Kat stinkt uit bek: Oorzaken, Behandeling en Preventie

kat stinkt uit bek

Het blijft als kattenbaasje altijd even schrikken: je kat stinkt uit zijn bek. Hoewel een slechte adem bij je kat geen probleem hoeft te zijn, kan een zware mondgeur wijzen op een onderliggend probleem. Maar wat dan? En hoe kan dit voorkomen of behandeld worden? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen. 

Waarom stinkt een kat uit zijn bek?

Een kat stinkt uit zijn bek vanwege drie verschillende oorzaken: de samenstelling van de mondflora, het soort voeding dat hij krijgt, en mogelijke onderliggende ziektes. De adem van een kat bevat van nature verschillende bacteriën die, bij het afbreken van voedselresten, geurtjes produceren die wij als onfris kunnen ervaren. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals tonijn, staan bekend voor het versterken van deze bacteriën, wat leidt tot een slechtere adem. Ook kan een slechte mondgeur wijzen op een onderliggende aandoening of ziekte bij je kat. 

Kat stinkt uit bek: mogelijke ziektes en aandoeningen

Als je kat uit zijn bek stinkt, dan kan dit wijzen op gezondheidsproblemen. In dat geval is het belangrijk om op tijd dit symptoom (een slechte adem) te herkennen. Enkele ziektes en aandoeningen die ervoor zorgen dat je kat uit zijn bek stinkt zijn:

 • Gebitsproblemen  

Gebitsproblemen zijn de belangrijkste oorzaak van een slechte adem bij katten. Met name tandplak en tandvleesontstekingen zijn een bron van bacteriën en kunnen een vieze adem geven. 

 • Eosinofiel granuloom

Een eosinofiel granuloom is een ontsteking die vaak ontstaat ten gevolge van een allergie. Ontstekingen kunnen onder andere op de tong, in de bek of op de lip voorkomen.

 • Maagdarmproblemen  

Gas in de maag of een verstoorde darmflora kunnen ervoor zorgen dat een kat uit zijn bek stinkt.  

 • Nierfalen 

Bij nierfalen stapelen afvalstoffen zich op in het bloed, waaronder het stofje ureum. Ureum kan ontstekingen in de bek veroorzaken en heeft een ammoniak-achtige geur.  

 • Diabetes Mellitus 

Bij suikerziekte kan de adem van en kat een zoetige geur krijgen. Als diabetes niet behandeld wordt, kan er in een later stadium een aceton-achtige geur uit de bek komen. Ook kan diabetes gepaard gaan met tandvleesontstekingen.  

 • Tumor 

Gezwellen in de bek kunnen ook ervoor zorgen dat een kat uit zijn bek stinkt.  

Kat stinkt uit bek: voorkomen?

Hoewel niet alle oorzaken van een slechte adem bij je kat te voorkomen zijn, kunnen wij wel een aantal tips geven die de kans hierop verkleinen:

 • Tandenpoetsen  

Tandenpoetsen is belangrijk om het gebit van je kat gezond te houden en zorgt voor een frisse adem. 

 • Ander soort voeding 

Voeding kan de darm- en mondflora van je kat beïnvloeden, en soms helpt het om een voeding met een andere samenstelling te kiezen.  

 • Regelmatige dierenartsbezoekjes  

Plan regelmatig dierenartsbezoekjes in ter controle. Tijdens zo’n check-up wordt het gebit nagekeken en kunnen mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt. 

Kat stinkt uit bek: mogelijke behandelingen

Stinkt jouw kat nog steeds uit zijn bek ondanks bovenstaande tips? Dan moet je kat mogelijk worden behandeld. Welke van onderstaande behandelingen wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen.

 • Gebitsbehandeling  

Als je kat uit zijn bek stinkt vanwege gebitsproblemen, dan is vaak nodig om (onder narcose) een gebitsbehandeling uit te voeren.

Dierenartskosten: ongeveer €1.000 

 • Medicatie 

Als je kat uit zijn bek stinkt vanwege een onderliggende aandoening, zoals nierfalen of diabetes, dan kan medicatie voorgeschreven worden.

Dierenartskosten: bijvoorbeeld voor nierfalen, dan €500 per jaar

 • Opname 

Als je kat ernstig nierfalen of diabetes heeft, dan is een opname in de kliniek vaak het beste. Op deze manier kan je kat infuustherapie en de noodzakelijke medicatie krijgen.  

Dierenartskosten: ongeveer €1.000

 • Chemotherapie of bestraling 

Als je kat uit zijn bek stinkt door tumoren, dan kan bestraling of chemotherapie een optie zijn.

Dierenartskosten: ongeveer €2.000

Kattenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je kat uit zijn bek stinkt? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering

`