Hond likt veel, wat moet ik weten?

hond likt veel

Je kent het als hondenbaasje vast wel: je hond likt veel – of het zijn poten, zichzelf of zelfs jou is, constant is-ie aan het likken! Hoewel een klein beetje likken normaal is voor honden, kan overmatig likken een teken zijn dat er iets aan de hand is. Maar wat dan? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over. 

Laten we beginnen. 

Hond likt veel: mogelijke oorzaken

Overmatig likken bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Het gedrag kan variëren van het likken van de poten tot het herhaaldelijk likken van andere delen van het lichaam, zoals de oksels, liezen en flanken. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die kunnen bijdragen aan dit gedrag:  

 • Huidirritatie  

Een van de meest voorkomende oorzaken waarom een hond overmatig veel likt is huidirritatie. Dit kan worden veroorzaakt door allergieën, vlooien- en tekenbeten, of irritatie door chemicaliën in bijvoorbeeld schoonmaakproducten of shampoos. 

 • Stress en angst 

Een hond kan ook veel likken in situaties waarin ze gestrest, angstig of onzeker zijn. Het likken helpt je hond dan te kalmeren. 

 • Pijn of ongemak 

 Pijnlijke aandoeningen zoals artritis, gewrichtsproblemen en zelfs tandpijn kunnen ervoor zorgen dat een hond overmatig likt in een poging om de pijn een klein beetje te verdoven. 

 • Verveling 

Soms komt het ook voor dat honden veel gaan likken omdat ze zich vervelen. Het likken dient dan als vorm van afleiding.  

 • Misselijkheid 

Als je hond de neiging heeft om veel aan oppervlakken te likken, zoals aan muren of meubels, kan dat betekenen dat hij misselijk is.  

Hond likt veel: mogelijke ziektes en aandoeningen

Zoals je hierboven al een beetje gelezen hebt, kan overmatig likken bij honden ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of aandoening. Dit zijn enkele voorbeelden waarbij als je hond veel likt aan zou kunnen denken: 

 • Allergische Dermatitis 

Allergieën – zowel voor voedsel als omgevingsfactoren zoals pollen of huisstofmijt – kunnen leiden tot huidirritatie en overmatig likken. Allergische dermatitis is dan ook een veelvoorkomende oorzaak. 

 • Parasitaire infecties 

 Parasitaire infecties zoals vlooien en mijten kunnen jeuk en irritiatie veroorzaken, waardoor je hond geneigd is om overmatig te likken. 

 • Maag- en darmproblemen 

Maag- en darmproblemen zoals maagzweren, gastritis of gastro-intestinale reflux kunnen ongemak veroorzaken, wat zich kan uiten in overmatig likgedrag. 

 • Neurologische problemen 

Neurologische aandoeningen kunnen soms leiden tot ongecontroleerde bewegingen zoals overmatig likken als een reactie op het ongemak dat hieruit voorkomt. 

Als je hond blijft likken, is het belangrijk om de precieze oorzaak hiervan te achterhalen. Daarom is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts zodat de juiste zorg en behandeling voor je hond opgesteld kan worden.  

Overmatig likken bij honden voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van overmatig likken bij honden te voorkomen zijn, kunnen wij wel een aantal tips geven die het risico verminderen. 

 • Huidverzorging 

Houd de huid gezond door regelmatig te controleren op vlooien, teken en andere parasieten. Gebruik ook af en toe hondenshampoo als je hond gewassen moet worden. 

 • Stressmanagement 

Bied een rustige omgeving en een gestructureerde dagindeling zodat je hond minder stress ervaart. 

 • Lichaamsbeweging en spelletjes 

Geef voldoende lichaamsbeweging en mentale uitdaging om verveling te voorkomen. Denk hierbij aan lange wandelingen en denkspelletjes voor honden. 

Hond likt veel: mogelijke behandelingen

Werken bovenstaande tips niet en blijft je hond veel likken? Dan moet je hond mogelijk worden behandeld. Welke van onderstaande behandelingen wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen. 

 • Medicatie 

Soms kan medicatie nodig zijn om allergieën, angst, pijn of andere onderliggende medische aandoeningen te behandelen. 

Dierenartskosten: bijvoorbeeld voor een allergie, dan €1.500 per jaar 

 • Parasietenbestrijding 

Als parasieten de oorzaak zijn, dan wordt parasietenbestrijding ingezet. Denk hierbij aan een pipet, maar ook aan medicatie of banden.  

Dierenartskosten: €150 per jaar 

 • Gedragstherapie 

Gedragstherapie kan helpen bij stressgerelateerd likken. Hiermee kan je hond ander gedrag aangeleerd worden en zijn stress worden verminderd. 

Dierenartskosten: een traject kost ongeveer €500  

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen dat je hond veel likt? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering! 

`