Kat laten afvallen? 12 handige tips!

kat laten afvallen

Als kattenbaasje wil je natuurlijk dat je kat zo lang en gezond mogelijk leeft. Een gezond gewicht hoort daar dus ook zeker bij. Toch zijn er veel katten die kampen met overgewicht. Je kat laten afvallen is dan van groot belang voor zijn gezondheid. Daarom leggen onze huisdierspecialisten uit hoe jij je kat laat afvallen op een verantwoorde manier.

Laten we beginnen.

Waarom moet ik mijn kat laten afvallen?

Een kat laten afvallen is dus zeer belangrijk voor baasjes van een te zware kat. Het bespaart een hoop ziektes en aandoeningen en het maakt je kat weer energiek en vrolijk. De meest voorkomende klachten zijn gewrichtsproblemen. Helemaal voor dieren die normaal gesproken balanceren op kleine richeltjes en in bomen klimmen is dit problematisch. De normale leefwijze van katten verdwijnt door overgewicht en de fysieke klachten worden hierdoor alleen maar erger. 

Kat laten afvallen op een verantwoorde wijze

Allereerst is het belangrijk om door te hebben dat het afvallen wel op een normale en verantwoorde manier moet gaan. Het is niet de bedoeling dat je jouw atleet dag en nacht uithongert of vermoeit met ingewikkelde spelletjes. Een kat laten afvallen gaat op een rustige en gelijkmatige manier. Een kat mag namelijk maar 2 procent van zijn lichaamsgewicht per week afvallen. Dus een kat van 5 kilogram mag maximaal 100 gram per weeg afvallen. Wees dus niet te gehaast! Tijd voor wat tips.

Kat laten afvallen: 12 tips!

Nu je de basis van je kat laten afvallen kent is het tijd om wat nuttige tips te delen. Afvallen kan best een leuke uitdaging zijn. Met deze tips heeft jouw kat weer binnen no-time een summer body!

1. Buitenspelen

De leefruimte wordt vergroot en je kat is actief bezig terwijl hij afstanden aflegt. Buiten kan je kat lekker op zijn eigen tempo ravotten met buurtkatten en jagen op alles wat hij tegenkomt. Hoe vaker je kat buiten komt, hoe meer energie hij straks krijgt om nog meer te ondernemen.

2. Spelen met de baas

Dit is toch wel dé reden waarom afvallen leuk is? Jullie mogen lekker samen spelen zodat je kat lekker in beweging is. Ook jullie band wordt nog eens versterkt door de tijd die jullie samen doorbrengen. Speel meerdere keren per dag in korte periodes van zo’n 2-3 minuten. De conditie wordt hierbij langzaam opgebouwd zodat jullie speelminuutjes uiteindelijk een speelkwartier worden.

3. Klimmen en klauteren

Katten houden enorm van klimmen. Geef de mogelijkheid om in huis te klimmen door bijvoorbeeld een krabpaal aan te schaffen, maar ook plankjes aan de muur kunnen uitkomst bieden voor je kat. Hij zal misschien eerst de kat uit de boom kijken, maar wie weet duikt hij op een dag zo de paal in! Zo voorkom je ook nog eens dat je kat zich te snel gaat vervelen.

4. Stress is een no-go

Katten met stress functioneren niet zoals het hoort. Ze eten minder en zijn minder actief. Dit is natuurlijk niet gezond. Vraag eventueel een deskundige om hulp wanneer jullie er samen niet uitkomen.

5. Spelend eten

Katten vinden het geweldig om ergens achteraan te jagen, dus waarom niet achter zijn eten? Gooi wat kattenbrokjes één voor één door de kamer en laat je kat erachteraan rennen. Zo krijgt hij zijn dagelijkse portie eten en beweging tegelijk! Ook eten verstoppen is soms leuk voor katten. Laat je kat zoeken naar zijn eten. Let er wel op dat jouw kat dit ook leuk vindt en dat hij daadwerkelijk gaat eten, anders is het niet leuk voor hem.

6. Weeg eten af

Kijk op de verpakking van zijn eten hoeveel jouw kat eigenlijk mag hebben. Zo krijgt hij elke keer dezelfde hoeveelheid. Geef jouw kat zeker niet te weinig! Op deze manier krijgt je kat alleen maar te weinig binnen en het zal hem bovendien niet helpen af te vallen. Een kat laten afvallen moet altijd verantwoord gebeuren!

7. Verspreid eten

De dagelijkse hoeveelheid brokjes of ander voer kan ook verspreid over de dag gegeven worden. Een kat eet normaal gesproken van nature ook minder per keer, maar wel vaker op de dag. Je kunt bijvoorbeeld zijn dagelijkse portie afwegen en apart leggen en hiervan elke keer een klein beetje geven.

8. Geen snacks meer

Een kat met overgewicht kan beter even niet meer snoepen tot hij op gewicht is. Als je jouw kat tóch ergens voor wilt belonen kun je dat doen met zijn normale brokjes. Ook voeding van andere huisdieren of etensrestjes moeten bij je kat met overgewicht uit de buurt gehouden worden. Het is misschien wennen, maar het is wel écht beter voor zijn lijn!

9. Stel jullie omgeving op de hoogte

Als jullie omgeving weet van het afvallen en de veranderde levenswijze, kunnen ze hiermee rekening houden. Zo voorkom je dat jouw kat nog snoepjes of andere ongezonde dingen krijgt zonder dat jij ervan op de hoogte bent.

10. Bedelen wordt niet beloond

Een kat laten afvallen gaat niet altijd over rozen. Een kat met overgewicht heeft iets meer zin in eten dan normaal. Soms kijkt hij je zo lief aan en miauwt hij zo schattig naar je. Niet toegeven! Als jullie nu volhouden kunnen jullie straks samen weer gezond en vrij leven.

11. Denk aan de overgang naar ander voedsel

Een kat zal misschien ander eten niet in één keer waarderen. Probeer daarom het nieuwe voer langzaam te introduceren. Meng een klein beetje van het nieuwe voer met het oude voer en vergroot steeds de hoeveelheden nieuw voer. Zo went je kat aan zijn nieuwe potje!

12. Zorg voor vers drinkwater

Een kat laten afvallen vergt nogal wat, zowel voor jou als je kat. Je kat heeft waarschijnlijk veel behoefte aan water. Zorg ervoor dat zijn water lekker vers blijft door bijvoorbeeld een speciale waterbak met pomp erin.

Kattenverzekering

Lukt het niet om je kat te laten afvallen ondanks bovenstaande tips? Dan is het belangrijk om langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd van onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`