Hond trilt veel, wat moet ik weten?

hond trilt

Het blijft altijd een beetje schrikken als je hond trilt. Hoewel een beetje trillen normaal is voor honden, kan overmatig veel trillen een teken zijn dat er iets aan de hand is. Maar wat dan? En hoe kan dit voorkomen of behandeld worden? Geen zorgen, onder huisdierspecialisten vertellen je hier alles over. 

Laten we beginnen. 

Waarom trilt een hond?

Trillen is een natuurlijke reactie van het lichaam van een hond, net zoals bij mensen. Het trillen kan variëren van licht beven tot meer opvallend schudden, waarbij het laatste aanzienlijk gevaarlijker is. De redenen voor waarom een hond trilt kunnen wel flink uiteenlopen. 

Hond trilt: mogelijke oorzaken

Wij hoeven jou niet te vertellen dat elke hond uniek is. Maar daardoor kunnen de mogelijke oorzaken van het trillen ook sterk verschillen. Sommige zijn hartstikke onschuldig, terwijl andere een symptoom kunnen zijn van iets ernstigs. Enkele oorzaken van waarom een hond trilt zijn: 

 • Koud weer 

Net zoals mensen in de kou, trillen honden ook als reactie op lagere temperaturen. Dit is een natuurlijke manier van het lichaam om warmte te produceren. 

 • Opwinding 

Soms trilt een hond ook uit pure opwinding, bijvoorbeeld bij het zien van zijn favoriete speeltje, tijdens het wachten op een snack, of gewoon tijdens het zien van zijn favoriete baasje – jij dus! 

 • Angst of stress 

Honden kunnen ook gaan trillen tijdens (voor hun) stressvolle situaties, zoals onweer, vuurwerk, of een dierenartsbezoekje. 

 • Pijn of ongemak

Als een hond trilt dan kan dit erop wijzen dat hij pijn heeft. Denk hierbij bij aan pijn in de rug of erge buikpijn.  

 • Medische aandoeningen

Ook sommige medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond veel hijgt.  

Hond trilt: mogelijke aandoeningen en ziektes

In de meeste gevallen is het onschuldig als je hond trilt. Maar af en toe kan het ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, en dan is het belangrijk om de symptomen hiervan te signaleren. Enkele mogelijke ziektes en aandoeningen waardoor een hond gaat trillen zijn: 

 • Vergiftiging 

Het inslikken van giftige stoffen, zoals chocolade, kan een vergiftiging veroorzaken. Vermoed je dat je hond iets giftigs heeft gegeten? Raadpleeg dan direct je dierenarts. 

 • Ouderdom 

Oudere honden kunnen trillen als gevolg van zwakkere spieren of zelfs neurologische aandoeningen. 

 • Neurologische aandoeningen 

Aandoeningen aan het zenuwstelsel kunnen ervoor zorgen dat een hond last heeft van onwillekeurig trillen. Dit kan voorkomen bij een epileptische aanval, bepaalde virusziekten (zoals hondenziekte), of problemen met de coördinatie.  

 • Medische aandoeningen 

Honden kunnen ook gaan trillen door onderliggende medische aandoeningen, bijvoorbeeld door stofwisselingsziekten zoals de ziekte van Addison, of door nierfalen.   

Trillen bij honden voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van trillen bij honden zijn te voorkomen, blijft voorkomen altijd nog beter dan genezen. Hieronder geven wij enkele tips: 

 • Warmtemanagement 

Zorg ervoor dat je hond warm blijft tijdens koud weer, vooral als het een kleine hond of kortharig ras is. Het kan zelfs verstandig zijn om tijdens winterse wandelingen je hond te voorzien van een hondenjas. 

 • Stressmanagement 

Als je mogelijke stressvolle situaties voor je hond herkent, probeer dan van tevoren een rustige omgeving voor hem te creëren waar hij zich thuis ‘veilig’ voelt, zoals zijn bench. 

 • Training en socialisatie 

Training en socialisatie kunnen je hond helpen bij het verminderen van trillen als de oorzaak hiervan angstgerelateerd is. Door je hond juist op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren, plaatsen en situaties, leert hij dat er niets is om bang voor te zijn. 

 • Weet wat je hond eet 

Controleer goed wat je hond binnenkrijgt. Zorg ervoor dat hij geen giftige stoffen kan eten en geef hem een gebalanceerd dieet om mogelijke gezondheidsproblemen die trillen veroorzaken te voorkomen. 

 • Regelmatige dierenartsbezoekjes 

Plan regelmatig dierenartsbezoekjes in ter controle. Tijdens zo’n check-up kunnen mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt, voordat ze te ernstig worden. 

Hond trilt: mogelijke behandelingen

Werken bovenstaande tips niet? Dan moet je hond mogelijk behandeld worden. Welke van onderstaande behandeling wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen. 

 • Kalmerende middelen 

Als een hond trilt door extreme angst, dan kan kalmerende medicatie worden voorgeschreven.  

Dierenartskosten: ongeveer €500 per jaar 

 • Medische behandeling voor vergiftiging 

Als een hond trilt omdat er sprake is van vergiftiging, dan is onmiddellijke medische hulp nodig. Dit kan varieren tot het laten braken tot specifieke medicatie welke de giftige stof uit het bloed onttrekt. 

Dierenartskosten: ongeveer tussen €100 en €1500 (als opname nodig is) 

 • Behandeling van medische aandoeningen 

Als een hond trilt omdat er sprake is van medische aandoeningen wordt medicatie voorgeschreven en zijn regelmatige dierenartsbezoeken nodig. 

Dierenartskosten: bijvoorbeeld voor de ziekte van Addison, dan €1.000 per jaar 

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je hond trilt? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`