Suikerziekte kat, wat moet ik weten?

suikerziekte kat

Voor de meeste eigenaren is het een schok als de diagnose suikerziekte bij hun kat wordt vastgesteld. Dat is goed te begrijpen! Het is algemeen bekend dat suikerziekte een impact op het leven van mens en dier heeft. Suikerziekte is echter goed te behandelen.

Hoe ontstaat suikerziekte bij de kat?

Suikerziekte ontstaat door een tekort aan insuline, een hormoon dat door de alvleesklier geproduceerd wordt. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen suiker kunnen opnemen. De cellen hebben suiker nodig als bron van energie.

Weinig insuline is gevaarlijk

Als er te weinig insuline is, dan blijft de suikerspiegel in het bloed van de kat te hoog. De lichaamscellen kunnen het suiker niet opnemen. De kat moet de hoge suikerspiegel kwijt en scheidt de suiker uit in de urine. Omdat de lichaamscellen geen suiker krijgen, zoeken ze een alternatieve energiebron. Deze vinden ze in lichaamsvet en eiwitten. Maar hierdoor gaat de kat gewicht verliezen ook al eet je kat in het begin van de ziekte nog goed. De afvalproducten van deze veranderde lichaamsprocessen zijn giftig, waardoor het dier, zeker als het al langer lijdt aan suikerziekte, erg ziek zal worden.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

In het begin zijn de belangrijkste symptomen veel drinken en veel plassen. In een later stadium valt het dier af, terwijl ze wel goed eet. Deze situatie kan jaren duren zonder dat de kat echt ziek lijkt.

Zonder behandeling gaat de kat dood

Wanneer de suikerziekte niet wordt behandeld zal de kat op een gegeven moment in een crisis terecht komen. Het dier eet niet meer, braakt en raakt uitgedroogd. De behandeling van deze crisis is erg intensief en vereist opname in een kliniek. Indien een kat in deze crisis geen behandeling krijgt, dan overlijdt het dier!

Risico’s en het voorkomen van diabetes bij kat

De meeste katten die suikerziekte krijgen zijn 7-10 jaar en hebben overgewicht. Overgewicht is dus een belangrijke oorzaak. Er zijn echter uitzonderingen. Suikerziekte kan ook ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals prednison (en soortgelijke stoffen) en progesteron (de poezenpil).

Overgewicht voorkomen

Voorkom overgewicht bij je dier. Goede voeding en lichaamsbeweging zijn cruciaal. Is je kat te zwaar? Laat je kat dan, onder begeleiding, afvallen. Je dierenarts kan je hiermee helpen! Als je zeker weet dat je geen nestje (meer) wilt krijgen, dan is het beter om de poes te laten steriliseren. Drinkt en plast je kat meer, of verliest het dier ondanks een normale eetlust lichaamsgewicht, maak dan een afspraak met je dierenarts voor een consult.

Suikerziekte behandelen

De behandeling vindt plaats door ’s ochtends en ’s avonds insuline-injecties te geven. De naald is erg dun en de kat heeft hier over het algemeen geen last van. De insuline-injecties doen de hoge suikerspiegel dalen. Behandeling met tabletten is meestal niet succesvol bij de kat.

Is de behandeling met insuline levenslang?

Bij de meeste katten wel. Onderzoek toont echter aan dat als de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld en je direct met insuline-injecties begint dat 50-60% van de katten geneest van suikerziekte. Zij hebben dan geen insuline meer nodig. Ook bij deze ziekte geldt dus hoe eerder je dierenarts de behandeling begint, des te beter dit voor de patiënt is.

Met de juiste behandeling, deskundig monitoring en wat geduld lukt het altijd om de suikerziekte onder controle te krijgen. Met behoud van levenskwaliteit voor de kat en plezier voor de baas!

Kattenverzekering van Figo

Vertoont je kat symptomen van suikerziekte? Dan is het belangrijk om langs de dierenarts te gaan. Zo’n bezoekje kan tegenwoordig wel hoog oplopen, soms tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`