Hond geeft over: Oorzaken, Behandelingen en Preventie

hond geeft over

Het blijft een akelig gezicht: je hond geeft over. Hoewel braken of overgeven bij je hond niet altijd reden voor alarm is, kan het toch een teken zijn voor een onderliggend probleem. Maar wat dan? En hoe kun je dit voorkomen of behandelen? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom moet mijn hond overgeven?

Honden kunnen regelmatig overgeven, wat betekent dat ze hun eten en/of drinken uitspuwen. Dit lijkt veel op regurgiteren, waarbij het voedsel of drinken wordt uitgebraakt voordat het de maag bereikt, meestal kort na het eten of drinken. Het onderscheiden van acuut braken (plotseling) en chronisch braken (langdurig) is belangrijk, omdat de oorzaken en behandelingen vaak verschillen.

Hond geeft over: mogelijke oorzaken

Elke hond is uniek, die van jou dus ook. Helaas kunnen daardoor de mogelijke oorzaken van overgeven bij je hond ook sterk verschillen. Vaak is het onschuldig, maar soms is het dus een symptoom van iets ernstigs. Je hond geeft over door een van deze mogelijke oorzaken:

 • Verandering van voer

Je hond geeft over als hij voeding eet die hij niet gewend is. Bijvoorbeeld als hij een nieuw tussendoortje krijgt of bij een plotselinge overstap naar andere brokken.

 • Schrokken

Je hond geeft over als hij zijn eten in grote happen naar binnen schrokt en dat hij dit snel weer uitbraakt. Vaak zijn dit onverteerde brokken, direct na het eten.

 • Stress

Je hond geeft over door stress. Stress heeft ook invloed op de maag en in stressvole situaties kan je hond hierdoor soms overgeven. Denk hierbij aan stressvolle autorit of bezoekje aan de dierenarts. 

 • Misselijk

Je hond geeft over omdat hij misselijk is door een onderliggende aandoening. Hieronder lees je welke ziektes veel voorkomend zijn.   

Hond geeft over: mogelijke aandoeningen en ziektes

Een hond kan dus ook overgeven door mogelijke aandoeningen en ziektes. In dat geval is het belangrijk om de symptomen hiervan te signaleren. Een hond geeft dan over bij onderstaande gevallen:

 • Buikvirus

Een veel voorkomende oorzaak van plotseling braken is een virusinfectie. Dit is vergelijkbaar met een buikgriep bij mensen. In de meeste gevallen gaat het overgeven bij je hond vanzelf over.

 • Vergiftiging

Je hond geeft over omdat hij iets verkeerd heeft gegeten. Denk hierbij aan bedorven voedsel op straat, maar ook het eten van bepaalde giftige stoffen zoals chocolade.

 • Darmparasieten

Je hond braakt omdat hij last heeft van een darmparasiet, zoals women of Giardia. Meestal gaat dit gepaard met diarree.

 • Voedselallergie

Je hond geeft over omdat hij een voedselallergie heeft. Meestal zijn het de eiwitten in de voeding waar een hond allergisch voor is, zoals in kippen- of rundvlees. 

 • Irritable Bowel Disease

Irritable Bowel Disease (IBD) is een auto-immuunziekte van de darm. Bij een auto-immuunziekte wordt de ontsteking niet door een ziekteverwekker of een allergie veroorzaakt, maar komt de ontsteking vanuit het lichaam zelf. De klachten zijn vaak langdurig of komen regelmatig terug.

 • Vreemd voorwerp ingeslikt

Je hond geeft over omdat hij een vreemd voorwerp heeft ingeslikt zoals een speeltje of een elastiekje. Als dit in de darm verstopt raakt, kan dit ernstig braken veroorzaken.

 • Pancreatitis

Je hond braakt omdat hij last heeft van een pancreatitis, dit is een ontsteking van de alvleesklier. Honden met pancreatitis zijn vaak algeheel ziek en braken veel.  

 • Nierfalen

Je hond kan ook overgeven door nierfalen. Afvalstoffen worden dan minder goed door de nieren uitgescheiden en stapelen zich op in het bloed, wat misselijkheid veroorzaakt.  

 • Leverziekte

Ontstekingen aan de lever kunnen ook misselijkheid en braken veroorzaken.

 • Vestibulair syndroom

Je hond geeft over door het Vestibulair syndroom. Dit is een aandoening aan het evenwichtsorgaan waarbij honden zich vaak continue zeezoek voelen en daardoor ook kunnen braken.

 • Tumor

Je hond kan ook braken als hij last heeft van een tumor in het maagdarmkanaal of in andere organen.

Hond geeft over: voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van overgeven bij honden zijn te voorkomen, blijft voorkomen altijd nog beter dan genezen. Hieronder geven wij enkele tips:

 • Voeding

Het geven van een lichtverteerbare voeding kan helpen als je hond regelmatig overgeeft. Het beste is om je hond twee tot drie keer per dag zijn eten te geven, zoveel mogelijk op vaste tijden.

 • Ontwormen

Ontworm je hond regelmatig om worminfecties te voorkomen. Het algemene advies is om je hond eens in de drie maanden een ontwormingstabletje te geven, zeker als hij veel buiten komt. 

 • Stressmanagement

Als je denkt dat je hond last heeft van stress, kan het helpen om in stressvolle situaties gebruik te maken van een halsband die feromonen afgeeft of van kalmerende supplementen.  

Hond geeft over: mogelijke behandelingen

Werken bovenstaande tips niet en geeft je hond vaak over? Dan is het verstandig om langs de dierenarts te gaan. Welke van onderstaande behandeling wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen. 

 • Medicatie

Meestal wordt er door de dierenarts medicatie gegeven tegen het braken. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan een verdere behandeling worden ingesteld.  

Dierenartskosten: €200 (bijvoorbeeld voor bij een vergifiting)

 • Operatie

Als een hond braakt door een verstopping omdat hij een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, dan is meestal een operatie nodig om dit te verhelpen.

Dierenartskosten: €1.500

 • Opname

In sommige gevallen kan een opname met infuustherapie het beste voor je hond zijn. Meestal is dit voor enkele dagen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking van de lever of alvleesklier.  

Dierenartskosten: €1.500

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je hond overgeeft? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`