Diarree hond: Oorzaken, Behandeling en Preventie

diarree hond

Het blijft altijd een beetje schrikken: je hond heeft diarree. Hoewel af en toe diarree niet problematisch hoeft te zijn, kan dit tegelijkertijd wel wijzen op een onderliggend probleem. Maar wat dan? En hoe kan dit voorkomen of behandeld worden? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom heeft mijn hond diarree?

Diarree bij honden kan door meerdere factoren worden veroorzaakt, zoals een plotselinge verandering in dieet, stress door veranderingen in hun omgeving, het eten van afval of bedorven voedsel, het binnenkrijgen van voer van lage kwaliteit, of simpelweg te veel eten. Helaas kan dunne ontlasting ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte. In al deze gevallen is het belangrijk om te weten of de diarree plotseling optreedt en snel voorbijgaat, of juist langer aanhoudt. Dit verschil helpt ons te begrijpen hoe ernstig het is en waarom de hond diarree heeft.

Acute vs. chronische diarree

 • Acute diarree (max. 7 dagen)

Acute diarree komt ineens op en is meestal omdat de hond iets verkeerds heeft gegeten, zijn eten te snel is veranderd, of door stress. Deze diarree gaat vaak snel over en je kunt je hond thuis helpen beter te worden.

 • Chronische diarree (langer dan 10 dagen)

Chronische diarree duurt langer en kan betekenen dat je hond een ernstiger ziekte heeft. Voor dit soort diarree moet je naar de dierenarts gaan, zodat die kan uitzoeken wat er precies aan de hand is en hoe het behandeld moet worden.

Diarree hond: oorzaken en onderliggende ziektes

Als je hond diarree heeft, dan kan dit veel verschillende oorzaken hebben. Ook is hierbij belangrijk dat je herkent of je hond last heeft van acute of chronische diarree. Wij hebben de mogelijke oorzaken, aandoeningen en/of onderliggende ziektes hieronder per soort diarree voor je opgesomd:

Acute diarree: oorzaken en ziektes

 • Buikvirus

Een virusinfectie, vergelijkbaar met buikgriep bij mensen, kan acute diarree veroorzaken. Deze diarree gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over.

 • Voedselvergiftiging

Als een hond iets eet dat bedorven is, zoals giftig voedsel van de straat, kan dit leiden tot acute diarree door voedselvergiftiging.

Chronische diarree: oorzaken en ziektes

 • Wormen

Hoewel een worminfectie in eerste instantie acute diarree kan veroorzaken, kan het bij aanhoudende infectie leiden tot chronische diarree, zeker als het niet behandeld wordt.

 • Giardia

Deze darmparasiet kan langdurige diarree veroorzaken. Hoewel de symptomen tijdelijk kunnen verbeteren, komen ze vaak terug, wat wijst op een chronisch probleem.

 • Voedselallergie

Diarree veroorzaakt door een allergie voor bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten in kippen- of rundvlees, kan chronisch worden als het dieet van de hond niet wordt aangepast.

 • Irritable Bowel Disease (IBD)

Deze auto-immuunziekte van de darm veroorzaakt langdurige of regelmatig terugkerende ontstekingen en symptomen, waaronder chronische diarree.

 • Tumor

Tumoren in de darmen of andere buikorganen kunnen chronische diarree veroorzaken door de aanhoudende verstoring van de normale darmfunctie.

Wat te doen als mijn hond diarree heeft?

Er is geen gouden tip voor een hond met diarree, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans hierop te voorkomen:

 • Geleidelijke Voedingsveranderingen

Als je het dieet van je hond wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk over een periode van minimaal een week om hun maagdarmsysteem de tijd te geven om zich aan te passen.

 • Hoogwaardig voer

 Kies voor kwalitatief hoogwaardig hondenvoer dat past bij de leeftijd, het ras, en de gezondheid van je hond. Lees altijd de ingrediëntenlijst om te zorgen dat het voer geschikt is.

 • Stressmanagement

Probeer stressvolle situaties voor je hond te vermijden. Als er veranderingen in hun omgeving of routine zijn, probeer dan de overgang zo soepel mogelijk te maken.

 • Regelmatige wormenkuur

Ontworm je hond regelmatig om worminfecties te voorkomen. Het algemene advies is om eens in de drie maanden je hond een ontwormingstabletje te geven.

 • Vaccinactie

Zorg dat je hond de nodige vaccinaties krijgt om hem te beschermen tegen bepaalde ziekten die diarree kunnen veroorzaken, zoals het parvovirus.

 • Regelmatige dierenartscontroles

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts voor gezondheidscontroles kan helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van aandoeningen die diarree kunnen veroorzaken.

Diarree hond: mogelijke behandelingen

Heeft je hond erg last van diarree of heeft hij daarnaast ook andere klachten, zoals overgeven? Dan is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Welke van onderstaande behandeling wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen.

 • Medicatie

Vaak wordt er ondersteunende medicatie ingezet om de diarree van je hond te verminderen. Als je hond aan een onderliggende (chronische) aandoening lijdt die diarree veroozaakt, moet vaak ook deze onderliggende oorzaak worden behandeld.

Dierenartskosten: bijvoorbeeld een auto-immuunziekte, dan ongeveer €500 euro per jaar.

 • Opname

Als je hond aan ernstige diarree lijdt, kan het nodig zijn om hem op te nemen in de kliniek voor de beste behandeling. Op deze manier kan hij de juiste medicatie en een infuus krijgen.

Dierenartskosten: ongeveer €1.500   

 • Chirurgie

In zeldzame gevallen, wanneer diarree wordt veroorzaakt doordat je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt of last heeft van een ernstige aandoening zoals sommige tumoren, kan chirurgie noodzakelijk zijn.

Dierenartskosten: ongeveer tussen de €150 tot €3.000

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je hond diarree heeft? Dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering! 

 

`