Konijnen zijn sociale dieren en hebben dus vriendjes nodig. Een konijn is pas echt gelukkig wanneer hij één of meerdere soortgenootjes mag verwelkomen in zijn konijnenpaleis. Samen aan tafel, lekker spelen of tegen elkaar aanliggen: je konijn wil het allemaal. Toch moeten konijnen wel eerst aan elkaar wennen voordat je ze zomaar bij elkaar zet. Konijnen koppelen is dus belangrijk als jij je eigen konijnengezinnetje wil stichten. Maar hoe lang duurt het koppelen van konijnen en wat is de juiste manier? Wij geven 9 tips voor een geslaagde koppeling!
Konijn koppelen: welke partner?
Omdat er (nog) geen Tinder voor konijnen bestaat, komt het kiezen van een geschikte partner op jouw bordje. Er bestaan heel veel sites met konijnen die een partner zoeken en waar andere baasjes konijnen koppelen. De beste match voor konijnen is een gecastreerd mannetje met een vrouwtje. De leeftijd is ook belangrijk, omdat een jong konijn met een oud konijn vaak niet samen gaat. Het oudere konijn zal het jonge konijn overheersen en er ontstaat geen goede band. Wanneer jonge konijnen ongeveer 3 á 4 maanden oud zijn is dit niet meer van toepassing.
Ook worden vaak twee vrouwtjes aan elkaar gekoppeld. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar lang niet altijd. Vaak hangt het af van het konijnenkaraktertje en is het lastig inschatten welke twee vrouwtjes bij elkaar passen. Twee mannetjes bij elkaar wordt bijna altijd vechten. Één van de twee mannetjes zal winnen en overheersen, waardoor je achterblijft met een angsthaas!
Je konijn op date sturen
Koppelen konijnen niet liever zichzelf aan een ander? Dat is wel mogelijk! Bij veel opvangcentra, dierenwinkels of speciaalzaken is het mogelijk om je konijn kennis te laten maken met andere konijnen, een echte speeddate dus! Het is een goede manier om je konijn zelf te laten kiezen. Op deze manier zie je of er een match is tussen de twee stampers en of ze met elkaar verder willen. Laat je konijn natuurlijk niet zomaar bij een onbekend ander konijn, maar vraag even aan het andere baasje wat voor geslacht, karakter en ras het andere konijn is. Konijnen koppelen is op deze manier voor iedereen het makkelijkst, koppelen maar!
Eindelijk gezinsuitbreiding
Nu je een geschikte partner hebt gevonden is het tijd om de konijnen te koppelen. Laat het nieuwe konijn eerst goed wennen aan zijn nieuwe omgeving. Een verhuizing is voor konijnen vaak behoorlijk stressvol. Al die nieuwe geuren en indrukken, ga er maar aan staan. Je nieuwe gezinslid heeft ongeveer zo’n twee weken nodig om te wennen. Laat in deze twee weken de konijnen nog niet bij elkaar, maar zorg dat de nieuweling zich even ontwikkelt. Zodra het erop lijkt dat het konijntje gewend raakt, kun je beginnen met de konijnen koppelen.
Keutelen
Aan het begin van het koppelen zijn er vaak veel keutels aanwezig. Konijnen markeren in het wild namelijk hun gebied door keutels achter te laten. Zo weet een andere konijnenkolonie waar de grens ligt en dat deze niet overschreden mag worden. Vaak wordt dit bij huiskonijnen ten onrechte gezien als het niet-zindelijk zijn van het konijn. Zodra konijnen een echt stel zijn verdwijnt dit gedrag meestal.
Konijn koppelen: 9 tips!
Konijnen koppelen is niet iets dat op één manier kan. Er zijn verschillende methodes die werken om een geslaagde koppeling te krijgen. Bepaalde dingen komen daarentegen bij elke koppeling van toepassing. Wij geven 9 tips:
1. Ruimte
Zorg ervoor dat de nieuwe maatjes voldoende ruimte krijgen tijdens het koppelproces. Gebruik bijvoorbeeld twee rennen en koppel deze aan elkaar. Daarnaast is het belangrijk dat het hok goed is ingericht, zodat de konijnen zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
2. Verandering in ruimte
Als de koppeling stroef verloopt en de konijnen niet nader tot elkaar komen kun je de ruimte veranderen. Als je de ruimte verandert, groter of kleiner maakt is de kans aanwezig dat de konijnen tegen elkaar aan kruipen, omdat de situatie onzekerder wordt. Zo krijgen ze sneller een band.
3. Niemand speelt thuis bij konijnen koppelen
Je kunt konijnen het best koppelen op neutraal terrein. Beide konijnen zien dit terrein namelijk niet als territorium dat verdedigd moet worden. Een ren van 2 bij 2 meter is meestal een geschikte koppelruimte. Een eerlijke kans voor beide konijnen dus.
4. Gezondheid en stressvrij
Tijdens het koppelen van de konijnen is het belangrijk dat beide beestjes gezond en wel zijn. Gezonde konijnen zijn vaker happy en meer op hun gemak. Daarbij mogen konijnen absoluut geen stress ervaren tijdens het proces. Stress bij konijnen is erg gevaarlijk. Vaak herken je stress aan een stampend konijn.
5. Denk aan je eigen veiligheid
Het kan natuurlijk gebeuren dat de konijnen op hol slaan wanneer de eerste koppeling plaatsvindt. In dit geval is het belangrijk dat jij jezelf kunt beschermen. Draag bijvoorbeeld lange mouwen en beschermende handschoenen zodat je geen krassen of bijtwondjes oploopt.
6. Safehouse
Ook is het handig om iets achter de hand te hebben als de koppeling niet soepel verloopt. Een tweede konijnenhuisje is dan belangrijk. Deze kun je zelf maken of kopen. Hiermee kun je beide konijnen de rust gunnen die zij nodig hebben om te wennen.
7. Verleidende snacks
Konijnen zijn echte liefhebbers van lekker eten en dus dol op snacks. Laat de twee flapoortjes samen eten tijdens het koppelen. Konijnen houden ervan om samen te eten en dit kan dus gelijk een band scheppen.
8. Vergis je niet in de tijd
Elke koppeling is anders. Veel ervaren konijnenbaasjes maken de ene keer een eenvoudige koppeling mee, terwijl de andere koppeling een pittig karwei was. Neem er dus de tijd voor. Het liefst konijnen koppelen op een dag waarop je vrij bent en misschien wel de dag erna ook nog. Sommige koppelingen gaan supersnel, maar andere hebben wel eens twee dagen de tijd nodig.
9. Wisselen tijdens konijnen koppelen
Soms verloopt een koppeling zo stroef dat je er goed aan doet om de konijnen allebei in elkaars hok te zetten. Op deze manier kunnen ze wennen aan de geuren van hun nieuwe vriend. Zo krijgen ze eerder waardering voor de geur van een ander konijn en bij de nieuwe koppelpoging springen ze elkaar misschien direct in de armen!
Wanneer is een koppeling geslaagd?
Vooral baasjes voor wie konijnen koppelen de eerste keer is zijn benieuwd wanneer de koppeling van de konijnen geslaagd is. Logisch natuurlijk, je gunt de twee hun rust en een hechte vriendschap. Een koppeling van konijnen is geslaagd wanneer de twee aan elkaar ruiken, elkaar beginnen te wassen of tegen elkaar aan gaan liggen. Samen relaxed in hun eigen paleisje, hoe lief!
Konijnenverzekering
Net zoals mensen kunnen konijnen onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je konijn de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze konijnenverzekering!