Chihuahua kopen? Dit moet je weten!

chihuahua kopen

De chihuahua is een populair hondenras in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: een chihuahua is een lieve, dappere en actieve schoothond. Wil je een chihuahua kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit hondenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een chihuahua?

Een chihuahua met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer tussen de  €800 en €1.000, maar dan hebben wij het alleen over de aanschaf. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft de chihuahua een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een chihuahua pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging, deze puppy’s worden namelijk gefokt volgens de fokreglementen van de vereniging. Ook worden de puppy’s hier getest op erfelijke aandoeningen en worden welzijnsregels gesteld aan de honden. Wil je ergens anders een chihuahua kopen? Vraag dan bij de ouders een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde chihuahua puppy koopt.

Hoe oud wordt een chihuahua?

Een chihuahua wordt ongeveer 14 jaar oud. Tuurlijk verschilt dit per hond: de een wordt 18 en de andere wordt helaas maar 10 jaar oud. Toch is de gemiddelde leeftijd aan de hoge kant in vergelijking met andere hondenrassen.

Wat is het karakter van een chihuahua?

Het karakter van een chihuahua is gevoelig, waaks en fel. Ondanks dat hij klein van formaat is, is de chihuahua niet bang om te blaffen. Sterker nog: hij blaft snel en vooral hard, ook naar honden die een maatje te groot voor hem zijn. Tegelijkertijd is de chihuahua een gezelschapshond die zich hecht aan zijn baasje en enorm geniet van aandacht. Het perfecte baasje voor een chihuahua is dan ook een persoon die veel tijd voor zijn hond heeft.

Dit hondenras hecht zich over het algemeen aan één persoon, maar ze zijn bereid om nieuwe vrienden te maken, mits ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. Dat betekent dat ze op een vroege leeftijd kennis moeten maken met andere honden, mensen, geluiden en ervaringen. Doe je dit niet? Dan is de kans aanwezig dat je een teruggetrokken chihuahua in huis krijgt.

Hoe ziet een chihuahua eruit?

Chihuahua’s staan bekend om hun compacte lijf. De schedel is rond en ze hebben een korte neus, relatieve grote ogen en staande oren. Meestal dragen ze hun staart hoog of in een boog over de rug. Daarnaast heeft deze schoothond twee vachttypen: een kortharige of een langharige vacht. Langharige chihuahua’s hebben zijdeachtig haar met pluimen bij de oren, nek, poten en staart. Kortharige chihuahua’s hebben een zachte, korte en aangesloten vacht.

Volgens de rasstandaard hoort het gewicht van de chihuahua tussen de 1 en 3 kilo te liggen, met een ideaal gewicht tussen 1,5 en 2,5 kilo. De schofthoogte van een volwassen chihuahua ligt tussen de 14 en 20 centimeter.

Hoe moet ik een chihuahua verzorgen?

Het hangt deels van het vachttype van de chihuahua af hoe intensief de verzorging is. De kortharige vacht vergt weinig onderhoud en moet om de zoveel tijd geborsteld worden. De langharige vacht moet wel regelmatig gekamd worden. Let daarbij op klitvorming rond de oren, oksels, staart en hals.

Wat wel voor alle chihuahua’s geldt: maak dagelijks de ogen schoon met een watje met lauw gekookt water. Ze kunnen namelijk last kunnen krijgen van traanstrepen bij de ogen. Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd zijn tanden te poetsen. Chihuahua’s hebben namelijk een vergroot risico op het krijgen van gebitsproblemen. Regelmatig tandenpoetsen kan de vorming van tandsteen en tandvleesontstekingen voorkomen.

Aandoeningen en ziektes

De chihuahua is ondanks zijn kleine formaat een sterke hond. Toch moet je ook met deze viervoeter af en toe naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras redelijk wat erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij chihuahua’s:

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Een hond kan hierdoor zijn poot niet strekken en gaat kreupel lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaling van dit proces treedt er beschadiging en artrose van het kniegewricht op. Een operatie is dan noodzakelijk. Wil je een chihuahua kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van patella luxatie. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde chihuahua koopt.

Deze aandoening staat ook wel bekend als waterhoofd. De afwijking komt vaker voor bij hondenrassen die voor hun uiterlijk geselecteerd worden op een te kleine schedel. Bij een hond met een waterhoofd wordt het hersenvocht niet goed afgevoerd waardoor er druk op de hersenen komt te staan. Door de druk op de hersenen krijgt je chihuahua hoofdpijn en kunnen neurologische verschijnselen optreden. Wil je een chihuahua kopen? Dan is het belangrijk dat de pup getest en dus bewezen vrij is van hydrocephalus. Dit kan door middel van een echo. Hiermee vergroot je kans dat je een gezonde chihuahua koopt.

Een levershunt is een aangeboren afwijking waarbij de bloedcirculatie naar de lever niet goed is aangelegd. Normaal gesproken verbindt de poortader de bloedvaten vanuit het maagdarmsysteem met de lever. In de lever worden de afvalstoffen uit het bloed gefilterd. Bij een levershunt is er een extra bloedvat aangelegd waardoor de poortader wordt omzeild en het bloed niet door de lever stroomt. Als gevolg hiervan komen de afvalstoffen uit het bloed in het lichaam terecht waardoor jouw chihuahua ziek wordt. Meestal treden de eerste ziekteverschijnselen op als de pup een half jaar oud is. Door middel van een echo of CT-scan kan de diagnose worden gesteld.

Bij Chiari malformatie (CM) is de schedel te klein voor het hersenvolume. Hierdoor wordt de toestroom van de hersenvloeistof geblokkeerd waardoor er hoge druk op de hersenen en het ruggenmerg komt te staan. Deze hoge druk veroorzaakt holtes in de hersenen en het ruggenmerg en wordt ook wel syringomyelie (SM) genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die ernstige pijnaanvallen kan veroorzaken. Wil jij een chihuahua kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van CM en SM. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde chihuahua koopt.

Dierenartskosten bij een chihuahua

Een bezoekje aan de dierenarts kan hoog oplopen. Wat de dierenarts preciest kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij chihuahua’s:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen de €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Een knieoperatie: ongeveer €1.500
  • Levershunt operatie: ongeveer €1.800

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is je chihuahua niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`