Snacks voor konijnen maken

snacks voor konijnen maken

Konijnen zijn echte snoepkonten. Er bestaan natuurlijk talloze konijnensnacks in de winkels, maar waarom zou je ze niet zelf maken? Veel leuker én gezonder voor jouw stamper. Konijnen mogen van nature niet te veel suiker binnenkrijgen, dus er moet wel gelet worden op het dieet. Snacks voor konijnen maken kan op allerlei manieren, wij kiezen er een aantal uit!

Konijnen snacks maken: goed te biksen!

Biks voor konijnen zijn bruingroene korrels of staafjes. Een goede biks heeft een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en mineralen. Ook heeft een goede biks een hoog gehalte aan ruwe vezels die ervoor zorgen dat de tanden van je konijn blijven slijten en dat zijn darmen goed blijven functioneren. Om goede darmomstandigheden te creëren is het van belang dat je af en toe in de biks van je konijn varieert. Dus snacks voor konijnen maken kan prima met een andere biks dan jouw konijn gewend is!

Bikspapje

Een heel eenvoudige snack om zelf te maken is een variant met biks. Plet wat biks met een beetje water tot een papje. Als je het papje te nat vindt doe je er wat extra biks bij en als het te droog is voeg je uiteraard wat water toe. Dit papje is de basis van de snack. Hiermee kun je zoveel variëren als je maar wilt. Je kunt kruiden, fruit of groenten toevoegen aan het papje om het voor je konijn lekker op smaak te maken. Alles wat konijnen mogen eten kun je mengen met het papje. Als je écht een feestsnack wil maken voor je knaaggraag, versier de snack dan leuk met eetbare bloemen of verse kruiden, smullen maar!

Feestelijke partysticks

Snacks voor konijnen maken is natuurlijk pas echt leuk als je konijn smult van een heel gezonde snack. Supereenvoudig en onweerstaanbaar lekker zijn dan de partysticks voor konijnen. Deze sticks bestaan volledig uit fruit en groenten, supergezond dus. Maar hoe pak je de bereiding aan? Snijd stukjes groenten naar keuze (uiteraard wel iets wat je konijn mag hebben) en schuif deze over een stokje. Gebruik hiervoor geen satéprikkers, omdat deze scherp zijn en splinters kunnen afgeven. Als alternatief kun je bijvoorbeeld een tak van buiten pakken, een wilgenstok of een willekeurig takje. Blijf voor de zekerheid in de buurt van je konijn als je de partystick aan hem geeft, zo weet je hoe je konijn op zijn nieuwe snack reageert. En zeg eens eerlijk, het is natuurlijk ook ontzettend schattig om je konijn de partystick te zien oppeuzelen!

Hiep, hiep, hoera!

Een leuke snack om te maken voor een jarig konijn is een echte groenteslinger. Slingers zorgen natuurlijk voor wat sfeer in het ingerichte konijnenhok. Daarbij kan je konijn ook lekker smullen van zijn slingers, een win-winsituatie dus! De groenteslinger maak je door een waslijn of touwtje op te hangen met daaraan knijpers. Aan deze knijpers hang je groentes of fruit naar keuze. Weer eens wat anders dan eten uit een voerbak of van een bord! Let er wel op dat je konijn niet aan de knijpers of het touw zelf gaat knagen.

Tips

Je kunt natuurlijk zo vaak als je wilt konijnen snacks maken. Let er wel goed op dat de hoeveelheid die je geeft aansluit op de behoefte van je konijn. Konijnen hebben veel vezels nodig, maar weinig calorieën. Fruit bevat vaak veel suikers, dus houd er rekening mee dat je zeker niet té veel fruit geeft. Je kunt het best meerdere kleine snacks maken dan één of twee grote. Verder is het natuurlijk altijd even uitvinden wat jouw konijn lekker vindt. Varieer dus met snacks en bepaal welke het best in de smaak vallen. Geef nooit alles tegelijk, zo is de kans op overgewicht erg groot!

Konijnenverzekering

Net zoals mensen kunnen konijnen onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je konijn de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze konijnenverzekering!

`