CT-scan hond: Behandeling, Kosten & Vergoeding

kosten ct-scan hond

Helaas komt het soms voor dat je hond last heeft van een botbreuk, gewrichtsprobleem of een inwendig probleem. In zulke gevallen kan een CT-scan duidelijkheid geven over wat er precies aan de hand is. Maar wat is een CT-scan voor honden en wanneer is die nodig? En wat kost het? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over. En goed nieuws: met onze hondenverzekering vergoeden wij (deels) de kosten van deze behandeling.  

Laten we beginnen. 

Wat is een CT-scan bij je hond?

Een CT-scan is een speciale röntgenfoto die dwarsdoorsneden van je hond maakt. Het geeft de dierenarts een duidelijk en gedetailleerd beeld van de botten, organen en andere delen van het lichaam. Zo kan de dierenarts nog beter zien wat er aan de hand is met je hond. 

Wanneer is een CT-scan nodig bij honden?

Een dierenarts kan een CT-scan gebruiken als je hond:  

  • Botbreuken heeft 
  • Gewrichtsproblemen heeft 
  • Tumoren of ontstekingen heeft 
  • Problemen met de neus of kaak heeft 
  • Problemen met het oor, de schedel, de rug, of de borst- of buikholte heeft 

Hoe werkt een CT-scan bij honden?

Tijdens het maken van een CT-scan ligt je hond onder narcose op een tafel die door een tunnel in de CT-scanner beweegt. Dit zorgt ervoor dat hij stil ligt voor scherpe en duidelijke beelden. Belangrijk is dat je hond al vier uur voor de scan nuchter is. Soms krijgt je hond ook een contrastvloeistof om bepaalde delen beter zichtbaar te maken. Terwijl de tafel beweegt, maakt de scanner röntgenfoto’s vanuit verschillende hoeken. Na de scan wordt je hond wakker en kan hij – gelukkig – meestal dezelfde dag nog naar huis. Vervolgens bekijkt een specialist de resultaten en bespreekt deze met je dierenarts om een behandelplan voor je beste vriend te maken.  

Wat zijn de kosten voor een CT-scan bij honden?

De kosten voor een CT-scan bij honden liggen meestal tussen de €800 en €1.100. Moet je naar een spoedkliniek? Dan kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 1.100 en 1.500. Wat het precies gaat kosten, hangt af van de grootte van het te onderzoeken gebied en of – en hoeveel contrastvloeistof er wordt gebruikt. Vraag altijd vooraf aan je dierenarts wat de kosten zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Worden de kosten voor een CT-scan bij je hond vergoed?

Dierenartskosten kunnen tegenwoordig snel oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten, zo ook (deels) voor de CT-scan kosten voor je hond. Hoeveel je hiervan vergoed krijgt, hangt af van het door jou gekozen pakket. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering! 

We proberen alle vergoedingen en voorwaarden zo duidelijk mogelijk op onze website te zetten. Wil je weten wat de uitsluitingen en beperkingen zijn? Bekijk dan onze polisvoorwaarden of ons vergoedingenoverzicht. De polisvoorwaarden bepalen altijd wat er wel en niet gedekt is. 

 

`