Niesziekte kat, wat moet ik weten?

niesziekte kat

Je kat wordt, als het goed is, ieder jaar ingeënt tegen niesziekte. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe loopt je kat het op? En waarom is de vaccinatie nodig? Niesziekte wordt overgebracht via direct onderling contact, door speeksel, en door besmette katten die niezen. Ook via handen en kleding kan de ziekte overgedragen worden. Infecties zullen zich snel verspreiden op plaatsen waar veel katten zijn.

Zo herken je niesziekte

De eerste symptomen van niesziekte zijn natuurlijk niezen, maar ook natte, waterige ogen en een loopneus. Soms ontstaan er zweertjes in de bek en aan de ogen, en maakt de kat overmatig speeksel aan. In een volgend stadium wordt de kat snotterig, de slijmvliezen worden aangetast en de eetlust neemt af. De kat wordt koortsig en ziek.

De symptomen van niesziekte worden veroorzaakt door een infectie met het feline herpesvirus of het feline calicivirus. Vooral heel jonge en oude katten, en katten met een verminderd afweersysteem lopen een grotere kans op ernstige niesziekteverschijnselen met een dodelijke afloop.

  • Feline herpesvirus (rhinotracheïtisvirus)
    Als een kat besmet is met dit virus, merk je griepachtige verschijnselen op als vieze ogen, neusuitvloeiing, niezen en ontsteking in de bek. De symptomen zullen weggaan, maar het virus blijft sluimeren in het lichaam. Dit virus kan uiteindelijk leiden tot niesziekte.
  • Feline calicivirus
    Net zoals het feline herpesvirus, kan het calicivirus tot niesziekte leiden. Bovenstaande symptomen gaan bij dit virus vaak gepaard met zweervorming in de bek.

Zo behandel je niesziekte bij de kat

Helaas zijn er (nog) geen medicijnen beschikbaar die het virus bestrijden. Het is dus belangrijk dat je je kat op tijd en frequent inent tegen het feline herpesvirus en het feline calicivirus. Jaarlijks inenten tegen niesziekte is echter geen garantie dat je kat helemaal geen niesziekte virus oploopt.

Wel zorgen de vaccins ervoor dat de symptomen veel milder zijn en je kat er niet of nauwelijks ziek van wordt. De kat is er dan snel weer bovenop. Voor bijkomende bacteriële infecties wordt vaak een antibioticakuur voorgeschreven. In een enkel geval kan de kat een chronische vorm van niesziekte ontwikkelen waar hij levenslang last van houdt.

Kattenverzekering

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`