Tandenpoetsen kat, wat moet ik weten?

tandenpoetsen kat

Februari is bij dierenartsen al jaren de Maand van het Gebit. Een maand waarin speciale aandacht wordt besteed aan de gebitsverzorging van onze katten en honden. Gebitsproblemen zijn bij katten een veel voorkomend probleem. Meer dan de helft van de katten van 3 jaar en ouder heeft al last van zijn of haar gebit. Dierenartsen adviseren dan ook steeds vaker het gebit van je kat te poetsen, omdat dat de meest effectieve manier is om gebitsproblemen te voorkomen. Zo voorkom je tandplaque en zorg je voor gezond tandvlees.

Wanneer beginnen en hoe vaak tanden poetsen?

Een of tweemaal per dag de tanden van de kat borstelen is nodig voor een goed resultaat. Je kunt op iedere leeftijd met tandenpoetsen beginnen, maar een jongere kat went er in het algemeen wel sneller aan. Heeft je kat net een gebitsbehandeling gehad bij de dierenarts, wacht dan een paar dagen met poetsen, zodat het tandvlees eerst kan herstellen, helemaal als er ook tanden of kiezen getrokken zijn. Om je kat het tandenpoetsen aan te leren kun je onderstaand stappenplan volgen.

Je hebt nodig:

  • gaasjes of niet pluizende wattenschijfjes
  • een speciale kattentandenborstel
  • speciale kattentandpasta, met een smaak die de kat lekker vindt, zoals kip of vis
  • veel beloningen, zoals kattensnoepjes of leuke speeltjes
  • veel geduld

Stap 1: wennen aan tandpasta

Laat je kat aan de tandpasta wennen. Laat hem ervan likken als het op je vinger zit, smeer een beetje op zijn lip of poot totdat je zeker weet dat je kat gewend is aan de tandpasta. Herhaal dit dagelijks meerdere keren.

Stap 2: vasthouden tijdens het poetsen

Oefen met het vasthouden van de kat tijdens het poetsen. De beste houding om de kat vast te houden, is meestal met de achterkant van de kat naar je toe. Zo heb je betere controle over de kat. Plaats de palm van je gespreide hand op de boven/achterzijde van de kop en gebruik je duim en middelvinger aan weerszijden van de kop onder de ogen. Hou de wijsvinger omhoog, zodat de ogen niet bedekt worden.

Trek voorzichtig de kop van de kat een stukje naar boven en gebruik je duim om rustig de bovenlip van de kat iets naar boven te schuiven. Gebruik je andere duim om de onderlip van de kat wat naar beneden te schuiven. Op deze manier kun je goed het gebit aan één kant bekijken en behandelen. Oefen dit ook weer meerdere keren per dag en meerdere dagen achter elkaar en beloon de kat na afloop met wat lekkers, aandacht of even spelen.

Stap 3: tandpasta op een gaasje

Blijf stap 1 en 2 oefenen, maar gebruik nu ook je andere hand om wat tandpasta op een gaasje of een niet pluizend wattenschijfje over de tanden te wrijven in een ronddraaiende beweging. Begin met de achterste kiezen, omdat deze het minst makkelijk te bereiken zijn en het juist bij deze het meest belangrijk is ze goed te poetsen. Ze zijn meestal ook minder gevoelig dan de voortanden. Werk zo langzaam naar voren, zodat je uiteindelijk de hoektanden bereikt. Ook nu geldt weer: niet te lang doorgaan en veel belonen.

Gaat dit goed dan kun je op dezelfde manier gaan poetsen met de kattenttandenborstel. Borstel in het begin maar ca. 10 seconden per kant en voer dit in de loop van de tijd op naar ca. 30 – 45 seconden per kant.

Niet iedere kat is hetzelfde. Lukt het niet meteen? Laat je daar niet te snel door ontmoedigen. De ene kat heeft meer tijd nodig dan de andere, maar bijna alle katten die niet bang zijn voor mensen kun je dit leren als je er de tijd voor neemt.

Kattenverzekering van Figo

Met tandenpoetsen voorkom je makkelijk gebitsproblemen bij je kat. Heeft jouw kat last van zijn gebit? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`