Amerikaanse Stafford kopen? Dit moet je weten!

amerikaanse stafford kopen

Een Amerikaanse Stafford is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: het is een grappige en stoere hond die ontzettend loyaal is aan zijn baasje. Wil je een Amerikaanse Stafford kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit hondenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een Amerikaanse Stafford?

Een Amerikaanse Stafford met stamboom kost tussen de €900 en €1.500, maar dan hebben wij het alleen over de aanschaf. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft de Amerikaanse Stafford een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Amerikaanse stafford puppy kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden namelijk gefokt volgens de fokreglementen van de vereniging. Ook worden de puppy’s hier getest op erfelijke aandoeningen en worden welzijnsregels gesteld aan de honden. Wil je ergens anders een Amerikaanse Stafford kopen? Vraag dan bij de ouders een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde hond koopt.

Hoe oud wordt een Amerikaanse Stafford?

Een Amerikaanse Stafford wordt ongeveer tussen de 12 en 15 jaar oud. Tuurlijk verschilt dit per hond: de een wordt 16 jaar oud en de andere helaas maar 10. 

Wat is het karakter van een Amerikaanse Stafford?

Amerikaanse Staffords staan bekend als vrolijke, slimme en stoere honden. Dit hondenras kan goed omgaan met mensen, maar met zijn soortgenoten kan hij af en toe minder goed door een deur. Wordt een Amerikaanse Stafford uitgedaagd in het park? Dan zal hij een ouderwetse stoei- of vechtpartij niet uit de weg gaan. Pas hiervoor op: met zijn sterke kaken kan hij andere dieren veel schade aanrichten.

Laat bovenstaande je er niet van weerhouden om een Amerikaanse Stafford te kopen. Naar mensen – en vooral naar zijn eigen familie – is het een vrolijke, vriendelijke hond die alles doet voor zijn baasje. Een echte familiehond dus. Het perfecte baasje voor een Amerikaanse Stafford is dan ook een persoon die sterk in zijn schoenen staat en veel tijd voor zijn hond heeft.

Hoe ziet een Amerikaanse Stafford eruit?

Een Amerikaanse Stafford heeft een gespierde bouw met een brede borst en kop, met daarbij flink stevige kaken en een neus die altijd zwart moet zijn. Verder heeft deze spierbundel een kortharige vacht die allerlei kleuren mag hebben. Let wel op: Amerikaanse Staffords met een vacht die meer dan 80% wit is worden liever niet gezien, evenals ‘black and tan’ en leverkleurig. De ideale schofthoogte van dit hondenras is bij een reutje tussen de 45 en 48 centimeter, die van een teefje ligt tussen de 43 en 45 centimeter. Het gewicht mag schommelen tussen de 17 en 20 kilo.

Hoe moet ik een Amerikaanse Stafford verzorgen?

De verzorging van een Amerikaanse Stafford is niet intensief, wel moet je met een aantal dingen rekening houden. Omdat deze hond een kortharige vacht heeft, is het wekelijks borstelen van de vacht voldoende. In de ruiperiode moet een Amerikaanse Stafford extra geborsteld worden omdat het verharen dan heftiger is. Verder moet het gebit af en toe gecontroleerd worden en mogen de nagels niet te lang zijn.

Verder moet je qua verzorging bij een Amerikaanse Stafford vooral denken aan voldoende beweging, training en uitdaging. Deze viervoeter heeft elke ochtend en avond een flinke wandeling nodig. Ook voor hardlopen is dit hondenras te porren, zolang je hem maar wel aan de rechterkant houdt. Maar daar blijft het niet bij: ook binnenshuis heeft dit hondenras uitdaging nodig. Denk hierbij aan spelletjes zoals speuren of behendigheidsoefeningen waarmee je ook zijn hersenen traint. Doe je dit niet met je Amerikaanse Stafford? Dan kan dat leiden tot gedragsproblemen.

Aandoeningen en ziektes

De Amerikaanse Stafford is een sterke hond. Toch moet je ook met deze spierbundel af en toe naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras een flink aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij Amerikaanse Staffords:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de Amerikaanse Stafford. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een Amerikaanse Stafford kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde hond koopt.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ellebooggewricht. Deze leiden tot schade en vaak ook artrose van het ellebooggewricht. Dit zorgt ervoor dat je hond pijn krijgt bij beweging en uiteindelijk kreupel zal gaan lopen. Wil jij een Amerikaanse Stafford kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van elleboogdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde hond koopt.

Atopie is een chronische huidaandoening die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid of allergie voor iets uit de omgeving. De allergie uit zich in hevige jeuk aan met name de kop, poten, liezen en oren. Door de jeuk kunnen ernstige huidklachten ontstaan. Atopie is helaas niet te genezen. Wil je een Amerikaanse Stafford kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren vrij zijn van atopie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde hond koopt.

Dierenartskosten bij een Amerikaanse Stafford

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Amerikaanse Staffords:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600 
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer €1.800
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is je Amerikaanse Stafford niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`