Hond aan de lijn leren lopen

hond aan de lijn leren lopen

Voordat jij met je hond op pad gaat is het belangrijk om hem aan de lijn te leren lopen. Maar geloof het of niet: dit kan nog best een uitdaging voor jou als baasje zijn. Met dat getrouwtrek lijkt het af en toe wel alsof je hond jou uit laat. Dat moeten we niet hebben. Daarom vertellen onze huisdierspecialisten alles wat je moet weten over een hond aan de lijn leren lopen.

Laten we beginnen.

Waarom je een hond aan de lijn moet leren lopen?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je hond aan de lijn te leren lopen. Ten eerste is het voor de veiligheid van je hond. Als je hond niet aan de lijn loopt, kan hij gemakkelijk de straat op rennen en aangereden worden. Daarnaast kan je hond andere honden of mensen lastigvallen, wat voor ongemakkelijke situaties kan zorgen. Ook kan het voorkomen dat je hond achter wilde dieren aan gaat, wat gevaarlijk kan zijn voor zowel je hond als de omgeving. Door je hond aan de lijn te leren lopen, kun je dit voorkomen en samen veilig op pad gaan. Hup, aan de lijn lopen dus! 

Stappenplan: hond aan de lijn leren lopen

 • Stap 1

Zorg dat je hond een goed passend tuigje of halsband heeft. Het is belangrijk dat het tuigje of de halsband niet te strak zit en dat je hond er niet uit kan ontsnappen.

 • Stap 2

 Oefen in een rustige omgeving, zonder al te veel afleidingen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen in je eigen tuin of in een rustig park.

 • Stap 3

 Zet het tuigje of de halsband om bij je hond en bevestig de lijn eraan. Loop rustig en ontspannen rond en laat de lijn een beetje los, zodat je hond wat ruimte heeft om te bewegen.

 • Stap 4

 Als je hond trekt aan de lijn, stop dan met lopen en wacht tot je hond weer rustig naast je staat. Geef je hond op dat moment een beloning in de vorm van een snoepje of een aai over de bol.

 • Stap 5

Herhaal stap 4 totdat je hond begrijpt dat trekken niet beloond wordt. Blijf rustig en geduldig en geef niet op als het niet meteen lukt. Het kan soms helaas even duren voordat je hond het begrijpt.

 • Stap 6

Als je hond rustig naast je loopt zonder te trekken, kun je de lijn wat korter maken. Loop nog steeds rustig en ontspannen en geef je hond af en toe naruurlijk een beloning.

 • Stap 7

Bouw langzaam de afstand en de wandelingen voor jullie wandelingen op!

Tips om je hond aan de lijn te leren lopen

 • Wees geduldig en geef niet op als het niet meteen lukt. Het kan soms even duren voordat je hond het begrijpt en gewend is aan het aan de lijn lopen.
 • Vermijd situaties met te veel afleiding in het begin. Begin bijvoorbeeld met oefenen in je eigen achtertuin of in een rustig park, voordat je op drukkere plaatsen gaat oefenen.
 • Houd de lijn ontspannen en niet te strak. Een te strakke lijn kan ervoor zorgen dat je hond gaat trekken, terwijl een ontspannen lijn juist uitnodigt om rustig naast je te lopen.
 • Ga niet aan de lijn trekken om je hond te corrigeren. Dit kan angst en stress bij je hond veroorzaken en kan het aan de lijn leren lopen juist bemoeilijken.
 • Blijf altijd alert op de signalen van je hond en pas je tempo en route aan als je hond bijvoorbeeld moe lijkt of aangeeft geen zin meer te hebben.
 • Gebruik positieve bekrachtiging om gewenst gedrag te belonen. Geef je hond bijvoorbeeld een snoepje of aai over de bol als hij rustig naast je loopt zonder te trekken.

Hondenverzekering

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen, bijvoorbeeld tijdens je hond aan de lijn leren lopen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`