Myiasis konijn, wat moet ik weten?

Zwangerschap konijn

Helaas kennen sommige baasjes het wel: je konijn dartelt jarenlang vrolijk rond en ineens krijgt hij last van madenziekte. Myiasis bij een konijn komt regelmatig voor. Het is een erg pijnlijke en soms fatale ziekte die wordt veroorzaakt door vliegen. Wat moet je allemaal weten als baasje? Wij leggen het uit in dit artikel.

Myiasis bij konijnen

Zoals gezegd is myiasis bij een konijn erg pijnlijk en soms zelfs dodelijk. Myiasis wordt veroorzaakt door vliegen. Een vlieg legt eitjes in de vacht van je konijn en de maden die eruit komen beginnen zich in de huid van het konijn te vreten. In sommige gevallen is het zo heftig dat er geen behandeling meer mogelijk is. Myiasis is daarentegen wel erg goed te voorkomen als je in een vroeg stadium alert bent. Als je vermoedt dat jouw konijn last van myiasis heeft of krijgt, bel dan direct de huisarts en vraag om advies.

Myiasis konijn symptomen

Als je de signalen op tijd herkent kun je misschien een erge situatie voorkomen. Over welke symptomen hebben we het?

  • Ontlasting aan het achterwerk
  • Een nat of vies achterwerk
  • Je konijn stinkt
  • Je konijn is minder actief (suf)
  • Je konijn eet en drinkt slecht
  • De maden zijn al zichtbaar bij je konijn
  • Er zitten veel vliegen in het hok

Als je een of meerdere van deze symptomen herkent, twijfel dan niet en schakel direct de dierenarts in. De dierenarts kan dan op tijd ingrijpen en de myiasis behandelen.

Madenziekte voorkomen

Als je goed voor je konijn zorgt en rekening houdt met de gevaren is het goed mogelijk om je konijn te behoeden voor een nare ziekte als myiasis. Maar hoe pak je dit aan?

  1. Dieet
    Een konijn heeft behoefte aan een stabiel en vezelrijk dieet. Als een konijn verkeerde voeding krijgt kan dit diarree veroorzaken. De plakkerige diarree trekt weer meer vliegen aan.
  2. Schoon hok
    Het konijnenhok moet schoon zijn. Controleer regelmatig het toilet en kijk of alle keutels een normale vorm hebben. Verwijder ook natte plekken in het hok. Natte plekken kunnen er weer voor zorgen dat de vacht van je konijn vies wordt.
  3. Bestudeer het gedrag
    Ook het gedrag van je konijn is belangrijk om in de gaten te houden. Als hij afwijkend gedrag vertoont kan het zijn dat hij iets onder de leden heeft.
  4. Controleer op vastzittende poep
    Pak je konijn af en toe even op en kijk of er rond de anus geen keutels blijven plakken. Plakkende keutels veranderen meestal in een heel vies achterwerk. Zo verergert de boel sneller.
  5. Vermijd vliegen
    Vliegen kun je uit een konijnenhok weren door bijvoorbeeld vliegengaas te gebruiken.
  6. Laat spinnen hun werk doen
    Ook spinnen zijn natuurlijk goede vliegenvangers. Verwijder daarom geen spinnenwebben in of rond het konijnenhok.
  7. Gebruik bestrijdingsmiddel
    Een anti-myiasisspray (Nomyiasis) zorgt ervoor dat de vliegeneitjes en de larven geen kans krijgen om door te breken in de vacht van een konijn.

Behandeling van myiasis

De meest voorkomende behandeling van myiasis is het wegscheren van de vacht. Het konijn wordt onder sedatie gebracht en er wordt zoveel mogelijk vacht weggeschoren. Alle maden worden uit de ontstoken huid gehaald met een pincet. De aangekoekte poep wordt weggewassen en soms moeten de gaten in de huid hierna opgeschoond en gehecht worden. Hierna krijgt het konijn antibiotica en pijnstillers. Hopelijk gaat hierna alles weer goed met het beestje!

Wees altijd alert

De vlieg die myiasis veroorzaakt is altijd erg actief op warme dagen. Tijdens de zomer doet de vlieg niets liever dan eitjes leggen. Wees daarom vooral op warme dagen extra alert voor myiasis bij je konijn. Zorg er daarnaast voor dat je konijn geen stress krijgt als hij ergens last van heeft, omdat dit de boel extra kan verergeren. Stampt je konijn druk? Het kan zijn dat hij je iets duidelijk probeert te maken. Houd je konijn dus goed in de gaten en probeer mee te denken.

Konijnenverzekering van Figo

Heeft je konijn last van myiasis? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwacht dierenartskosten. Zo krijgt je konijn de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze konijnenverzekering!

`