Konijn zindelijk maken in 6 stappen!

konijn zindelijk maken

Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Hoe meer aandacht jouw stamper krijgt, hoe sneller hij naar je gaat luisteren. Zo kun je jouw konijn zindelijk maken op een vriendschappelijke manier. Als je konijn zindelijk is kan hij lekker in huis rondhuppelen zonder dat hij overal zijn sporen achterlaat. Maar hoe maak je konijnen zindelijk? Wij leggen het uit in ons artikel.

Waarom een konijn zindelijk maken?

Een konijn zindelijk maken biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Het zindelijk maken van je konijn wil zeggen dat hij alleen zijn behoeftes doet in zijn konijnenpaleis. Dit maakt het voor jou als baasje makkelijker zijn uitwerpselen op te ruimen. Zo hoef je niet zijn hele spoor te volgen, maar ligt alles praktisch op één plek. Opvegen, wat bodembedekking extra toevoegen en klaar. De rest van het hok hoef je maar één a twee keer per jaar te verschonen. Ook is een zindelijk konijn handig voor binnen, omdat hij zijn behoeften niet midden in de woonkamer doet. Zo ligt je huis niet vol met keutels en plasjes.

Konijn zindelijk maken buiten kooi in 6 stappen!

Omdat konijnen niet uit zichzelf zindelijk worden, helpen we je graag een handje bij dit proces. Niet elk konijn is hetzelfde. Ga er dus niet gelijk van uit dat alles bij jouw konijn in één keer lukt. Maar hoe maak je konijnen zindelijk zodat alleen nog de behoeftes gedaan worden in zijn speciaal ingerichte konijnenhok? Dit zijn onze tips:

 1. Nooit meer naast de pot piesen
  Als je een hoektoilet aanschaft kan je konijn zijn behoefte hierin doen. De bak moet wel een opstaande rand hebben en moet uiteraard groot genoeg zijn voor jouw soort konijn. Hoektoiletten kun je vrijwel bij elke speciaalzaak aanschaffen.
 2. Verschil moet er wezen
  Konijnen moeten het verschil kennen tussen hun hok en hun toilet. Daarom is het handig om een andere bodembedekker te gebruiken voor het toilet van je konijn. Je kunt het beste vullingen als houtvezel, strokorrels of papier (zoals oude kranten) gebruiken. Deze nemen meer vocht op.
 3. Kies een hoek
  Zet het toilet in een hoek waar je konijn graag zijn behoeftes doet. Konijnen zijn erg op hun hygiëne gesteld en zullen deze toilethoek erg waarderen. Doe alvast wat oude keutels van je konijn in het toilet, zodat zijn geur alvast aanwezig is. Ook kun je zijn plas met een doekje opvegen en in het toilet leggen. Het is belangrijk om hier consequent in te zijn. Konijnen bakenen namelijk graag hun territorium af en je wilt natuurlijk dat je konijn zijn toilet als territorium gaat zien.
 4. Erin en eruit
  Waar je konijn zich aan de ene kant ontdoet van wat drolletjes, vult hij zich op hetzelfde moment graag met wat eten. Dit kun je oplossen door een hooiruifje naast zijn toilet te zetten. Zo kan hij lekker smikkelen tijdens zijn wc-bezoek!
 5. Belonen
  Als je konijn zich goed ontwikkelt op toiletgebied, beloon hem dan eens. Als jouw konijn zijn behoeftes heeft gedaan op zijn nieuwe troon, beloon hem dan met een konijnensnack. Hij zal zijn persoonlijke toiletje steeds meer gaan waarderen!
 6. Ochtendontlasting belangrijk
  Ochtendontlasting is voor konijnen belangrijk. Ze eten namelijk de zachtere en kleinere keutels op, omdat dit voedzaam is voor ze. Lekker laten liggen dus!

Konijnenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen konijnen onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je konijn de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze konijnenverzekering!

`