Hond heeft chocolade gegeten, wat moet ik doen?

hond heeft chocolade gegeten 1

Het kan het beste baasje overkomen: je laat per ongeluk even een stuk chocolade op tafel liggen en je hond gaat er volgens mee aan de haal. Vervelend voor jou, maar nog meer voor je hond. Honden kunnen namelijk erg ziek worden van chocolade en in het ergste geval zelfs overlijden. Heeft jou hond chocolade gegeten? Onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je moet weten!

Laten we beginnen.

Waarom mag een hond geen chocolade?

Honden kunnen niet tegen de stof theobromine en laat dat nou eens in chocolade zitten. Een vuistregel voor honden en chocolade: hoe puurder de chocolade, des te gevaarlijker het is voor je hond. Witte chocolade bevat deze stof niet, maar dat betekent niet dat je hond deze wél mag eten. Van witte chocolade kunnen honden alsnog braken of diarree krijgen. Niet alleen in chocolade komt overigens theobromine voor, maar ook in cacaobonen en poeder. Houd dit dus ook uit de buurt van je hond.

Symptomen chocolade vergiftiging hond

Theobromine is eigenlijk een soort cafeïne, ook wel methylxanthine genoemd. Krijgt je hond hiervan te veel binnen? Dan zal hij ongeveer dezelfde symptomen vertonen als bij een mens die te veel koffie gedronken heeft.

Over het algemeen begint een hond meestal pas na twee tot vier uur symptomen te vertonen van chocoladevergiftiging, zoals:

  • Braken
  • Diarree
  • Hijgen
  • Rusteloosheid

Soms komt het ook voor dat honden pas na zes tot twaalf uur symptomen hiervan krijgen. Verslechtert de gezondheid van je hond na chocoladevergiftiging? Dan kunnen onderstaande symptomen optreden:

  • Rillingen
  • Hartkloppingen
  • Epileptische aanvallen

In het ergste geval kan een hond die chocolade heeft gegeten zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk om snel in te grijpen als je ziet dat je hond hiervan gegeten heeft, of als je symptomen hiervan denkt te herkennen.

Hoeveel chocolade is giftig voor een hond?

Hoe giftig chocolade voor een hond kan zijn, hangt af van verschillende aspecten. Zowel het gewicht van je hond, de hoeveelheid chocolade die is binnengekregen en het soort chocolade speelt hierin mee. Per soort chocolade verschilt de hoeveel theobromine die het bevat:

  • Witte chocolade bevat 2 mg theobromine per gram chocolade.
  • Melkchocolade bevat 3 mg theobromine per gram chocolade.
  • Pure chocolade bevat 15 mg theobromine per gram chocolade.

Een hond kan wel tegen een klein beetje chocolade. Maar let op: een klein beetje chocolade is verschillend voor honden en mensen. Als een mens 45 gram chocolade eet, dan voelt-ie niks. Eet een klein hondje 45 gram chocolade, dan kan hij al milde klachten krijgen, of erger.

Hoeveel chocolade is dodelijk voor een hond?

In het ergste geval kan een chocoladevergiftiging dodelijk zijn voor je hond als hij niet op tijd behandeld wordt. Theobromine komt namelijk snel in het bloed terecht en is schadelijk voor de hartspier. Duurt het lang voordat je hond behandeld wordt hiertegen? Dan blijft de giftige stof lang in het lichaam van je hond en kan dit leiden tot een hartstilstand of een ademhalingsstilstand.

Hoeveel chocolade dodelijk is voor een hond, hangt af van de grootte van je hond, de soort chocolade en de hoeveelheid chocolade die hij heeft binnengekregen. Maar voor een hond met een allergie voor chocolade, kan 10 gram al fataal zijn.

Behandeling chocolade vergiftiging hond

Gelukkig kan een hond die chocolade heeft gegeten wel behandeld worden. Maar ook hierbij is adequaat behandelen van belang. Als het eten van chocolade kort geleden is, dan laat een dierenarts de hond braken met behulp van een injectie. Als het goed is zijn dan de giftige stoffen al uit zijn lichaam.

Is braken niet de juiste oplossing en heeft je hond last van een ernstige vergiftiging? Dan zal je hond opgenomen moeten worden. De dierenarts kan er dan voor kiezen om de maag van je hond leeg te spoelen. Je hond zal hierbij ook mogelijk een nabehandeling ondergaan, hierbij wordt de heropname van theobromine uit de darm verminderd.

Figo hondenverzekering

Heeft je hond chocolade gegeten? Dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig wel hoog qua kosten oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`