Mijn kat eet rattengif, wat moet ik doen?

kat eet rattengif

Veel katteneigenaren maken zich wel eens zorgen om hun beestjes. Sommige ziektes of aandoeningen bij katten zijn niet voor de poes en al helemaal niet als het gaat om vergiftiging. Het komt namelijk wel geregeld voor dat een kat wordt vergiftigd door rattengif. Een kat eet rattengif bijvoorbeeld wanneer het in iets onschuldigs verwerkt zit. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je kat vergiftigd is door rattengif.

Waarom eten katten rattengif?

Katten eten rattengif niet voor hun plezier, maar soms wel uit interesse. Het kan op meerdere manieren het lijf binnenkomen. Veel mensen hebben het bestrijdingsmiddel in huis om ratten- of muizenplagen te voorkomen. Zorg er dan voor dat je kat er in ieder geval niet bij kan. Een kat eet rattengif omdat het soms te makkelijk te pakken is. Ook kan je lenige huisvriend het soms binnenkrijgen via een prooi. Dat wil zeggen dat een muis of rat het gif binnen heeft gekregen, waardoor jouw kat het ook binnenkrijgt door het eten van zijn prooi. Hier is als baasje niets tegen te doen, katten halen hun prooien overal vandaan.

Welk effect heeft rattengif op mijn kat?

Rattengif zorgt ervoor dat het bloed van je kat minder snel of helemaal niet stolt. Dit kan al leiden tot veel bloedverlies bij de kleinste wondjes. Ook inwendig kan je kat flink bloeden als gevolg van rattengifinname. Je kat eet rattengif op de meest willekeurige momenten. Het belangrijkst is dat je bij het minste of geringste signaal hiervan de dierenarts belt. Maar hoe herken je deze symptomen?

Symptomen vergiftiging kat door rattengif

Mocht je denken: mijn kat eet rattengif, let dan op de volgende symptomen. Deze treden op na ongeveer 1 tot 5 dagen na inname. Het gaat om de volgende symptomen:

  • Blauwe plekken of wondjes houden langer aan
  • Bloedverlies in urine of ontlasting (ontlasting heeft een andere kleur)
  • Bloedneus
  • Verwarde of bevende kat
  • Zeer gevoelig voor prikkels (leidt soms tot agressie)
  • Spiertrekkingen en coma (bij grote hoeveelheden)

Kat vergiftigd door rattengif, wat nu?

Als een kat rattengif eet of heeft gegeten is het niet de bedoeling dat je als baasje de kat uit te boom kijkt. Bij alleen al een vermoeden is het belangrijk dat je de dierenarts belt en luistert naar het advies. Dus bij een of meer van de genoemde symptomen moet je als baasje direct handelen door de dierenarts te bellen.

Behandeling vergiftiging bij katten

Wanneer je kat vergiftigd is en je al contact hebt opgenomen met de dierenarts zal er een behandeling plaatsvinden. De dierenarts zal eerst vragen of jij een idee hebt van wat je kat allemaal heeft gegeten en wanneer. Hierna geeft de dierenarts een aantal tabletten aan de kat, zodat hij moet braken. Dit is het moment waarop de dierenarts bepaalt hoe de behandeling verder zal verlopen.

Er is een mogelijkheid dat de kat alleen actieve kool krijgt. Dit zorgt ervoor dat de giftige stoffen niet in het bloed terechtkomen. Wat ook vaak gebeurt is dat een kat een infuus toegediend krijgt. Hierdoor kunnen de kattenniertjes het bloed makkelijker filteren. Een andere mogelijkheid is tegengif. In dit geval weet je als baasje bijna zeker dat je vriend er weer goed bovenop komt!

Kattenverzekering

Vertoont je kat symptomen dat hij rattengif heeft gegeten? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`