Hond loopt mank, wat moet ik weten?

hond loopt mank

Het is de schrik van ieder hondenbaasje: je hond loopt mank. Het kan even slikken zijn om je hond met een pijn te zien hinkelen of moeite te zien met lopen. Maar wat is er eigenlijk aan de hand? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Oorzaken hond loopt mank

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond mank loopt. Ook kan het variëren tussen een lichte blessure tot een ernstige aandoening. We hebben de mogelijke oorzaken voor je opgesomd:

 • Trauma of verwonding

Denk hierbij aan verstuikingen, verrekkingen, kneuzingen of breuken. Dit kan het gevolg zijn van een val, botsing, overmatige inspanning of een ongeluk waardoor je hond mank gaat lopen.

 • Gewrichtsproblemen

Denk hierbij aan gewrichtsproblemen zoals artrose, heupdysplasie of elleboogdysplasie. Deze aandoeningen kunnen ontstekingen en pijn veroorzaken waardoor je hond mank gaat lopen.

 • Spierproblemen

Denk hierbij aan spierproblemen zoals verrekkingen, scheuren of ontstekingen waardoor je hond mank gaat lopen.

 • Ziektes

Ook ziektes zoals Lyme, het Parvovirus, en de ziekte van Calvé Legg Perthes kunnen ervoor zorgen dat je hond mank gaat lopen.

 • Infecties

Denk hierbij aan bacteriële, virale of schimmelinfecties aan de poot die pijn veroorzaakt waardoor je hond mank gaat lopen.

Mankheid bij honden voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van mankheid bij honden te voorkomen zijn, kunnen wij je wel een aantal tips geven die het risico verminderen.

 • Regelmatige lichaamsbeweging

Zorg voor voldoende – maar niet overmatige! – lichaamsbeweging voor je hond. Regelmatige beweging helpt om de spieren en gewrichten van je hond gezond te houden, wat kan helpen om blessures te voorkomen.

 • Voorkom overgewicht

Overgewicht brengt extra belasting op de gewrichten van je hond en dit vergroot het risico op gewrichtsproblemen. Zorg dus voor een gezond gewicht door middel van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 • Vermijd overmatige inspanning

Vermijd te zware inspanning, zoals te lang rennen of te veel springen, vooral bij oudere honden of hondenrassen die gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen. Dit kan namelijk blessures veroorzaken.

 • Regelmatige dierenartscontroles

Ga af en toe met je hond naar de dierenarts voor controle. Een vroegtijdige diagnose en een behandeling van eventuele aandoeningen kunnen mankheid bij je hond voorkomen of minimaliseren.

Behandelingen

Werken bovenstaande tips niet? Dan moet je hond behandeld worden voor zijn mankheid. Welke van onderstaande behandeling wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen.

 • Rust

Loopt je hond mank vanwege een lichte verwonding of overbelasting? Dan is rust vaak voldoende om je hond te laten herstellen.

 • Medicatie

Je dierenarts kan ook medicatie – zoals pijnstillers of ontstekingsremmers – voorschrijven om pijn te verminderen bij gewrichtsproblemen.

 • Fysiotherapie

Loopt je hond mank door bijvoorbeeld een blessure? Dan kan fysiotherapie helpen bij het verbeteren van de spierkracht en de beweeglijkheid van de gewrichten van je hond.

 • Operatief

Loopt je hond mank door bijvoorbeeld fracturen, gewrichtsinstabiliteit of structurele afwijkingen? Dan kan in sommige gevallen een operatie noodzakelijk zijn.

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen dat je hond mank loopt? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Gelukkig ben je voor consulten, fysiotherapie, medicatie en operaties – en nog véél meer – verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`