Een kat bijten afleren in 5 stappen!

kat bijten afleren

De meeste katten bijten als je aan het spelen bent. Vaak is dit een zachte knauw, maar soms is het een redelijk harde en pijnlijke bijt. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk afleren. Maar waarom bijt mijn kat eigenlijk? En hoe kun je een kat bijten afleren? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom bijt mijn kat?

Een kat bijt tijdens spelen, uit verveling, uit angst of vanwege pijn. Kittens leren al vroeg in hun leven dat speels bijten oké is, mits het niet te hard gaat. Maar als je kat niet van zijn moeder of van andere kittens zijn grenzen heeft geleerd kan het zijn dat hij hard bijten niet als gevaarlijk beschouwt. In dat geval zal je kat elke keer dat hij bijt gewoon doorbijten en dat kan natuurlijk pijnlijk zijn.

Kat bijten afleren: 5 stappen!

Maar hoe leer je dit nou eigenlijk op een goede manier af? Een kat straffen heeft geen zin. Katten snappen namelijk niet wat ze fout doen als je ze straft. Corrigeren van katten gaat al een stuk beter, maar ook dit vergt veel tijd en veel oefening. Wel kun je ze, stapsgewijs, dingen afleren. Een kat bijten afleren doe je in de volgende 5 stappen!

Stap 1: Blijf rustig

Allereerst is het belangrijk om te weten dat katten bijten afleren soms best lastig kan zijn. Het is daarom belangrijk dat je altijd rustig blijft, ongeacht hoeveel pijn de beet van je lenige vriend doet. Als je schrikt en begint te gillen of opstaat en onrustig wordt zal je kat hier het zijne van denken. De kans is aannemelijk dat je kat weer van jou schrikt en bang wordt. Als je kat bang voor je wordt kan hij hierdoor juist weer stress ontwikkelen en zo ga je hem nooit meer wat afleren. Blijf dus altijd rustig!

Stap 2: Isoleer de situatie

Even ervanuit gaande dat je kat bijt uit speelsheid is het van belang dat je de situatie bij een beet probeert te isoleren. Als hij lekker speels bij je op schoot ligt of je kat bijt tijdens het spelen probeer je altijd de kalmte te bewaren. Probeer je kat rustig te laten worden en sta zelf voorzichtig op terwijl je probeert je kat van schoot af te halen. Laat merken dat je het niet leuk vindt (op een normale manier) en loop weg uit de situatie. Kom pas terug naar je kat wanneer hij volledig tot rust gekomen is.ig!

Stap 3: Geef je kat altijd ruimte

Het komt wel eens voor dat de stemming na zo’n incident plotseling omslaat. Het wordt een beetje ongemakkelijk en het gedrag van je kat begint te veranderen. Tja, een kat bijten afleren gaat nu eenmaal niet over rozen. Nu het tijd voor jou is om stap 1 en 2 uit te voeren is het noodzakelijk dat je je tegelijkertijd in je kat probeert te verplaatsen. Heeft hij genoeg ruimte om zich heen? Waar zijn de uitgangen? Welke kant kan hij op? Deze vragen zijn belangrijk, omdat een kat in het nauw rare sprongen kan maken, letterlijk. Als hij zich bedreigd voelt kan hij agressief worden en dat is het laatste wat je in zo’n situatie wilt hebben.

Stap 4: Probeer verschillende manieren

Elke kat reageert anders op een bepaalde situatie. Het is daarom goed om af te wisselen met verschillende manieren van ‘nee’ zeggen. Je kunt een nee verkopen door je kat streng toe te spreken en hem intens aan te kijken. Reageert je kat hier stoïcijns op? Klap dan de volgende keer eens in je handen, misschien reageert hij daar wel op. Probeer te zoeken naar de juiste manier die voor jou en je kat het beste werken.

Stap 5: Negeren

Een kat bijten afleren is niet altijd even leuk. Je weet natuurlijk dat je kat het niet verkeerd bedoelt, maar om de band tussen jullie goed te houden is het wel belangrijk dat er iets aan gedaan wordt. Daarom is het vaak een goed idee om je kat zo’n vijf tot tien minuten te negeren na de eerste stappen. Herhaal dit bij elk bijtincident. Het kan zijn (dit geldt niet voor elke kat) dat je kat de link begint te leggen tussen een beet en het negeren. En elke kat wil natuurlijk jouw aandacht, dus je hebt hem er echt wel mee!

Een bijtende kat voorkomen

Er zijn verschillende tips om een bijtende kat te voorkomen:

  1. Begin met socialisatie op jonge leeftijd: Als je een kitten hebt, is het belangrijk om hem aan verschillende mensen en situaties te laten wennen. Dit kan hem helpen om op een positieve manier te reageren op nieuwe ervaringen en om te leren omgaan met verschillende mensen.

  2. Geef je kat voldoende speelgoed: Katten hebben veel energie en als ze zich vervelen, kunnen ze op zoek gaan naar andere manieren om hun energie kwijt te raken, zoals bijten. Zorg ervoor dat je kat voldoende speelgoed heeft om mee te spelen en te jagen.

  3. Vermijd agressief spel: Speel niet met je kat met je handen of voeten, omdat dit bijten kan aanmoedigen. Gebruik in plaats daarvan speelgoed dat je kat kan jagen en bespringen, zoals een hengel of speelgoedmuis.

  4. Wees attent op de signalen van je kat: Katten communiceren vaak subtiel voordat ze bijten. Als je merkt dat je kat gefrustreerd, geïrriteerd of gestrest raakt, geef hem dan de ruimte en vermijd het aanraken of vastpakken van hem.

  5. Train je kat: Het is mogelijk om je kat te trainen om niet te bijten. Wanneer hij bijt, kun je hem bijvoorbeeld een luid ‘Nee!’ geven en hem vervolgens afleiden met speelgoed of voedsel.

  6. Bezoek een dierenarts: Als je kat plotseling bijtgedrag vertoont, kan dit te wijten zijn aan een onderliggende medische aandoening. Bezoek een dierenarts om dit uit te sluiten en om eventuele behandelingen te bespreken.

Kattenverzekering

Blijft je kat maar bijten? En ben je bang dat dit komt door medische aandoening? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`