Met je kat spelen, wat moet ik weten?

kat spelen

Als je een kat aanschaft of als je er al een hebt wil je er vast graag mee spelen. Spelen met je kat versterkt jullie band en is daarnaast gewoon erg gezellig. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als jij je kat wilt uitdagen, maar wat dan? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Wil mijn kat spelen?

Als je wilt dat jouw kat zo natuurlijk mogelijk kan leven dan is het goed om je huis afwisselend in te richten. Dit wil zeggen dat je speeltjes, krabpalen en meerdere slaapplekken aanbiedt aan jouw kat zodat hij altijd genoeg impulsen krijgt. Vooral speelplekken worden erg gewaardeerd. Hoe meer speelplekken je in huis hebt hoe meer een kat spelen gaat waarderen en ontdekken. Een kat die in een afwisselende omgeving leeft kan beter tegen stress en verveelt zich minder snel.

Waarom met je kat spelen gezond is

Je kat houdt van lichaamsbeweging. Beweging houdt katten flexibel en op een mooi en gezond gewicht. Een te dikke kat heeft sowieso lichaamsbeweging nodig om af te vallen. Daarnaast is een mentale uitdaging altijd goed voor katten. Als er een beloning aanwezig is vinden de meeste katten het eigenlijk altijd te moeite waard om te spelen. Natuurlijk is samen spelen ook enorm bevorderend voor jullie band. Je kat houdt zich bezig met jou en luistert naar jouw opdrachten.

Kattenspelletjes

Katten zijn intelligente jagers. Dat houdt in dat ze altijd in zijn voor een ‘braingame’, maar ook voor een jaagspel. Het spelen met een laserlampje heeft een paar nadelen, dus de voorkeur gaat uit naar een spel waarbij je kat direct beloond wordt. Dit kan gaan van een speelmuis tot een speelhengel of een voerbal. Zolang jouw kat maar de bevestiging krijgt dat zijn inzet de moeite waard is. Het is vaak handig om meerdere soorten speeltjes tegelijk in huis te halen en hierna even de kat uit de boom te kijken naar welk speeltje de voorkeur gaat. Wil jouw kat spelen met een bolletje wol? Dan kun je kijken naar vergelijkbaar speelmateriaal. Of speelt hij liever met een stevig speeltje? Kijk dan naar stevigere kattenspeeltjes, enzovoort. Je kat zal je dankbaar zijn! Wil je zelf kattenspeeltjes maken? In dit artikel lees je hoe dat moet!

Verstoppertje spelen met je kat

Heb je al eens gedacht aan een goed potje verstoppertje? Katten zijn er dol op! Verstoppertje sluit namelijk perfect aan op het jachtinstinct van katten. Het werkt zo: jij verstopt je ergens in de kamer of ergens anders in huis en jouw kat moet jou hierna zoeken. Heeft hij je gevonden? Beloon hem dan met een lekkere kattensnack of met zelfgemaakt kattenvoer! Verstoppertje met je kat spelen zorgt voor veel spelbeleving bij je kat. Het is een eenvoudige en ontzettend leuke manier om de intelligentie van jouw atleet te stimuleren.

Handige tips

Al klaar om te spelen? Gebruik nog even de onderstaande tips. Deze kunnen erg nuttig zijn en het maakt je bewust van de ideale speelomgeving van je kat.

 • Vaste tijden
  Zorg ervoor dat je op vaste tijden speelt met je kat. Vroeg in de ochtend of halverwege de avond of nacht zijn katten het meest actief. Dit zijn de ideale tijdstippen om het maximale uit de energie van je kat te halen.
 • Geef niet alle speeltjes
  Je kat houdt ervan om in een speelrijke omgeving te leven. Prima, maar houd af en toe wat speeltjes van hem vandaan. Dit doe je zodat je kat deze speeltjes extra waardeert als jullie samen spelen. Zo raakt hij niet te gewend aan een bepaald speeltje.
 • Twee keer per dag
  Plan het liefst twee of meer goede sessies per dag. Voor jonge buitenkatten moet het jaaggedrag minimaal 30 keer per dag gestimuleerd worden. Als je kat al wat ouder is of als hij vaak achter andere katten of vogels aan sprint is 30 keer niet nodig.
 • Boots natuurlijk gedrag na
  Katten zijn veel meer onder de indruk van speeltjes als het natuurlijk gedrag vertoont. Een speelmuis kan dus best een tijdje onder de bank of in een hoekje wegduiken.
 • Belonen
  Zorg ervoor dat met je kat spelen altijd resulteert in een beloning voor je huistijger. Katten willen van nature een trofee hebben na het jagen (de prooi dus). Met spelen geldt dit precies hetzelfde!

Kattenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`