Braken of diarree bij de hond

hond vergiftigd

Je hond heeft diarree of braakt. Vaak is het niet te achterhalen wat de oorzaak is. Wat kun je het beste doen en is het nodig om naar de dierenarts te gaan?

Iedere hondenbezitter heeft het wel eens meegemaakt: een brakende hond of een hond met diarree. Vaak is niet te achterhalen wat de oorzaak ervan is. Er kan sprake zijn van een worminfectie of van een virus dat heerst. Mogelijk ben je veranderd van voeding. Wat kun je het beste doen en wanneer is het tijd om naar de dierenarts te gaan?

Als een volwassen, gezonde hond bij uitzondering last heeft van diarree of braken en verder fit en actief is, hoeven er nog geen alarmbellen te gaan rinkelen. Wel is het goed om even na te denken of je hond iets raars of anders gegeten heeft dan normaal, wanneer de laatste ontworming was en hoe vaak deze klachten voorkomen. Door enkele dagen een licht verteerbaar dieet te voeren in kleine porties, kan het maag-darmkanaal weer tot rust komen en moeten de klachten over zijn. Geschikte diëten zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. Is het binnen 2 dagen niet beter of maakt de hond een zieke indruk? Dan meteen een afspraak maken bij de dierenarts.

Als het een hond betreft met een verminderde weerstand, zoals een pup, een oude hond, een hond met een aandoening of een hond die pas geopereerd is, dan mogen deze klachten niet te lang duren. De hond verliest namelijk veel vocht en voedingsstoffen op deze manier. Zeker als een hond tegelijkertijd braakt en diarree heeft, is het verstandig om snel naar de dierenarts te gaan.

De dierenarts zal je hond onderzoeken, in de buik voelen naar afwijkingen en de temperatuur opmeten. Vervolgonderzoeken kunnen zijn: ontlasting onderzoek, bloedonderzoek of een röntgenfoto. Bij ernstige uitdroging zal je hond waarschijnlijk aan een infuus gelegd worden om de vochtbalans weer te herstellen. Aan de hand van de bevindingen zal de dierenarts de therapie voorschrijven om je hond er weer bovenop te helpen.

 

Hondenverzekering

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!