Waar koop je een konijn?

waar koop je een konijn

Veel mensen hebben een zwak voor schattige dieren en besluiten op een dag om een konijn te kopen, omdat de verleiding niet meer is te weerstaan. Wel handig om te weten: waar koop je een konijn eigenlijk? Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden om ergens een konijn te kopen. Toch is het belangrijk om te weten dat een konijn kopen niet zomaar iets is, maar er moet over nagedacht worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over jouw toekomstige stamper.

Waar kun je een konijn aanschaffen?

Waar koop je een konijn anders dan bij een dierenwinkel zullen veel mensen denken. Een konijn kopen kan op veel manieren, maar niet iedere manier is de goede. Als je bijvoorbeeld een heel clubje konijntjes is de etalage ziet is dit naast heel schattig eigenlijk ook heel zielig. Niet alle konijnen die te koop zijn worden dus even goed behandeld. Waar koop je een konijn dan? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Dierenwinkel

Er zijn natuurlijk heel veel opties om een nieuwe vriend aan te schaffen in een winkel. Bij speciale dierenwinkels verkopen ze van alles, maar ook tuincentra hebben vaak veel te bieden. Hoewel het aanbod hier groot is en deze winkels gespecialiseerd lijken in dieren is het toch niet verstandig om de dieren hier aan te schaffen om de volgende redenen:

  • Te jonge dieren

Het komt helaas nog steeds voor dat dieren te jong bij de moeder weggehaald worden. Hierdoor hebben de jonkies een lage levensverwachting vanwege een tekort aan moedermelk tijdens hun jeugd en wordt hun darmstelsel zwak.

  • Coccidiose

Vanwege het tekort een moedermelk en het daarom verzwakte darmstelsel dragen jonge konijnen vaak coccidiose bij zich, waardoor ze enorme diarree hebben. Als hier stress bij komt kijken verergert dit alleen maar. Jonge konijnen horen minstens vier weken bij hun broertjes en zusjes te blijven.

  • Kennis bij het personeel

Vaak zijn in winkels en met name tuincentra de medewerkers niet goed genoeg geschoold om konijnen te verkopen. Soms kom je zelfs thuis met een ander geslacht dan je in de winkel is verteld. Wanneer je nog een konijn wil aanschaffen en deze wil koppelen kan dit problemen opleveren.

  • Kleine verblijven

Konijnen en andere dieren in dierenwinkels hebben bijna altijd een te klein verblijf. Een konijnenhok inrichten is een zeer belangrijke taak. Ook worden konijnen vaak met cavia’s of andere knagers in een glazen hok gezet. Dit is juist niet goed voor een konijn, omdat het een prooidier is en behoefte heeft aan schuilgelegenheid. Daarbij komt dat mensen vaak op de ramen tikken waardoor konijnen schrikken en bang worden. Al met al staan konijnen in dierenwinkels en tuincentra vaak stijf van de stress.

Natuurlijk gelden bovenstaande punten niet voor alle dierenwinkels en tuincentra, maar vraag goed door naar de kennis van de verkoper en beoordeel of de informatie klopt en of de omstandigheden van het konijn goed zijn voor het welzijn van het dier.

Fokker

Een konijn kopen is ook mogelijk bij fokkers. Als je op zoek bent naar een bepaald ras of als je de stamboom van je nieuwe vriend wil inzien kun je bij zo’n konijnenfokker terecht. Een fokker die verantwoord te werk gaat let vaak wél op de gezondheid en de omstandigheden van de dieren. De fokker zal er ook voor proberen te zorgen dat de kleine stampertjes gewend raken aan de geur en het geluid van mensen. Een echte fokker zal waarschijnlijk wel verschillen in kosten, maar het is over het algemeen beter voor het welzijn van de dieren.

Asiel

Helaas zijn er in Nederland niet alleen honden en katten die worden afgedankt, maar ook konijnen. Konijnen worden door veel baasjes losgelaten in de natuur, waar ze helemaal niet aan gewend zijn en zullen sterven. Daarom kun je er beter voor kiezen om een konijn naar het asiel te brengen. Een konijntje kopen uit het asiel is om de volgende reden een goede optie:

  • Medische behandeling tegen goede tarieven

Omdat opvangcentra vaak draaien op donateurs is het soms mogelijk om – met wat geluk – dierenartsen te vinden die tegen eerlijke tarieven castraties uitvoeren of andere medische bijstand verlenen.

  • Een tweede kans

Een konijn kopen bij een opvang zorgt ervoor dat deze dieren een tweede kans op een goed leven krijgen. Daarnaast steun je de opvang met het aankoopbedrag van het dier.

  • Goede informatie, op basis van ervaring

Ook is de informatie die je krijgt bij een asiel vaak goed en op basis van eerdere ervaringen. De medewerkers kunnen veel vertellen over eventuele problemen of kosten waar je tegenaan kun lopen als baasje.

  • Gecastreerde rammen: niet meer rammen!

Alle rammen die naar een asiel gaan worden daarna gecastreerd. Dit voorkomt een hoop problemen als een onverwacht nestje of een echt konijnengevecht.

  • Daten in het asiel

Als je al een konijn hebt en in het asiel naar een maatje zoekt, kun je de twee laten speeddaten! Op deze manier zie je al een beetje of en hoe het klikt tussen de twee.

Marktplaats

Ook op platformen als Marktplaats worden veel konijnen aangeboden in alle soorten en maten. Het is zeker een goed idee om ook hier eens rond te kijken naar een nieuw konijn. Toch moet je op Marktplaats wel kritisch kijken naar bepaalde dingen. Vraag altijd hoe oud het konijn is en of het is ingeënt. Ook is het belangrijk om te weten of het konijn gecastreerd of gesteriliseerd is. Vraag tot slot ook naar het verleden van het konijn. Veel konijnen hebben wel eens tandproblemen of zijn ziek geweest. Mocht het konijn op Marktplaats je tweede konijn zijn, vraag dan altijd of je het beestje terug kunt brengen als het koppelen niet goed gaat.

Konijnenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen konijnen onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je konijn de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze konijnenverzekering!

`