5 veelvoorkomende klachten bij katten

veelvoorkomende klachten kat

Helaas maar waar: ook katten worden ziek of kunnen een ongeluk krijgen, met een duur bezoekje aan de dierenarts tot gevolg. In dit artikel vertellen onze huisdierspecialisten wat de meest voorkomende klachten onder katten zijn en dat de dierenartskosten hierbij flink kunnen oplopen –  vaak tot in de duizenden euro’s als je kat niet verzekerd is. De kattenverzekering van Figo is hier de oplossing voor.

Laten we beginnen.

Virussen zoals niesziekte

Katten hebben ook last van virussen waar ze flink ziek van kunnen worden en vooral niesziekte komt vaak voor. Katten die niet gevaccineerd zijn of waarvan het afweersysteem niet optimaal werkt, lopen risico om hiermee besmet te raken. Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor je kat, zoals slijmvliesontsteking en blindheid. Gelukkig kan niesziekte wel bestreden worden, ook preventief. Door je kat jaarlijks te vaccineren verklein je het risico op besmetting. Dit kost jaarlijks ongeveer tussen de €50 en €60. Raakt je kat toch besmet, dan zal hij de nodige medicatie – zoals antibiotica, pijnstillers en oogzalf – voorgeschreven krijgen. Dan betaal je eenmalig ongeveer tussen de €100 en €150.

Gebitsproblemen zoals tandplak en tandsteen

Maar liefst 70% van de katten heeft gebitsproblemen en een slecht gebit de is nummer 1-ziekte onder katten. En tandplak is hier de grote veroorzaker van. Wordt tandplak niet aangepakt? Dan krijgt je kat uiteindelijk last van tandsteen en dit werkt ontstekingen in het tandvlees of dieper gelegen weefsel in de hand. De dierenartskosten? Het alleen verwijderen van tandsteen kost ongeveer tussen de €150 en €250. Het kan ook zo zijn dat door tandsteen en tandplak een tand of kies getrokken moet worden. Afhankelijk van hoeveel elementen er getrokken moet worden, kost dit ongeveer tussen de €300 en €450.

Suikerziekte

Suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij er een fout zit in de insulineproductie. Hiervan zijn overgewicht en te weinig beweging meestal de oorzaak. Suikerziekte kan – als het niet behandeld wordt – ernstige gevolgen hebben voor je kat, zoals beschadigde zenuwen en bloedvaten, en blindheid. Uiteindelijk komt je kat in dat geval te overlijden. Gelukkig kan de ziekte wel behandeld worden, maar de dierenartskosten kunnen hoog oplopen doordat je kat meestal levenslang gepaste zorg nodig heeft. De eerste maand betaal je ongeveer €400 aan dierenartskosten. In het begin ga je wekelijks ter controle naar de dierenarts en zal hij meerdere bloedonderzoeken uitvoeren, en injectiespuiten en insuline toedienen. Vervolgens gaat je kat maandelijks op controle bij de dierenarts voor bloedonderzoek en nieuwe insuline. Dit kost ongeveer €50 per maand.

Gewrichtsproblemen zoals artrose

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten en komt bijna bij 90% van alle katten boven de 12 jaar voor. Dit kan in elk gewricht voorkomen, maar wordt vaak aangetroffen in de rug, heup, knie en elleboog. Deze aandoening kan – als deze niet op tijd behandeld wordt – ernstige gevolgen hebben voor je kat, zoals ondraaglijke gewrichtspijn met euthanasie tot gevolg. De aandoening is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden. Hiervoor zul je maandelijks moeten terugkomen bij de dierenarts voor een consult en voor een medicatie-injectie. De dierenartskosten? Maandelijks ongeveer tussen de €100 en €120.

Kattenverzekering van Figo

Is je kat ziek of heeft hij een ongeluk gehad? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Hij zal kijken waar je kat last van heeft en gepaste zorg verlenen. Helaas is zo’n bezoekje aan de dierenarts vaak duurder dan je denkt en ben je soms wel duizenden euro’s kwijt. Met de kattenverzekering van Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten en krijgt je kat de zorg die hij verdient. Wel zo’n fijn gevoel.

Disclaimer: Figo heeft zo goed mogelijk informatie over deze aandoeningen en bijkomende bijdragen verzameld. Is de informatie niet volledig of onjuist, dan is Figo niet aansprakelijk.

`