Laserlampje kat, (on)gevaarlijk?

laserlampje kat

Het is een prachtig beeld om te zien: een kat die als een dolle achter een laserlampje aanrent en probeert de laser te grijpen. Maar waarom doen katten dit eigenlijk? En is een laserlampje voor je kat altijd veilig of moet je rekening houden met risico’s? Onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je hierover moet weten.

Laten we beginnen.

Waarom gaat je kat erachteraan?

Het jachtinstinct van katten zorgt ervoor dat je kat alles op alles zal zetten om een prooi te pakken te krijgen. Katten zijn jagers in hart en nieren. Als je met een laserlampje naar je kat schijnt ziet hij het lichtpuntje als een prooi die hij wil grijpen. Helemaal als het donker is heeft je kat bijna een obsessie voor het laserlampje. Dit komt doordat katten meer staafjes in de ogen heeft dan wij mensen. Hierdoor ziet hij – met name in het donker – veel beter. Zo’n felle laserpen voor katten valt dan natuurlijk extra op.

Teleurstellende training

Ondanks dat het geweldig is als je kat enorm gedreven achter een lichtje aangaat, moet je wel oppassen met deze manier van spelen. Je kat ziet het namelijk als een uitdaging of een training waar hij geen beloning voor krijgt. De ‘prooi’ is voor je kat namelijk niet tastbaar. Hierdoor zal hij geen voldoening krijgen uit het spelletje. Katten willen op een prooi duiken en het vast kunnen pakken. Bij een laserlampje is het dus enorm frustrerend omdat je kat geen voldoening krijgt uit het spelen.

Gedragsproblemen door laserpen

Naast de frustratie voor je kat kan het zelfs nog erger worden. Katten kunnen namelijk gedragsproblemen ontwikkelen door het spelen met laserpennen. Er zijn katten die nog heel lang doorzoeken naar het lampje en hierdoor stress ontwikkelen, omdat de ‘prooi’ natuurlijk niet meer te vangen is. Daarnaast kan de obsessie voor de laserpen veel te groot worden en ervoor zorgen dat je kat zich snel verveelt als hij even niet speelt. Is het dan helemaal niet meer mogelijk om met het laserlampje te spelen?

Tips laserlampje kat

Het spelen met een laserpen kan natuurlijk nog wel gewoon doorgaan, ondanks de gevaren. Toch is het wel even belangrijk om de volgende tips in acht te nemen voordat jullie beginnen aan je spel:

 • Eindig positief
  Sluit elk laserspelletje af met een fysieke beloning voor je kat. Dit kan zelfgemaakt kattenvoer zijn, maar het mag ook een speelmuis of een bolletje wol zijn. Zolang je kat maar even de focus op het lichtje kwijt is.
 • Speel niet te vaak
  Als je elke dag te lang speelt is het voor je kat mentaal iets te uitputtend. Als je elke dag wilt spelen zorg er dan voor dat je jouw kat maximaal 5 á 10 minuten laat rennen en het daarna dus afsluit met een beloning. Dit verdient jouw lenige vriend ook wel, toch?
 • Houd rekening met kattenogen
  Omdat kattenogen nogal gevoelig zijn is het verstandig om een zo zwak mogelijk laserlampje voor je kat te kopen. Zo is de felle straal niet of bijna niet schadelijk voor de ogen van je kat.

Voordelen laserpen kat

Er zijn ook veel – komt ie – lichtpuntjes bij het spel met de laserpen. Buiten het feit dat jouw kat lekker in de weer is en zich vermaakt zijn er meer voordelen. Waar is het laserspel allemaal goed voor?

 • Versterken van de band
  Door spelletjes te spelen met je kat versterk je de band tussen jullie. Het laserspel is natuurlijk niet de enige manier om dit te doen, maar ook dit spel zal ervoor zorgen dat jouw kat zich nóg beter gaat voelen bij jouw aanwezigheid. Misschien komt hij wel nog vaker bij je liggen!
 • Goede training
  Voor sommige katten kan een beetje beweging geen kwaad. Een dikke kat heeft veel lichaamsbeweging nodig om op gezond gewicht te komen. Dit spelletje is een manier om hem even goed te laten zweten.
 • Altijd mogelijk
  Spelen met het laserlampje en je kat is bijna altijd mogelijk. Als de kat niet van huis is kunnen jullie altijd even spelen. Daarnaast is het een erg laagdrempelig spel en kan het zelfs als jij tv aan het kijken bent of koffiezet.

Kattenverzekering

Helaas kunnen ook katten ziek worden of een ongeluk krijgen, met een duur bezoek aan de dierenarts tot gevolg. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`