Kat kwijlt: Oorzaken, Behandeling en Preventie

Kat kwijlt

Het blijft als kattenbaasje altijd even schrikken als je het ziet: je kat kwijlt. Hoewel af en toe een beetje kwijl bij je kat onschuldig is, kan overmatig kwijlen een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Maar wat doen? En hoe kan dit voorkomen of behandeld worden? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen. 

Waarom kwijlt mijn kat?

Een kat kwijlt om verschillende redenen: honger, genot, stress, of een onderliggende ziekte. Het zien of ruiken van eten kan bij een kat al enthousiast kwijlen veroorzaken. Evenzo kan kwijlen een teken zijn van tevredenheid, bijvoorbeeld wanneer je kat geniet van het geaaid worden op zijn favoriete plekjes. Stressvolle situaties, zoals een dierenartsbezoek, kunnen ook leiden tot kwijlen. Daarnaast is kwijlen soms een symptoom van een gezondheidsprobleem.

Kat kwijlt: mogelijke ziektes en aandoeningen

Als je kat veel kwijlt kan dit ook een symptoom van een onderliggende ziekte zijn. Hier zijn enkele specifieke medische aandoeningen om op te letten:

 • Misselijkheid  

Je kat kwijlt omdat hij misselijk is, denk hierbij aan maagdarmproblemen, pancreatitis of nierfalen.  

 • Gebitsproblemen 

Je kat kwijlt vanwege gebitsproblemen, zoals (tandvlees)ontstekingen aan het gebit.

 • Eosinofiel granuloom

Je kat kwijlt vanwege een eosinofiel granuloom welke vaak ontstaat ten gevolge van een allergie. Deze ontstekingen kunnen onder andere op de tong, in de bek of op de lip voorkomen.

 • Vergiftiging 

Je kat kwijlt omdat hij per ongeluk aan een giftige stof heeft gelikt. Dit kan dit pijnlijke zweren aan de tong en bek veroorzaken waardoor je kat ineens gaat kwijlen.  

 • Vreemd voorwerp 

Je kat kwijlt omdat er een vreemd voorwerp, zoals een draadje of een haak, vast blijft zitten in de bek van je kat.

 • Tumor  

Je kat kwijlt vanwege een tumor onder de tong of in de kaak welke ervoor zorgt dat je kat moeilijker kan slikken, en daardoor juist gaat kwijlen.

Kwijlen bij katten voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van kwijlen bij katten te voorkomen zijn, hebben wij wel een aantal tips voor je die het risico hierop verminderen:

 • Stressvermindering

Als je denkt dat je kat last heeft van stress, kan het helpen om in stressvolle situaties gebruik te maken van een feromonenspray of kalmerende supplementen.  

 • Tandenpoetsen  

Tandenpoetsen is belangrijk om het gebit van je kat gezond te houden. Ook is dit meteen een goed moment om zelf de bek van je kat te inspecteren.  

 • Regelmatige dierenartsbezoekjes  

Plan regelmatig dierenartsbezoekjes in ter controle. Tijdens zo’n check-up wordt het gebit nagekeken en kunnen mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt.   

Mogelijke behandelingen voor een kwijlende kat

Als er sprake is van een onderliggende ziekte waarom jouw kat kwijlt, dan kan het zijn dat er een behandeling nodig is.  Welke van onderstaande behandelingen wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen.

 • Medicatie 

Als je kat kwijlt omdat hij misselijk is, kan afhankelijk van de oorzaak medicatie worden voorgeschreven. 

Dierenartskosten: bijvoorbeeld voor een acuut maagdarmprobleem, dan €200  

 • Opname 

Als je kat ernstig ziek is door bijvoorbeeld een pancreatitis, dan kan het verstandig zijn om hem op te nemen in de kliniek voor behandeling.  

Dierenartskosten: €1.000 

 • Gebitsbehandeling  

Als je kat kwijlt door gebitsproblemen, dan is het het vaak nodig om onder narcose een gebitsbehandeling uit te voeren.   

Dierenartskosten: €1.000 

 • Chemotherapie of bestraling 

Bij sommige tumoren in de bek kan bestraling of chemotherapie een optie zijn.  

Dierenartskosten: €2.000

Kattenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je kat kwijlt? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering

`