Puppy slapen: 5 tips voor een goede nachtrust!

puppy slapen

Je kent het misschien wel: je hebt net een puppy in huis, maar je nieuwe beste vriend slaapt de hele dag door – zó veel dat jij jezelf afvraagt of dit wel goed is. Geen reden tot paniek, want voor een puppy is een goede nachtrust essentieel. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je moet weten over het slapen van je puppy.

Laten we beginnen.

Waarom slapen puppy’s zo ontzettend veel?

Het klinkt gek, maar het is echt zo: wanneer je puppy slaapt, is zijn lichaam hard aan het werk. Tijdens deze slaapuurtjes worden zijn spieren en botten namelijk sterker, komt zijn immuunsysteem in balans, en ontwikkelen zijn hersenen en centrale zenuwstelsel. Als je puppy zijn niet genoeg aan zij slaap toe komt, dan dit zelfs een gevaarlijk zijn. Naast dat hij dan waarschijnlijk een beetje ‘sjaggie’ is, loopt-ie ook het risico op infecties en ziektes. Slapen dus!

Hoeveel slaapt een pup?

Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dat betekent dat je pup maar 2 uur per dag wakker is! Een pup van 8 weken slaapt ongeveer 20 uur per dag en een pup van 12 weken ongeveer 18 uur per dag. Zodra een hond volwassen is, wordt dit wat minder en slaapt-ie gemiddeld 12 tot 14 uur op een dag.

Wanneer slaapt een pup ’s nachts door?

Een pup slaapt ’s nachts door als hij moe is, een vol maagje heeft en zich vooral thuis veilig voelt.

Puppy slaapt niet

Echter, het kan ook zijn dat je pup nog rond deze tijd moeite heeft met een hele nacht doorslapen. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

 • Hoge nood

Een puppy kan uiteraard nog niet zo goed zijn plasje ophouden. Piept of jankt je puppy veel gedurende de nacht? Grote kans dat hij je probeert wekken om je te vertellen dat hij eruit moet.

 • Ander ritme

Puppy’s hebben een ander ritme dan mensen. Zo slapen mensen graag uit, maar puppy’s niet.

 • Eenzaam

Sommige puppy’s vinden het moeilijk om alleen te slapen. Slaap je liever alleen? Laat je puppy hier dan stapsgewijs aan wennen door eerst de afstand tussen jullie twee wat kleiner te houden en deze vervolgens groter te maken.

 • Nieuw baasje

Het kan ook zijn dat je puppy niet goed slaapt omdat hij nog niet gewend is aan jou als baasje, en dus waarschijnlijk aan zijn nieuwe omgeving. Dit heeft tijd nodig.

5 tips om puppy slapen te verbeteren

Gelukkig hebben onze huisdierspecialisten genoeg tips voor je klaarliggen om het slapen van je puppy – en die van jou dus – te verbeteren:

 • Vertrouwd geurtje

Heb je net een nieuwe puppy? Dan kan die eerste nacht voor je viervoeter erg spannend zijn. Vraag daarom aan zijn vorige baasje een deken/handdoek of een stukje speelgoed. Dit ruikt nog lekker naar zijn moedernest en heeft een vertrouwde geur voor hem. Dit zal helpen bij het in slaap vallen.

 • Slaaproutine

Bouw gedurende de dag consistent voldoende slaapmomenten in voor je puppy. Belangrijk is dat dit ongeveer op hetzelfde tijdstip is. Zo gaat je nieuwe beste vriend leren herkennen dat het slaaptijd is.

 • Zijn eigen plekje

Zorg voor een fijn plekje waar je puppy zich veilig voelt en makkelijk kan slapen, bijvoorbeeld door een hondenbench aan te schaffen. Belangrijk hierbij is dat zijn slaapplekje niet te veel wordt gestoord door omgevingsgeluiden.

 • Samen spelen

Spelen met je hond is altijd een uitstekend idee! Dit is niet alleen goed voor de band tussen jullie tweetjes, maar hier wordt je hond ook lekker moe van.

Puppy slaapt te veel

Puppy’s zijn dus over het algemeen van nature echte slaapkoppen, maar soms kan het zijn dat je puppy wel héél veel zijn oogjes dichtdoet. In dat geval kan het zijn dat-ie misschien oververmoeid is. De symptomen van een oververmoeide puppy zijn:

 • Traag bewegen
 • Rode ogen
 • Wallen onder zijn ogen
 • Veel gapen
 • Weinig eten
 • Waggelen tijdens het lopen
 • Grommen
 • Bijten

Hondenverzekering

Blijft je puppy – ondanks dat hij genoeg slaapt – deze symptomen vertonen? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts, want dan kan het zijn je puppy mogelijk ziek is. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Daarom is het verstandig om je puppy te verzekeren. Met onze hondenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.

`