Kat krabben afleren in 6 stappen!

kat krabben afleren

Het is een bekende tongbreker: de kat krabt de krullen van de trap. Slaat dit eigenlijk ergens op? Ja, de meeste kattenbaasjes kunnen hier wel over meepraten. Je lenige vriend krabt het hele meubilair kapot. Maar waarom krabben katten eigenlijk? En valt hier iets aan te doen? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Waarom krabben katten?

Katten krabben voornamelijk om hun nagels te onderhouden. Wanneer zij hun klauwen in een object zetten en beginnen te schrapen zorgt dit ervoor dat de buitenkant van de nagels schoon blijven en daarmee de nagels scherper worden. Daarnaast krabben katten als een soort natuurlijk instinct voor fitness. Het is een mooie oefening om de spieren weer eens te gebruiken. Tijdens het krabben rekt een kat zich namelijk helemaal uit en gebruikt hij hierbij vrijwel alle spieren.

Kat krabt aan bank, waarom?

De echte reden voor katten om te krabben is toch wel het afbakenen van het territorium. De huistijgers hebben namelijk geurklieren onder de voetzooltjes die tijdens het krabben geuren achterlaten. Hierdoor verspreiden ze hun geur die andere dieren kunnen ruiken. Dus als je kat vaak aan de bank krabt zal hij – naast dat hij het materiaal van de bank lekker vindt – ook wel duidelijk willen maken dat dit een lekker plekje is voor hem.

Zo weet elke kat of hond in jullie buurt dat hij beter op afstand kan blijven bij ‘zijn’ bank! Een kat krabben afleren is dus eigenlijk niet goed, maar simpelweg ook niet mogelijk. Maar wat kun je dan doen om ervoor te zorgen dan je kat niet meer het meubilair verscheurt?

Stappenplan kat krabben afleren

Omdat je dus niet je kat af kunt leren om te krabben is het goed om je kat eens even flink bij te scholen. Waar mag wel en niet in huis gekrabd worden? Zodra je kat leert welke plekken verboden zijn om te krabben zal je inrichting een stuk langer meegaan. Maar hoe doe je dit? Je leert het in 6 stappen!

Stap 1: Toon begrip voor je kat

De basis om een kat iets af- of bij te leren is door je eigen kleine tijger te begrijpen. Het werkt niet om allerlei regels op te leggen zonder dat je weet hoe een kat in elkaar steekt. Daarbij werkt een kat alleen voor je als ze voelen dat je ze steunt en waardeert. Het heeft dus geen zin om alleen jouw zin door te drijven. Hoewel het lang kan duren en je er zeker eerst een sterke band voor nodig hebt is dit toch wel de eerste stap in het proces.

Stap 2: Bied vanaf het begin alternatieven

Katten houden niet van verandering. Een kat kan bij het minste of geringste al in de stress raken. Daarom is het goed om tijdens je kat krabben afleren zo snel mogelijk met alternatieven te komen waar je kat zich letterlijk aan mag vergrijpen. Zo geef je jouw kat de tijd om te wennen aan nieuwe objecten in huis. Als we het hebben over alternatieven spreken we over:

  • Krabpalen

Bij een krabpaal is het belangrijk dat hij stevig is, maar niet te hoog en te zwaar. Als hij omvalt en op je kat terechtkomt kan je krabbertje zich bezeren. Een krabpaal moet ongeveer zo hoog zijn als je kat die op zijn achterpoten staat.

  • Planken

Er zijn ook speciale planken die geschikt zijn voor katten om lekker op te krabben. Katten houden namelijk het meest van materiaal dat op boomschors lijkt. Een te zachte stof is dus niet echt geschikt. Ook zijn planken zeer geschikt voor katten die van horizontale objecten houden.

Stap 3: Zoek geschikte ‘krablocaties’

Het is eigenlijk heel logisch. Krabt je kat het liefst aan de bank? Zet zijn nieuwe krabobject dan zichtbaar in de buurt van de bank zodat hij gelijk gewend raakt. Als je kat overal en nergens krabt is het goed om meerdere krabpalen of -planken aan te schaffen. Sommige katten gaan gelijk met de nieuwe paal aan de gang, terwijl andere katten de paal volledig negeren en nog steeds krabben op plekken die verboden zijn. Voor de baasjes van die katten gelden de volgende stappen!

Stap 4: Krabpaaltraining

Tijd om echt bezig te zijn met je kat krabben afleren! Oké, het is meer bijscholen dan afleren, maar het doel blijft hetzelfde. Maar hoe doe je dit?

  1. Zet je kat voor de paal neer en stel hem gerust door hem te aaien. Wacht net zolang tot je kat reageert op de paal en beloon hem als hij je merkt dat hij de paal niet eng vindt. Wil het niet vlotten? Smeer dan de paal in met wat kattenkruid of hang er een speeltje aan.
  2. Heeft je kat een beetje contact gemaakt, maar is het nog niet overtuigend? Probeer dan eens om bij elke thuiskomst je kat pas bij de paal te ontmoeten en begroeten. Dit wordt jullie ‘happy place’ waardoor je kat de paal waarschijnlijk sneller positief gaat associëren.
  3. Stel de paal af aan de wensen van je kat. Als het te bedreigend oogt voor je lenige vriend is het handig om de paal eerst neer te leggen tijdens het wenproces. Ook de positie kan altijd nog worden aangepast.

Stap 5: Kat krabben afleren op andere plekken

De makkelijkste manier die veel baasjes gebruiken is de plantenspuit. Daarentegen is dit wel een methode die nogal omstreden is. Katten hebben er namelijk écht een oprechte hekel aan. Dit komt jullie band niet ten goede, maar het ergste is dat katten er echt bang voor kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je op een andere manier je kat krabben afleert op plekken waar dit niet mag. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je stem te verheffen zodra hij begint met krabben. Ook kun je bijvoorbeeld in je handen klappen of een blik muntjes gebruiken om lawaai te creëren dat ervoor zorgt dat je kat afschrikt. Wees je wel bewust van je eigen houding. Een norse en dominante houding is goed, maar zorg er wel voor dat je kat niet bang wordt. Wees dus niet écht boos.

Stap 6: Kat krabben afleren door afleiding

Deze stap is alleen bedoeld voor katten die ondanks alle inspanning nog steeds op foute plekken krabben. Bij deze stap probeer je jouw kat zo snel mogelijk af te leiden wanneer hij begint te krabben. Als je een speelse kat hebt kun je dit bijvoorbeeld doen door zijn favoriete speeltje ten tonele te brengen. Is jouw kat meer een echte Bourgondiër? Zet dan zijn favoriete – het liefst zelfgemaakte – snack in de strijd!

Kattenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd  de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`