Puppy bijten afleren, hoe doe ik dat?

puppy bijten afleren

De meeste baasjes kennen het wel: je puppy is hartstikke lief, maar dat bijten mag wel ietjes minder – vooral met die scherpe tandjes van ‘m. Helaas kan een puppy bijten afleren een lastig proces zijn. Gelukkig weten onze huisdierspecialisten precies hoe ze dit moeten aanpakken.

Laten we beginnen.

Waarom bijten puppy’s?

Wil je een puppy bijten afleren, dan zul je eerst de oorzaak van het bijten moeten achterhalen. En geloof het of niet: een puppy bijt om veel verschillende redenen. Wij hebben de 5 belangrijkste hiervan voor je opgesomd:

  1. De wereld ontdekken

Even captain obvious hier: honden hebben geen handen. En alles wat wij met onze handen onderzoeken, dat doen puppy’s met hun tanden. Wat is dit? Hoe voelt het? Hoe smaakt het? Je puppy ontdekt de wereld simpelweg met zijn bek.

  1. Overgevoelig of overprikkeld

Een puppy wil nog weleens bijten als-ie overgevoelig of stress heeft en dat komt meestal door slaaptekort. Laat je puppy dus elke dag genoeg slapen.

  1. Spelen

Puppy’s bijten of grommen ook nog weleens tijdens het spelen. Dit is volkomen normaal. Daarnaast helpt kauwen ook de pijn van de groeiende tanden bij je beste vriend te verzachten. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat je hem laat zien wat je grenzen zijn qua bijten!

  1. Verveling

Een puppy bijt af en toe ook gewoon puur uit verveling. En dan niet per se alleen in je hand, maar ook in meubilair, schoenen en allerlei andere dingen. Geef daarom je puppy genoeg kauwspeeltjes. Zo houd je niet alleen je hond van de straat, maar ook je meubilair heel. Wel zo fijn.

  1. Communicatie

Door te bijten wil een puppy je ook wat duidelijk maken. Zo geven puppy’s aan dat ze iets niet leuk door te bijten.

Tips voor puppy bijten afleren

Je puppy bijten afleren is een lastig proces, maar met de tips van onze huisdierspecialisten kom je een heel eind:

  • Wees consistent

Zorg ervoor dat je altijd dezelfde reactie op het bijten hebt, bijvoorbeeld een duidelijke ‘auw!’ – dit moet ook gelden voor je vrienden, familie en huisgenoten. Op deze manier merkt je puppy dat dit bijten ongewenst gedrag is.

  • Wees streng

Wees vooral in het begin streng als je pup hard bijt. Bijt je kleine vriend minder hard, maar vind je het nog steeds niet fijn? Geef dan nog steeds een duidelijke ‘auw’ af.

  • Speeltje

Geef je puppy een (bij voorkeur een groot en lang genoeg) speeltje als hij je bijt. Blijft-ie hier vervolgens netjes mee spelen? Laat je puppy dan merken dat dit goed gedrag is, bijvoorbeeld door hem te belonen of met hoog stemmetje toe te spreken.

  • Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek

Dit boek is geschreven op basis van uitgebreide interviews met 7 hondenexperts. Erg handig dus!

Wanneer is het bijten van je puppy een probleem?

Werken bovenstaande tips niet en veroorzaakt het bijten van je puppy overlast voor jezelf, anderen of voor de hond zelf, dan noemen wij dit een gedragsprobleem. Probleemgedrag is in geval is het bijten dat voor de hond zelf heel gewoon is, maar dat niet past in ons dagelijks leven en nare situaties oplevert. Als dat het geval is, dan kan een gedragstherapeut je puppy bijten afleren.

Gedragstherapie wordt verzekerd bij Figo

Lukt het niet om je puppy bijten af te leren? En veroorzaakt dit problemen? Dan is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Een hondengedragstherapeut weet met verschillende therapieën ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Daarom is het verstandig om je puppy te verzekeren. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer – verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`