Zelf kattenvoer maken!

zelf kattenvoer maken

Heb jij al bedacht wat je kat te eten krijgt tijdens kerst? Zelf kattenvoer maken is dan zeker iets om over na te denken. De meeste baasjes kopen voorverpakt standaardvoedsel voor hun kat, omdat dit simpelweg het gemakkelijkst is. Ook denken veel mensen dat standaardvoer het gezondst is voor hun kat. Toch is dit niet altijd zo. Zelf kattenvoer maken is vaak gezonder dan standaardvoedsel. Dit komt doordat je er alles in kunt verwerken wat je kat nodig heeft. Zeker tijdens de feestdagen is het natuurlijk leuk om je uit te sloven voor je atletische huisgenoot. Daarom stellen wij een echt kattenkerstdiner samen!

Zelf kattenvoer maken: kerstrecept

In dit kerstrecept wordt je kat lekker verwend met gerechten die helemaal passen bij de feestdagen en die bovendien goed zijn voor je kat. Zo blijft hij ook na de feestdagen in shape! Zelf nat kattenvoer maken hoort hier ook zeker bij. Sterker nog, het voorgerecht bestaat uit een nat gerechtje voor je kat om de kerstmaaltijd mee te beginnen. Zet je kat zijn kerstmutsje op en bind zijn slabbetje alvast voor: we gaan beginnen! Let er wel op dat je kat niet tegen overgewicht aanzit of het al heeft. Voor dit samengestelde diner raden we aan om met het nagerecht te beginnen, omdat deze de meeste tijd in beslag neemt. Beslag, snap je?

Voorgerecht: sardientjes

Het voorgerecht bestaat uit een klein gerechtje van sardientjes. Je weet als baasje natuurlijk zelf hoeveel je kat mag eten, maar er mag ook best een eenmalige ‘cheat-day’ zijn. Tijdens deze kerstmaaltijd zou je misschien een kleine uitzondering kunnen maken voor hem, zodat hij lekker kan genieten van een driegangendiner.

Ingrediënten

 • 1 blik sardines
 • 1 kop havermout
 • Kwartje pompoen (of een halve als het te weinig is)
 • Kopje water

Bereidingswijze

Snijd de pompoen in kleine stukjes. Kook wat water en voeg dit toe aan de havermout. Kook hierna de pompoen gaar en pureer deze daarna. Doe alle ingrediënten nu in een blender en meng alles. Klaar alweer! Makkelijk hè, zelf kattenvoer maken? Snel door naar het hoofdgerecht.

Hoofdgerecht: spinazie met gehakt

Het hoofdgerecht van de kerstmaaltijd voor je kat bestaat uit gezonde ingrediënten. Spinazie valt vaak goed in de smaak bij katten. Uiteraard is rundvlees ook populair. Aan de slag dan maar!

Ingrediënten

 • 15g rundergehakt
 • 1 schepje rijst (zeker niet te veel)
 • Half kopje spinazie

Bereidingswijze

Zoals je weet hoeft zelf kattenvoer maken niet per se moeilijk te zijn. Kook het gehakt een paar minuten in water zodat het een klein beetje gaart. Kook de spinazie hierna (eventueel in dezelfde pan) heel kort. Zo gaan de voedingswaarde er niet op achteruit. Kook de rijst volgens de verpakking en giet het af. Meng alles door elkaar en probeer een geschikt (niet te groot) portie voor je kat op te scheppen. Laat het gerecht even afkoeling in de koelkast zodat het niet te heet is voor je kat zijn tanden erin zet. Smullen maar!

Nagerecht: zalmkoekjes

Last but not least: zalmkoekjes! Je kat begint al te watertanden wanneer hij ernaar kijkt. Maar wat heb je nodig en hoe maak je deze lekkernij?

Ingrediënten

 • 1 blikje zalm
 • 1 ei
 • 100g bloem
 • 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe hierna de zalm met het ei, de olie en de helft van de bloem in een blender en maal alles fijn. Doe het mengsel in een kom en meng knedend de rest van de bloem erbij tot het een mooi deeg wordt. Maak een oppervlak vrij voor het deeg en bestuif dit oppervlak met bloem. Rol het deeg uit hierop uit. Zorg dat het deeg zoveel mogelijk gelijk in dikte blijft. Steek met vormpjes (bijvoorbeeld leuke visjes) het deeg uit en leg op een bakplaat met bakpapier. Doe de koekjes 15 minuten in de oven. Serveer eventueel wat kattenmelk bij de koekjes. Een heerlijk toetje voor je snoetje!

Kattenverzekering

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo krijgt je kat de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

Prins Petfoods

Twijfel je over de juiste voeding voor jouw huisdier. Dan raden wij aan om eens contact op te nemen met het CareTeam van onze partner Prins Petfoods. Zij helpen je graag met vragen over de voeding, opvoeding, verzorging of het gedrag van jouw hond of kat.

`