Een kitten zindelijk maken is over het algemeen niet heel lastig. Katten zijn van nature al erg schone dieren. Ook leren de kleine kittens van hun moeder hoe zij de kattenbak moeten gebruiken. Natuurlijk kun je zelf ook een handje helpen om de kleine kittens de weg te wijzen! In dit artikel geven wij je bruikbare tips zodat jouw nieuwe gezinsleden zo snel mogelijk zindelijk zijn.
Wanneer een kitten zindelijk maken?
Omdat katten dus van nature al enorm schone dieren zijn is het bijna niet nodig om kittens zindelijk te maken. Een kat zindelijk maken is vaak alleen van toepassing wanneer zij van jongs af aan geen kattenbak hebben gezien. Ook zijn sommige kittens zo van de rel door een plotselinge verandering dat zij ineens niet meer zindelijk lijken te zijn. Vaak zie je bij verhuizingen en verbouwingen dat katten hun behoeftes ineens naar binnen verplaatsen. Dit wil je als baasje liever niet. Je kunt een kitten gelukkig wel zindelijk maken.
Vanaf welke leeftijd kitten zindelijk maken?
Kittens leren ongeveer vanaf vier weken van hun moeder hoe zij zindelijk moeten worden. Je kunt als baasje wel invloed uitoefenen op dit proces. De moederpoes wacht namelijk tot de kittens groot genoeg zijn om naar de kattenbak te gaan. Als je deze ‘tocht’ wat laagdrempeliger maakt door de kattenbak te verlagen en de weg ernaartoe te verkleinen zorg je er misschien voor dat moederpoes haar kroost wat eerder meeneemt voor een toiletbezoek.
Hoe een kitten zindelijk maken?
Er zijn een paar basisregels die goed helpen bij een kitten zindelijk maken. Het is ten eerste belangrijk om een kat zo jong mogelijk te laten wennen aan de kattenbak. Hier hoef je weinig voor te doen, omdat een kitten dit op een heel jonge leeftijd zelf al probeert. Als je merkt dat je kitten hoge nood heeft, kun je hem wel even ondersteunen hierin. Graaft of miauwt hij en is hij onrustig? Grote kans dat hij even naar het toilet wil. Pak je kitten voorzichtig op en breng hem naar de kattenbak.
5 tips
Een kitten zindelijk maken gaat vaak met vallen en opstaan. Hierbij een aantal handige tips (die ook voor oudere katten behulpzaam zijn):
- Symptomen
Let dus op wanneer je kat zijn behoeftes wil doen (hij draait, zoekt, is onrustig, graaft of miauwt). Zet je kat op de kattenbak wanneer hij wil beginnen en geef hem even toilettijd. Beloon hem na zijn beurt met wat lekkers. “Best leuk zo’n kattenbak”, zal hij vast denken!
- Kattenbakvulling en schoonmaak
Gebruik dezelfde kattenbakvulling als de fokker. Je kunt later langzaam overgaan op andere vulling door steeds een beetje nieuwe vulling erdoorheen te mengen. Maak de kattenbak schoon met een neutraal middel, zonder sterke geur dus.
- Kat in het nauw
Als je meerdere katten in huis hebt kun je het best een kattenbak met twee luiken nemen. Zo komt een kat nooit in het nauw door een andere kat en doet hij geen traumatische ervaring op. Zorg dat de kattenbak groot genoeg is voor alle katten en kittens. Ga uit van ongeveer 1,5 keer de lichaamslengte van je kat.
- Op zijn plekkie
Zet de bak op een rustige, maar goed bereikbare plek in huis. Wil je kat nog steeds niet naar de bak? Gebruik dan eens andere vulling. Misschien is jouw kat wel een echte luxepoes!
- Positieve twist
Geef de verkeerde toiletplekken in huis een andere betekenis voor je kat. Doet hij zijn behoeftes bijvoorbeeld midden in de woonkamer? Maak hier een speelplek van, nadat je het grondig schoon hebt gemaakt natuurlijk.
- Blijf poeslief
Een kat is natuurlijk niet expres onzindelijk en waarschijnlijk heeft hij gewoon wat meer tijd nodig. Straffen werkt niet, omdat een kat niet inziet dat onzindelijkheid fout is. Het is alleen een kwestie van tijd en wennen. Straf je kat daarom nooit om deze reden, want hij zal het niet begrijpen en het levert waarschijnlijk alleen maar eerder stress op.
Kattenverzekering van Figo
Een kitten is enorm leuk, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Kittens zijn namelijk extra kwetsbaar en moeten in hun eerste levensjaar regelmatig naar de dierenarts, vooral als ze net hun nestje verlaten. Door je kitten te verzekeren krijgt je beste vriend de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!