UV lamp voor vogels of zonlicht?

uv lamp voor vogels

Elke vogel ter wereld heeft licht nodig. Niet alleen om goed te kunnen zien, maar ook omdat licht voor andere gezondheidsredenen erg belangrijk is. Daarom is een UV lamp voor vogels handig in huis. Maar waar is een UV lamp goed voor? En is zonlicht niet gewoon beter? In dit artikel kom je alles te weten.

Licht en vogels

Voor vogels is (zon)licht enorm belangrijk. Het bevat namelijk UV-A- en UV-B-straling. UV-A kan daadwerkelijk worden waargenomen door vogels terwijl UV-B meer bijdraagt aan de gezondheid van de fladderaars. Licht is zelfs zo belangrijk voor vogels dat er in de Europese wetgeving is vastgelegd dan een vogel verplicht over een UV lamp voor vogels moet beschikken als hij niet direct met daglicht in contact staat.

UV-A-straling

Vogels zien meer dan mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld het knipperen van TL-lampen waarnemen. Ook zien vogels meer kleuren dan mensen. Omdat vogels UV-A-straling kunnen waarnemen betekent dit dat zij kleuren zien die wij mensen niet kunnen zien. Als jij bijvoorbeeld een zwarte vogel in je tuin ziet, kan deze door een andere vogel heel anders en kleurrijk worden waargenomen. Dit komt door UV-reflecterend pigment in de veren. Maar wat zijn precies de belangen van de twee typen stralingen?

Voor vogels is UV-A-straling belangrijk voor:

 • De partnerkeuze
 • De voedselopname
 • Eetlust
 • Het voorkomen van agressie of plukgedrag

UV-B-straling is juist weer belangrijk voor:

 • Opname en activatie van vitamine D3
 • Opname van calcium
 • Betere kweekresultaten

Waar moet een UV lamp voor vogels aan voldoen?

Er zijn verschillende eisen waar een UV lamp voor vogels sowieso aan moet doen om een gezonde vogel in huis te hebben. Bij een dierenspeciaalzaak kun je vaak goede lampen vinden. Als je toch nog extra informatie wilt over UV lampen dan is de dierenarts bellen altijd een verstandige keuze. Maar aan welke eisen moet een UV lamp in ieder geval voldoen?

 • Voldoende straling van zowel UV-A als -B
 • Hoge frequentie
 • De lamp geeft ook warmte af
 • De lamp verlicht ook daadwerkelijk (dus niet alleen straling)

Vitaminen in voedsel

Veel mensen vragen zich af waarom een lamp per se moet zorgen voor vitaminen en waarom geven we deze vitaminen niet gewoon in het voedsel? Dit komt doordat vitamine D3 niet te doseren is. Het vervliegt heel snel en is zeer kort houdbaar. Een tekort is schadelijk, maar een overschot is zelfs dodelijk. Daarom moet je altijd heel voorzichtig zijn met het toedienen van vitaminen bij dieren. Daarnaast is vitamine D3 uit een UV lamp voor vogels effectiever dan de variant in het voedsel. Het wordt uit een lamp voor 100 procent opgenomen terwijl dit via voedsel vaak maar 60 procent is.

Een warm verenpak

Ook is warmte erg belangrijk voor vogels. Om vitamine D3 te activeren is er niet alleen straling nodig, maar ook een warmere omgeving. Als je vogel opwarmt wordt de opname van de vitaminen geactiveerd. Hierna volgt een inwendig proces dat er uiteindelijk voor zorgt dat ook calcium goed opgenomen kan worden. Dit begint dus allemaal met warmte. Ook is warmte goed omdat je vogel in het algemeen lekker opwarmt. Daarom is de zon zo belangrijk voor vogels, zowel in de natuur als in huis. Vogels houden van een warm lijf.

UV lamp voor vogels of zon?

Maar is de zon nu beter dan een UV lamp? In principe wel. Van nature wordt alles zo geregeld dat de zon een goede invloed heeft op de gezondheid van vogels. Het is alleen zo dat vogels binnen in hun kooi of fladderend door het huis vaak te weinig zonlicht opvangen. Daarnaast hebben we in Nederland vaak exotische vogels als huisdier, die meer zonlicht nodig hebben dan we in Nederland hebben. In zulke gevallen biedt een UV lamp voor vogels de perfecte uitkomst. 

Papegaaienverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen papegaaien onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je papegaai de medische zorg die hij nodig heeft kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze papegaaienverzekering!

`