Wat kost een hond?

wat kost een hond

Het baasje zijn van een hond is ontzettend leuk, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Naast dat je hem genoeg aandacht en liefde moet geven, zul je af en toe – en soms meer dan je lief is – ook je portemonnee moeten trekken. Voordat je een hond in huis haalt, is het belangrijk om te weten welke kosten hierbij komen kijken. Maar wat kost een hond eigenlijk? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten

Als hondenbaasje zul je rekening moeten houden met verschillende soorten uitgaven. Wij hebben deze hieronder voor je opgesplitst in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten:

Eenmalige kosten

Als je een hond koopt zijn er een aantal eenmalige kosten waarmee je rekening zult moet houden en deze zul je over het algemeen in het begin betalen. Hieronder hebben wij enkele voorbeelden van eenmalige kosten voor je hond opgesomd:

  • Aanschafprijs

De aanschafprijs verschilt per hond, maar schommelt ongeveer tussen de €100 en €3.000. Dit hangt af van het ras, de leeftijd en waar je de hond koopt. Een jonge rashond van een betrouwbare fokker zal over het algemeen duurder zijn dan een oude hond uit het asiel.

  • Chippen

Het chippen van je hond is verplicht in Nederland en kost ongeveer tussen de €25 en €55.

  • Spullen

Een hond heeft ook spullen nodig, zoals een mand, kleedje, halsband en riem, eet- en drinkbak en een borstel. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het type en de kwaliteit van de spullen, maar schommelt ongeveer tussen de €150 en €300.

  • Puppycursus

Een puppycursus is een belangrijke investering om je puppy te helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen, te leren luisteren en zich goed te gedragen. De kosten hiervan verschillen sterk. Zo kun je kiezen voor privélessen van ongeveer €30 tot €100 per uur, maar ook kiezen voor een groepscursus van ongeveer €50 tot €150 voor een cursus van 6-8 weken.

  • Sterilisatie of castratie

De kosten van een castratie of sterilisatie verschilt per hond. Je reu castreren kost ongeveer €250, je teef steriliseren kost tussen de €500 en €600.

Terugkerende kosten

Naast de eenmalige kosten, zijn er ook terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden als je het baasje van een hond bent. Dit zijn kosten die vaker terugkomen en die je gedurende de levensduur van je hond moet betalen. Enkele voorbeelden van terugkerende kosten zijn:

  • Voer

De kosten voor voeding verschilt sterk per hond, maar schommelt ongeveer tussen de €20 en €150 per maand. Dit hangt af van het merk en de kwaliteit van het voedsel, maar ook van de grootte en voedingsbehoeften van je hond.

  • Speelgoed

De kosten van speelgoed voor je hond hangt sterk af van het type speelgoed en de kwaliteit hiervan, maar schommelt ongeveer tussen de €30 en €150 per jaar.

Onvoorziene kosten

Naast de eenmalige en terugkerende kosten, zijn er ook onvoorziene kosten waar je rekening mee moet houden bij het hebben van een hond. Enkele voorbeelden van onvoorziene kosten zijn:

  • Vermissing of diefstal

De kosten voor het maken van flyers of vermissingsposters verschilt per vermissing, maar kost ongeveer enkele tientallen euro’s.

  • Onverwachte dierenartskosten

De onverwachte dierenartskosten verschillen per hond, maar schommelt tussen de enkele honderden tot soms duizenden euro’s per jaar. Denk hierbij aan dierenartsbezoeken, medicijnen, operaties en andere medische kosten doordat je hond ziek is geworden of een ongelukje heeft gehad.

Wat kost een hond per maand en per jaar?

Een hond kost gemiddeld rond de €80 per maand en gemiddeld rond de €1.000 per jaar. En dan hebben wij het nog niet over de extra kosten die je maakt als je hond ziek wordt. En geloof ons: ben je verzekerd, dan ben je een stuk voordeliger uit als jouw hond medische hulp nodig heeft. Dierenartskosten kunnen namelijk flink prijzig zijn.

Hondenverzekering

Zoals je ziet kunnen dierenartskosten voor je hond hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. En dat drukt extra op de portemonnee als ze ook nog eens onverwachts zijn. Met onze hondenverzekering ben jij verzekerd onverwachte hoge dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor verrassingen te staan. Verzeker je hond daarom vandaag nog!

`