Alles over het castreren of steriliseren van je kat

kat wel of niet verzekeren

Overweeg je om je kat ‘te laten helpen’? Dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat de ingrepen inhouden. Hieronder vertellen we alles wat je moet weten rondom het laten castreren of steriliseren van je kat.

Waarom je kat laten castreren?

Voor een kat kan castratie erg nuttig zijn. In het voorjaar lees je vaak oproepen over vermiste katten. Meestal gaat het dan om ongecastreerde katers. Juist in het voorjaar zien we deze mannetjes, gedreven door geslachtshormonen, dag en nacht in de buurt rondscharrelen. Vaak urineren ze in de tuin en tegen tuindeuren, en laten dan een zeer penetrante lucht achter. Deze geur prikkelt andere katers weer om er overheen te sproeien. Kortom: geen frisse boel!

Ongecastreerde katers vechten daarnaast veel vaker met andere (zwerf)katten, en ze zijn vaker slachtoffer in het verkeer door hun zwerfgedrag. Door dit laatste kunnen ze ook de weg naar huis kwijtraken. Er is eigenlijk maar één reden om katers niet te castreren, en dat is als het een fokkater betreft.

Waarom je poes laten steriliseren?

Katten zijn erg vruchtbaar, het dekken door een kater roept namelijk de eisprong op. Als je kat veel buiten komt, kan ze dus makkelijk zwanger raken. Veel eigenaren laten hun poes steriliseren om dracht te voorkomen. Andere voordelen van sterilisatie zijn:

  • Het verkleint de kans op baarmoederontsteking
  • Het verkleint de kans op melkkliertumoren
  • De poes wordt niet meer krols

Je kunt je kitten laten castreren of steriliseren vanaf de zesde maand.

De operatie

Een behandeling van een mannetjes en vrouwtjes kat gaat anders in zijn werk.

Castratie

We raden aan om je kat tenminste acht uur van tevoren binnen te houden en geen eten meer te geven. De castratie is een relatief eenvoudige ingreep en gebeurt onder een lichte narcose. De zaadstrengen worden verdoofd en na een klein sneetje worden de testikels verwijderd. De wond wordt opengelaten, zodat eventueel wondvocht, dat snel kan ontstaan in dat gebied, niet gaat ophopen. De kat houdt de wond door likken schoon en masseert eventueel wondvocht weg.

Sterilisatie

Ook bij een sterilisatie raden we aan om je kat tenminste acht uur van tevoren binnen te houden en geen eten meer te geven. Voor de operatie wordt de kat onder narcose gebracht. Zowel tijdens als na de behandeling worden pijnstillers toegediend. In de buikholte wordt een snee gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. De wond wordt hierna zowel inwendig als uitwendig gehecht. De hechtingen aan de binnenkant lossen vanzelf op. De uitwendige hechtingen worden na 10 tot 12 dagen verwijderd, tenzij er ook aan de buitenkant is gekozen voor oplosbare hechtingen

Laparoscopische sterilisatie

Bij sommige klinieken is het mogelijk om te kiezen voor een laparoscopische sterilisatie. Hierbij worden drie kleine gaatjes in de buik gemaakt, waarna de eierstokken in de buikholte worden verwijderd in plaats van daarbuiten. Een voordeel van deze manier van opereren is dat er niet zo veel aan de banden van de eierstokken getrokken wordt, met minder pijn tot gevolg. Je kat herstelt daarnaast ook sneller. Je dierenarts kan je meer vertellen over de voor- en nadelen van de verschillende soorten sterilisatie.

Waar moet je rekening mee houden?

Na de ingreep is je kater nog niet direct onvruchtbaar, dit duurt ongeveer drie weken. Verder zal niet alleen het gedrag veranderen, maar ook de stofwisseling. Je kat kan dikker worden, en heeft daarom minder voeding nodig. We adviseren om de hoeveelheid voeding met gemiddeld 20% omlaag te brengen na de operatie, en je kat regelmatig te wegen.

Wat zijn de kosten van een castratie of sterilisatie?

De tarieven kunnen per dierenkliniek behoorlijk verschillen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het gewicht van je kat. De gemiddelde prijs voor de castratie van een kater is €50. De gemiddelde prijs voor de sterilisatie van een poes is €125. De kosten voor een laparoscopische sterilisatie liggen over het algemeen hoger, rond de €200.

Figo is dé zorgverzekeraar voor je kat of kitten

Heb je al een kat of wil je er een aanschaffen? Dan is het goed om te weten dat Figo de meeste onverwachte dierenartskosten verzekerd. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`