collie naar uitdaging. Denk hierbij aan speurspelletjes of andere oefeningen waarbij je ook zijn hersenen traint.

Aandoeningen en ziektes

De border collie is een atletische hond. Toch moet je ook met deze harde werker af en toe naar de dierenarts, vooral als hij nog klein is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras flink wat erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij border collies:

Epilepsie is een prikkelverstoring in de hersenen. Bij de erfelijke vorm van epilepsie krijgt een border collie meestal de eerste aanval als hij tussen de 6 maanden en 5 jaar oud is.  De ernst en de frequentie van een epileptische aanval is per hond verschillend. In de meeste gevallen kunnen de aanvallen onder controle worden gehouden met medicatie, maar bij ernstige vormen van epilepsie kan euthanasie worden overwogen. Wil jij een border collie kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren geen epilepsie hebben. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde border collie koopt.

Dit is een erfelijke oogaandoening waarbij het vaatvlies – en soms ook zenuwweefsel – op de plek  waar de oogzenuw aan de achterkant het oog binnenkomt, niet volledig zijn ontwikkeld. De afwijking is vanaf de geboorte al aanwezig en kan niet erger of minder worden. Wil jij een border collie kopen? Door middel van een oogonderzoek kan bij de border collie pup al vanaf 6 weken leeftijd worden vastgesteld of CEA aanwezig is.

Bij primaire lens luxatie laat de ooglens (gedeeltelijk) los door een verzwakking van het weefsel dat de lens normaal op zijn plaats houdt. Als gevolg van deze loslating verplaatst de lens zich in het oog naar voren waardoor de afvoer van het oogvocht geblokkeerd wordt. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk op de oogbol (glaucoom). Dit kan leiden tot blindheid. Wil jij een border collie kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PLL. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde border collie koopt.

Dierenartskosten bij een border collie

Een bezoekje aan de dierenarts kan hoog oplopen. Wat de dierenarts preciest kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij pomerianen:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer €1.800
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is je border collie niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`