Bengaalse kat kopen? Dit moet je weten!

bengaalse kat kopen

De Bengaalse kat is populair in Nederland. Wij weten wel waarom: het is een slimme en actieve kat met een prachtig uiterlijk. Wil je een Bengaalse kat kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit kattenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een Bengaalse kat?

Een Bengaalse kat van een erkende fokker kost al snel rond de €1200, maar dan hebben wij het alleen over de aanschafkosten. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met dat laatste punt moet je rekening houden, want een Bengaalse kat heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Bengaal kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van een Bengaalse kat belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Bengaalse kat?

Een Bengaalse kat wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar. Katers worden gemiddeld de 12 en 14 jaar, maar poezen leven gemiddeld 2 jaar langer, zij worden gemiddeld tussen de 14 en 16 jaar.

Wat is het karakter van een Bengaalse kat?

De Bengaalse kat staat bekend als een leuk huisgenootje waar je veel plezier aan beleeft. Het is een nieuwsgierige kat die elke dag hunkert naar avontuur. In het gordijn klimmen of in het bad springen: niks is de bengaal te gek. Omdat het zo’n energieke kat is kun je goed spelletjes met hem spelen waarbij je hem ook mentaal kunt uitdagen. Het is een slimme raskat, dus maak het hem niet te makkelijk. Verder is het een aanhankelijke kat die graag wordt geknuffeld, vooral door zijn baasje. Het perfecte baasje is dan ook een persoon die veel tijd heeft voor zijn kat en graag met hem dolt.

Hoe ziet een Bengaal eruit?

De Bengaalse kat is deels zo populair vanwege zijn uiterlijk. Met zijn gespierde lichaam, grote ronde poten, brede kop, ovale ogen en prachtige vacht maakt de Bengaal indruk op de buurtkatten –  alsof een tijger door de voortuin loopt. Verder is de vacht kortharig met een gevlekt of gemarmerd patroon die in verschillende kleuren voorkomt. Hierbij moet wel gezegd worden dat bruin, zilver en sneeuw de enige goedgekeurde kleuren zijn. Volwassen katers wegen gemiddeld tussen de 4,5 en 7 kilo, maar af en toe komt het voor dat eentje zelfs 10 kilo weegt. Vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 3,5 en 4,5 kilo.

Hoe moet ik een Bengaalse kat verzorgen?

De vachtverzorging bij een Bengaalse kat is niet intensief. Wekelijks een keertje borstelen is voldoende om klitten en haarballen te voorkomen. Vindt een Bengaal het vervelend om geborsteld te worden? Helemaal niet. Sterker nog: ze gaan er flink van spinnen. Verder is het belangrijk om regelmatig zijn ogen en oren te controleren en af toe zijn tanden te poetsen.

Qua verzorging moet je bij een Bengaalse kat ook denken aan beweging en activiteiten. Kan deze kat zijn energie niet kwijt? Dan kan dit leiden tot gedragsproblemen. Speel dus volop met deze kat en doe clickertrainingen met hem. Ook is het verstandig een klimrek in huis te nemen, het zijn namelijk ervaren klimmers en dit voorkomt dat ze in de gordijnen gaan hangen. Wel zo handig.

Van welke voeding wordt een Bengaalse kat groot en sterk?

Omdat Bengalen veel bewegen hebben ze voer nodig waarin veel eiwitten zitten. Van dit soort voer herstelt je kat namelijk snel van al dat jagen en spelen. Overige vragen over wat de beste voeding voor een bengaalse kat is, kun je stellen bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt. Zij zijn tenslotte de specialist.

Aandoeningen en ziektes

De Bengaal is een sterke kat. Toch moet je soms met hem naar de dierenarts, vooral als hij nog klein is. Bijvoorbeeld om hem te steriliseren, maar ook voor gewicht- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Bengaalse katten:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de bengaalse kat. Hierbij beweegt de heupkom niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een Bengaalse kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke oogziekte waarbij de staat van het netvlies verslechtert. Er zijn meerdere vormen van PRA. Bij sommige vormen gaat de verslechtering van het netvlies snel en is de kat binnen een aantal maanden na de geboorte blind. Bij andere vormen gaat de verslechtering een stuk langzamer. Wil jij een Bengaalse kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op de aanwezigheid van PRA, dit kan vanaf 15 maanden. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde Bengaal koopt. De ouderdieren kunnen drager zijn van het gen zonder klachten te hebben. Dit maakt het moeilijk om PRA uit te sluiten.

Dierenartskosten bij een Bengaalse kat

Een dierenartsrekening kan flink prijzig zijn. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Bengaalse katten:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Oogonderzoek naar PRA: €100 
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750 
  • Heupkomresectie: €1200
  •  

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Is je Bengaalse kat niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de kattenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`