Baarmoederontsteking bij de hond

stress bij honden

Baarmoederontsteking – ook wel bekend als pyometra – is een aandoening die veel voorkomt bij vrouwelijke honden. Het kan een ernstige en soms zelfs levensbedreigende aandoening zijn als het niet op tijd wordt behandeld. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over baarmoederontstekingen bij honden.

Laten we beginnen.

Wat is baarmoederontsteking bij honden?

Baarmoederontsteking, ook wel pyometra genoemd, is een ontsteking van de baarmoeder van je hond. Deze ontsteking kan optreden wanneer bacteriën zich ophopen in de baarmoeder, bijvoorbeeld na een loopsheid. Baarmoederontsteking kan zowel voorkomen bij niet-gesteriliseerde teven als bij teven die wel gesteriliseerd zijn, maar nog steeds een restant van de baarmoeder hebben.

Symptomen van baarmoederontsteking bij honden

De symptomen van baarmoederontsteking bij honden kunnen variëren, maar de volgende symptomen kunnen wijzen op een baarmoederontsteking:

  • Een opgezwollen buik
  • Verminderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Overmatige dorst
  • Braken
  • Koorts
  • Bloedige vaginale afscheiding
  • Depressief

Als je deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts.

Diagnose van baarmoederontsteking

De diagnose van baarmoederontsteking bij je hond omvat een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Daarnaast kan een röntgenfoto of een echo helpen om de diagnose te bevestigen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de baarmoeder te verwijderen.

Behandeling van baarmoederontsteking bij je hond

De behandeling van baarmoederontsteking bij honden is afhankelijk van de ernst van de ontsteking en kan bestaan uit antibiotica en/of een operatie. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de baarmoeder van je hond te verwijderen. Dit wordt ook wel een ovariohysterectomie genoemd.

Baarmoederonsteking bij honden voorkomen

De beste manier om baarmoederontsteking bij je hond te voorkomen, is door haar te steriliseren. Dit vermindert de kans op het ontwikkelen van baarmoederontsteking aanzienlijk. Ook is het belangrijk om je hond regelmatig te laten controleren door je dierenarts.

Sterilisatie en medicatie wordt vergoed bij Figo

Ben je bang dat je hond een baarmoederontsteking heeft? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten, zoals onder andere sterilisatie, antibiotica, röntgenfoto’s en echo’s. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`