Hond eet niet: Oorzaken, Behandeling en Preventie

hond eet niet

Bijna elk hondenbaasje maakt het weleens mee: je hond eet niet of amper. Omdat je hond niet kan praten, is het moeilijk om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Het kan zijn dat je hond simpelweg geen honger heeft, maar het kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Maar welke? En hoe kan dit behandeld of voorkomen worden? Geen zorgen, onze huidierspecialisten leggen het uit.

Laten we beginnen.

Waarom eet mijn hond niet?

Een hond eet soms tijdelijk niet vanwege verschillende redenen. Vaak omdat hij simpelweg eventjes geen zin heeft om te eten, maar soms ook vanwege een andere oorzaak. Deze hebben wij hieronder voor je opgesomd:

 • Gedrag

Je hond wil niet eten omdat hij kieskeurig is en slaat daarom een maaltijd over. Zolang hij verder wel gezond en fit is, is dit geen reden voor alarm.

 • Misselijkheid

Je hond heeft minder of geen eetlust omdat hij misselijk is. In sommige gevallen tonen honden dan nog wel interesse in eten, maar zodra ze de geur ruiken draaien ze hun hoofd weg.

 • Stress

Je hond eet slecht omdat hij last van stress heeft. Net zoals bij mensen, heeft stress bij honden invloed op de maag.

 • Onderliggende aandoening of ziekte

Je hond eet niet omdat hij last heeft van een onderliggende aandoening of ziekte. In dat geval is het niet eten een symptoom hiervan.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Honden kunnen meestal wel drie tot vijf dagen zonder eten. Soms houden ze het zelfs zeven dagen of meer uit. Maar eet je hond meer dan twee dagen niet? Dan is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met je dierenarts!

Hond eet niet: mogelijke ziektes en aandoeningen

Soms eet een hond niet vanwege een medische oorzaak. In dat geval is het belangrijk om snel dit symptoom te signaleren. Een hond eet niet door ziekte in onderstaande gevallen:

 • Botbreuk

Een botbreuk bij je hond kan voor zoveel pijn zorgen dat hij niet meer wil eten.

 • Acute maagdarmontsteking

Ontstekingen aan het maagdarmkanaal zijn een veel voorkomende oorzaak van een verminderde eetlust bij de hond. Zo kan je hond een buikvirus hebben opgelopen of iets verkeerds hebben gegeten op straat.   

 • Kennelhoest

Kennelhoest is een voorste luchtweginfectie. Als je hond een snotneus heeft of pijn in zijn keel, kan dit leiden tot een verminderde eetlust. Ook als hij koorts heeft kan het zijn dat hij niet wilt eten.

 • Infectie

Ook andere infecties in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat je hond zich niet lekker voelt en hierdoor slecht eet, zeker als de infectie gepaard gaat met koorts.

 • Chronische maagdarmontsteking

Als je hond regelmatig niet wil eten kan het zijn dat hij een chronische darmaandoening heeft, zoals een voedselallergie of irritable bowel disease (IBD).

 • Pancreatitis

Pancreatitis veroorzaakt heftige buikpijn en misselijkheid en alss gevolg hiervan kan je hond stoppen met eten

 • Gebitsproblemen

Bij problemen aan het gebit blijven honden vaak nog gewoon eten. Maar bij ernstige ontstekingen, zoals een kieswortelabces, kan het wel gebeuren dat hij stopt met eten.

 • Tumor

Een tumor in het lichaam kan een verminderde eetlust veroorzaken. Vaak valt een hond dan ook af in gewicht.

Hond eet niet: voorkomen

Helaas kun je het niet altijd voorkomen dat je hond niet eet. Wel zijn er een aantal dingen die de kans hierop verkleinen:

 • Lichtverteerbare voeding

Gekookte kip met rijst makkelijk te verteren en kan je hond helpen weer zit te krijgen in eten als hij niet wil eten. Geef hem kleine porties, verdeeld over de dag. Ook hebben dierenartsen vaak speciaal licht verteerbaar voer als optie.

 • Structuur

Het beste is om je hond een gestructureerde dagindeling te bieden. Geef hem bij voorkeur zijn eten op vaste tijden.

 • Schone eet- en drinkbak

Soms wil je hond niet eten omdat zijn eet- en drinkbak niet schoon genoeg zijn. Verschoon deze dus vaak genoeg.

Hond eet niet: mogelijke behandelingen

Eet je hond voor een langere tijd niet meer? Dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Welke van onderstaande behandeling wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen.

 • Medicatie

Als je hond bijvoorbeeld last heeft van een maagdarmontsteking, dan kan er medicatie worden voorgeschreven om zijn eetlust te verbeteren.

Dierenartskosten: bijvoorbeeld voor een acuut maagdarmontsteking, dan €200

 • Opname

Als je hond aan een ernstige aandoening lijdt kan het nodig zijn om hem op te nemen in een kliniek voor de juiste behandeling.

Dierenartskosten: ongeveer €1.500

 • Gebitsbehandeling

Als je hond een gebitsbehandeling nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een kieswortelabces, dan is het meestal nodig om de aangedane kies te trekken onder narcose.

Dierenartskosten: ongeveer €1.200

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je hond niet eet? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`