Mijn konijn stampt, waarom doet hij dit?

konijn stampt

Als konijnenbaasje ben je er waarschijnlijk wel mee bekend: je konijn is normaal gesproken heel lief, maar opeens begint-ie te stampen. Een konijn stampt om je iets duidelijk te maken, maar wat precies? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je alles over het stampvoeten van je beste vriend.

Laten we beginnen.

 

Waarom stampen konijnen?

Waarom konijnen – soms uit het niets – stampen heeft meerdere redenen. Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens. Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen. Sommige konijnen willen met stampen duidelijk maken dat zij niet gediend zijn van bepaald gedrag en laten zien dat zij de baas zijn.

Oplossing voor een konijn die stampt

Stampt je konijn regelmatig? Dan kan dit dus duiden op stress, angst of ongemak. In dat geval is het belangrijk om de oorzaak van dit stampgedrag te achterhalen om met een passende oplossing te komen. Wij hebben een paar mogelijkheden voor je opgesomd:

  • Creëer een veilige en rustige omgeving

Zorg ervoor dat de leefomgeving van je maatje veilig en rustig is. Vermijd dus harde geluiden, plotselinge bewegingen en stressvolle situaties. Geef hem een goed ingericht konijnenhok – met bijvoorbeeld een konijnenren, voldoende schuilplaatsen, zachte bedding en speelgoed – waarin hij zich veilig voelt. Doe je dit niet? Dan kan je konijn langdurig blijven stampen.

  • Sociale gezelschap en interactie

Geloof het of niet: konijnen zijn hartstikke sociaal en hebben gezelschap nodig, zowel van jou als van een konijnenmaatje in zijn kooi. Speel dus met je konijn, koppel hem aan een ander konijn, en geef hem de mogelijkheid om te socialiseren en te bewegen buiten de kooi of ren. Doe je dit niet? Dan kan je konijn langdurig blijven stampen.

  • Verminder stress- en angstfactoren

Je kunt stress en angst op verschillende manieren verminderen bij je konijn. Bijvoorbeeld door het aanbieden van schuilplaatsen in zijn hok, het vermijden van stressvolle situaties, maar ook het gebruik maken van kalmerende feromonen of supplementen – dat laatste natuurlijk in overleg met je dierenarts.

  • Medische zorg

Vermoed je dat je konijn stampt vanwege gezondheidsproblemen? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan de gezondheid van je controleren en – als dat nodig is – de medicatie voorschrijven.

Konijnenverzekering

Maak jij je zorgen dat je konijn stampt vanwege gezondheidsproblemen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Gelukkig ben je voor deze onverwachte dierenartskosten verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze konijnenverzekering.

`