Ongevallen bij honden en katten, wat moet ik weten?

ongevallen honden en katten 1

Als trots baasje van een hond of kat weet je dat ze soms in onverwachte of gevaarlijke situaties kunnen komen. Maar wat zijn eigenlijk de meest voorkomende ongevallen bij honden en katten, en wat zijn de kosten van de behandeling? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Wat is een ongeval bij honden en katten?

Een ongeval is een plotselinge, onverwachte gebeurtenis die letsel of ziekte bij je huisdier kan veroorzaken. Dit kan variëren van het inslikken van een vreemd voorwerp tot aanrijdingen.

Symptomen van een ongeval bij honden en katten

Het herkennen van symptomen is cruciaal. Veelvoorkomende tekenen zijn:

Top 5 ongevallen bij honden

Bij honden zien we veel verschillende pechmomenten:

  1. Vreemd voorwerp ingeslikt (zoals een satéprikker): €150 tot €1.500
  2. Iets giftigs gegeten (zoals chocolade): €150 tot €1.500
  3. Verwonding tijdens spelen (zoals een krabwondje): €100 tot €500
  4. Gebroken pootje (tijdens het rennen): €700 tot €2.500
  5. Aanrijding: €500 tot €2.500

Top 5 ongevallen bij katten

Katten kunnen er ook wat van. Hun top 5:

  1. Krab- en bijtwonden door een vechtpartij: €100 tot €500
  2. Iets giftigs gegeten (zoals een lelie): €300 tot €1.000
  3. Gebroken pootje door een val: €500 tot €1.500
  4. Aanrijding: €500 tot €2.500
  5. Klemzitten (zoals in een kiepraam): €200 tot €2.000

Wanneer naar de dierenarts?

Bij twijfel, altijd! Als je huisdier tekenen vertoont van pijn of ongemak, of als je vermoedt dat hij of zij een ongeval heeft gehad, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Huisdierenverzekering van Figo

Heeft je hond of kat een ongeval gehad? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Tegenwoordig kan een dierenartsrekening wel hoog uitvallen, soms tot in de duizenden euro’s – zoals je hierboven ziet. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze huisdierenverzekering!

Veelgestelde vragen over ongevallen bij honden en katten

Zodra je merkt dat je hond chocolade heeft gegeten, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je dierenarts. Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor honden. De ernst van de vergiftiging hangt af van het type chocolade en de ingenomen hoeveelheid.

Tekenen van vergiftiging bij katten kunnen zijn: braken, diarree, verhoogde hartslag, hijgen, overmatig kwijlen, lusteloosheid en wankelen. Als je vermoedt dat je kat een giftige plant zoals een lelie heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Probeer nooit zelf een vreemd voorwerp uit de keel van je hond te halen, omdat dit meer schade kan veroorzaken. Neem in plaats daarvan direct contact op met je dierenarts.

Bij de geringste twijfel of bij zichtbare symptomen is het raadzaam direct naar de dierenarts te gaan. Sommige verwondingen of vergiftigingen kunnen snel escaleren, dus het is beter om veilig te zijn dan achteraf spijt te hebben.

Hoewel het onmogelijk is om elk ongeval te voorkomen, kun je het risico verminderen door een veilige leefomgeving voor je huisdier te creëren. Zorg ervoor dat giftige stoffen en kleine voorwerpen buiten bereik zijn, laat je huisdier niet zonder toezicht buiten en wees extra voorzichtig in de buurt van drukke wegen.

`