Labrador retriever kopen? Dit moet je weten!

labrador retriever kopen

De labrador retriever is in Nederland het populairste hondenras. Wij weten wel waarom: een labrador retriever is vriendelijke, enthousiaste en vooral gehoorzame hond. Wil je een labrador retriever kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit hondenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een labrador retriever?

De prijs van een labrador retriever met stamboom schommelt tussen de €1.000 en €1.200, maar dan hebben wij het alleen over de aanschaf. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft de labrador retriever een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een labrador puppy kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de verenigingen. Ook worden de puppy’s hier getest op erfelijke aandoeningen en worden welzijnsregels gesteld aan de honden. Koop je ergens anders een labrador puppy? Vraag dan bij de ouders een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde labrador puppy koopt.

Wat is het karakter van een labrador retriever?

Het karakter van een labrador retriever is vriendelijk, actief en gehoorzaam. Het is een gezelschapshond die goed is met kinderen en andere huisdieren, zowel honden als katten. Een ideale hond voor in het gezin dus. Daarnaast heeft een labrador beweging en aandacht nodig, vooral als hij jong is. Dit hondenras komt het best tot zijn recht bij een baasje die tijd heeft om met zijn hond te lopen en hem uitdaging kan bieden. Krijgt hij dat niet? Dan kan dat leiden tot gedragsproblemen.

Hoe ziet een labrador retriever eruit?

Een labrador retriever is middelgroot, sterk en atletisch gebouwd. Van oorsprong is dit hondenras een jachthond en daarom is het lichaam goed in balans. Daarnaast hebben ze hangende oren en een dikke staart. De vacht is kortharig en komt voor in de welbekende kleuren geelgoud tot en met donkerbruin.

De ideale schofthoogte is 56 tot 57 centimeter bij reuen en bij teven 54 tot 56 centimeter. Het gemiddelde gewicht van deze lobbes is tussen de 29 en 35 kilo. Het baasje moet dus wel over wat armkracht beschikken tijdens het uitlaten van deze hond. Maar dat komt wel goed, toch?

Hoe moet ik een labrador retriever verzorgen?

De verzorging van een labrador retriever is niet intensief. De vachtverzorging houdt in: wekelijks de vacht borstelen en af en toe het zand weghalen met een vochtige doek. Tijdens de ruiperiode moet je hem wel helpen om zijn oude haren kwijt te raken, dit kan met een rubberborstel. Ook zijn labradors zwemgrage honden. Heeft hij een plons gemaakt in vies of stinkend water? Dan kun je hem het beste douchen en hierbij hondenshampoo gebruiken. Check bij het wassen goed zijn oren, want vocht hierin kan ontstekingen veroorzaken.

Aandoeningen en ziektes

Een labrador retriever is een sterke hond, maar toch moet je ook met dit hondenras ongetwijfeld naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras 54 erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de top vijf veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij labradors:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de labrador retriever. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een labrador retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ellebooggewricht. Deze leiden tot schade en vaak ook artrose van het ellebooggewricht. Dit zorgt ervoor dat je hond pijn krijgt bij beweging en uiteindelijk kreupel zal gaan lopen. Wil jij een labrador retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van elleboogdysplasie.

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oude honden. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je labrador retriever neemt hierdoor af.

Atopie is een chronische huidaandoening die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid of allergie voor iets uit de omgeving. De allergie uit zich in hevige jeuk aan met name de kop, poten, liezen en oren. Door de jeuk kunnen ernstige huidklachten ontstaan. Atopie is helaas niet te genezen. Wil je een labrador retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van staar.

Oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren of bij oren met veel haar in de gehoorgang. Ook labrador retrievers die veel zwemmen krijgen sneller te maken met een oorontsteking. Een onderliggende reden, zoals allergie, schimmelinfectie of een vreemd voorwerp, is vaak de oorzaak van een oorontsteking. De ontsteking in de oor geeft meestal jeuk en pijn waardoor een behandeling noodzakelijk is.

Dierenartskosten bij een labrador retriever

Een bezoekje aan de dierenarts kan hoog oplopen. Wat de dierenarts preciest kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij labrador retrievers:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen de €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Staaroperatie: ongeveer tussen de €900 en €1.500
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer €1.800
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is je labrador retriever niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`