Begroetingsrituelen van katten

begroetingsrituelen van de kat

Katten hebben zo hun eigen begroetingsrituelen bij het begroeten van mensen. De ene kat onthaalt je met een flinke miauw, de andere geeft je zacht kopje. Onze huisdierspecialisten nemen in dit artikel al deze begroetingsrituelen goed onder de loep.

Laten we beginnen.

Begroeting 1 – Wrijven langs benen en geur afgeven

In de belevingswereld van de kat is geur heel belangrijk. Veel belangrijker dan zicht bijvoorbeeld. Katten gebruiken geuren om met elkaar te communiceren. Ze hebben geurklieren aan weerszijden van hun kop, op hun lichaam en bij de staart.

Als katten andere bevriende katten tegenkomen begroeten ze elkaar door langs elkaar te wrijven met het lichaam en zo ontstaat er een soort groepsgeur, de geuren van beide katten mengen zich. Als je kat langs je benen wrijft doet hij hetzelfde als bij katten waarmee hij bevriend is: geuren uitwisselen.

Het liefste zouden sommige katten ook bij mensen beginnen met geur uitwisselen door langs het hoofd van jou te wrijven. Deze katten gaan op hun achterpootjes staan als ze beginnen met wrijven om zo dicht mogelijk bij je hoofd te komen. Wrijven langs benen, is een begroetingsritueel, die vooral draait om het uitwisselen van geuren tussen vrienden.

Begroeting 2 – Omrollen met de buik omhoog

Een van de meest bijzondere begroetingsrituelen van de kat. Want als je kat jou begroet met zijn buik omhoog is dat een teken van vertrouwen. De kat is immers heel kwetsbaar op deze manier. Als een kat zich op die manier omrolt voor een andere kat is het vaak een uitnodiging tot spel.

Omrollen met de buik omhoog is dus een teken dat de kat je vertrouwt óf je uitnodigt tot spel. Het is geen onderdanigheid en het is bij de meeste katten zeker geen uitnodiging om de buik te gaan aaien. Bedwing dus je neiging om de kat over de buik te aaien tenzij je weet dat de kat dit prettig vindt.

Begroeting 3 – Spinnen

Als een moederpoes terugkeert in het nest of bij de kittens ligt, is spinnen dé manier waarmee ze contact maakt met haar kittens. Kittens beginnen vaak in de eerste week al mee te spinnen met hun moeder. Spinnen is dan ook voor katten een soort uiting van “alles is oké”. Dat spinnen kan de kat inzetten om naar anderen aan te geven dat alles goed is, maar ook om zichzelf te kalmeren. Dit laatste wordt regelmatig gezien bij katten die pijn hebben en zich niet prettig voelen.

Je kat spint dus naar je om aan te geven dat hij je goedgezind is, maar daarnaast ook om zichzelf gerust te stellen als hij zich niet fijn voelt. Recent is ontdekt dat katten ook nog een heel speciale manier van spinnen hebben die ze alleen voor mensen reserveren. Dit spinnen zetten ze in om iets gedaan te krijgen van het baasje. Het klinkt veel harder en dwingender dan het gewone spinnen en zit op dezelfde geluidsfrequentie als baby gehuil. Zie dat als eigenaar maar eens te negeren.

Ook katten worden ziek

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd  de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`