Diarree bij je hond

hond reanimeren

Diarree bij je hond, helaas ontkomt geen enkele hondeneigenaar hieraan. Iedere hond heeft wel eens diarree. Als de hond een ongelukje in huis heeft, dan merk je dat snel genoeg. Bij het uitlaten kan het de eigenaar soms ontgaan. Het is verstandig om met enige regelmaat een blik op de ontlasting van je hond te werpen. Zo kun je veranderingen aan de vorm en dikte van de ontlasting snel opmerken. Maar zoals gezegd iedere hond raakt vroeg of laat een keer aan de diarree. Niet leuk voor de hond en vervelend voor jou.

De mogelijk oorzaken van diarree bij je hond?

  • Iets van de straat gegeten. Veel honden zijn altijd op zoek naar iets eetbaars. Logisch dat ze wel eens wat naar binnen werken wat eigenlijk niet voor consumptie geschikt is. In bijna alle gevallen zal de diarree na een paar dagen overgaan. Soms zal het dier er ook bij braken.
  • Een virus dat maag en darmen van slag doet raken, ook wel buikgriep genoemd.
  • Darmparasieten, zoals wormen.
  • Plotselinge verandering van voeding. Veel honden die iets eten dat ze niet gewend zijn, krijgen diarree. Sommige honden hebben hele gevoelige darmen. Zijn ze eenmaal aan bepaalde voeding gewend, dan verdragen ze geen veranderingen of toevoegingen aan het voer.

Parvovirus: vaccineren

Het gevaarlijkste virus dat diarree veroorzaakt is het parvovirus. Het komt in Nederland steeds minder voor, maar wordt nog vooral gezien bij pups afkomstig uit het zuiden van Nederland, België en Oost-Europa. Aangezien dit virus potentieel dodelijk is, is het belangrijk dat alle honden goed gevaccineerd zijn tegen dit virus. De meeste buikgriepvirussen zijn echter veel onschuldiger en veroorzaken maar een paar dagen diarree.

Darmparasieten

Er zijn verschillende darmparasieten die diarree kunnen veroorzaken. Wormen zijn een bekende oorzaak. Om worminfecties zoveel mogelijk tegen te gaan is het algemene advies: om alle honden vier maal per jaar te ontwormen. Vooral voor jonge honden die wormen van de moeder meekrijgen is ontwormen erg belangrijk.

Voeding

Diarree kan een gevolg zijn van slecht verteerbare voeding. Veel honden zijn erg gevoelig voor de kwaliteit van hun voeding. Hoe hoger de kwaliteit van de voeding, hoe beter de verteerbaarheid. Als een hond altijd slecht gevormde ontlasting heeft, is de voeding niet geschikt en moet een beter verteerbare voeding gegeven worden.

Figo hondenverzekering

Net zoals mensen kunnen ook honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste verzorging die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de medische zorgen die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiele verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`