Grasaar hond, wat moet ik weten?

grasaar hond

Grasaren staan ook wel bekend als ‘kruipers’ en je vindt ze veel in de Nederlandse natuur. Helaas zorgen ze vaak voor problemen bij honden. Want door de weerhaken die aan de grasaar zitten, blijven ze vaak vastzitten op plekken die heel irritant zijn voor honden. Maar wat moet je hier allemaal over weten? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn dus de zogenaamde kruipers. Het zijn scherpe zaden van een grassoort die een pluim vormen aan het uiteinde van de grasspriet. Ze zijn vaak te vinden in hoog gras en langs walkanten. Als een hond in het hoge gras loopt breken deze pluimen af en hechten ze zich door de weerhaken aan de hond. In de meeste gevallen blijft zo’n grasaar bij je hond in de vacht hangen, maar soms kan zo’n graspluim nare gevolgen hebben.

Symptomen grasaar hond

De meestvoorkomende plekken waar grasaren te vinden zijn bij honden zijn in de oren, de neus of tussen de tenen. Het is als baasje daarom belangrijk om te herkennen dat je hond last heeft van grasaar. We behandelen de symptomen bij deze verschillende plekken even apart:

  • Grasaar in oor van de hond

Als een grasaar bij je hond in zijn oor terecht komt, dan zal hij eerst met zijn kop gaan schudden of aan zijn oren krabben. 

  • Grasaar in neus van de hond hond

Als een grasaar bij je hond in zijn neus vastzit, dan zal hij veel gaan niezen en proesten.

  • Grasaar in poot van de hond

Als een grasaar bij je hond aan zijn poot vastzit, dan zal hij veel aan zijn tenen likken of hier gaan bijten, of plotseling mank gaan lopen.

Grasaren bij honden voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dus het is belangrijk om te weten hoe je grasaren bij honden kunt voorkomen. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen:

  • Controleer je hond regelmatig

Controleer regelmatig het lichaam van je hond op grasaren. Let hierbij vooral op de poten, oren en vacht.

  • Vermijd hoog gras en struiken

Grasaren komen vooral voor in hoog gras en struiken. Probeer deze gebieden te vermijden tijdens wandelingen.

  • Houd het haar van je hond kort

 Grasaren blijven gemakkelijker hangen in lang haar. Door het haar van je hond kort te houden, verminder je het risico op grasaren.

Behandeling grasaar hond

Als je hond toch een grasaar heeft opgelopen, is het belangrijk om langs de dierenarts te gaan zodat hij deze kan behandelen. Afhankelijk van de plek waar de grasaar op het lichaam zit, kan gekozen worden voor onderstaande behandelingen:

  • Gebruik van een pincet

Als de grasaar zich aan de buitenkant van de huid bevindt, kan deze soms worden verwijderd met een pincet. Zorg ervoor dat je de grasaar volledig verwijdert en dat er geen stukjes achterblijven.

  • Gebruik van een endoscoop

Als de grasaar zich dieper in het lichaam bevindt, kan een dierenarts een endoscoop gebruiken om de grasaar te vinden en te verwijderen. Dit gebeurt onder narcose en is alleen mogelijk als de grasaar zich in de neus of luchtwegen bevindt.

  • Chirurgische ingreep

Als de grasaar diep in het lichaam is doorgedrongen en niet kan worden verwijderd met een pincet of endoscoop, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Hierbij wordt de grasaar operatief verwijderd.

Hondenverzekering

Heeft je hond last van een grasaar? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`