Papegaai leren praten in 9 stappen!

papegaai leren praten

Op zoek naar een nieuwe gesprekspartner? Papegaaien zijn praatgrage vogels. Dat kan natuurlijk erg gezellig zijn thuis. Op deze manier kun je altijd bij iemand je ei kwijt (en hij bij jou!). Maar een papegaai leren praten, hoe doe je dat? Onze huisdierspecialisten leggen het uit.

Laten we beginnen.

Hoe kan een papegaai praten?

Een papegaai is in staat om te praten om verschillende redenen. Papegaaien zijn op het gebied van gehoor en het produceren van geluid anders ontwikkeld dan mensen. Wij mensen hebben onze stembanden om geluid te produceren en onze mond en lippen om dit geluid om te zetten in woorden. Papegaaien hebben allerlei buizen die de longen met de luchtpijp verbinden. Doordat dit alles samenkomt is de vogel in staat om geluid te produceren.

Ook de hersenen zijn ontwikkeld op het gebied van spraak. Het gehoor van de papegaai is ook anders dan dat van ons. De kleurrijke na-praters kunnen namelijk weinig verschil horen tussen ‘a’- en ‘i’-klanken. Ook is het natuurlijk sterk afhankelijk welke soort papegaai je in huis hebt. Een papegaai leren praten gaat namelijk makkelijker bij de één dan bij de ander!

Welke papegaai praat het meest?

Er zijn veel soorten papegaaien bekend die wel in zijn voor een goed gesprek. Maar welke soorten staan nu echt bekend om het praatvermogen? Wij zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje. Want een papegaai leren praten, wie wil dat niet?

  • Amazonepapegaai
  • Edelpapegaai
  • Grijze Roodstaartpapegaai
  • Kaketoe
  • Muisparkiet
  • Halsbandparkiet
  • Valkparkiet
  • Monniksparkiet
  • Grote Beo

Hoe leer ik mijn papegaai praten?

Je papegaai leren praten is gezellig en goed voor je praalvogel! Nu je wat meer weet over deze intelligente vogelsoort is het tijd om stapsgewijs te oefenen. Natuurlijk is niet elke papegaaisoort hetzelfde, maar over het algemeen is het handig om het volgende stappenplan aan te houden. Misschien maakt jouw papegaai met z’n grote snavel je straks zo trots als een pauw!

1. Zorg voor een stabiele relatie

Als een vogel in staat is om te praten, betekent het dat het een sociaal dier is. Hij houdt van contact! Bouw daarom eerst een band op met jouw beroepsimitator. Hierdoor raakt hij aan je gewend. Praat eerst een aantal maanden vaak en doe dit op een rustige toon. Speel ook genoeg samen. Deze vogels zijn van nature namelijk gewend aan veel contact.

2. Werk met schema’s

Papegaaien hebben structuur nodig. Wanneer je werkt met een trainingsschema zal je het optimale halen uit de intelligentie van je maatje. Oefen niet te lang, maar ga te werk in sessies. Van twee tot vijf keer per dag, steeds vijf minuten is voldoende.

3. Werk in kleine stapjes

De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen.

4. Gebruik makkelijke woorden

Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort. Gebruik deze woorden dus ook in jouw trainingen. Woorden als ‘hallo’, ‘doei’ of de naam van het beestje zelf zijn vaak erg geschikt als begin.

5. Stay close!

Houd je vogel dicht bij jezelf. Dit is belangrijk voor het maken van contact. Zo zal de vogel zijn aandacht vestigen op jouw geluiden. Neem hem gezellig op je arm of houd je gezicht in de buurt van zijn plekkie!

6. Samen leren

Een papegaai houdt van ervan met meerdere sprekers te praten! Het is dus een goed idee om samen met een bekende een oefengesprek te houden met je papegaai erbij. Hierdoor leert de slimmerik de context van een gesprek te begrijpen. Fantastisch toch?

7. Blijf herhalen

Deze stap werkt eigenlijk vergelijkbaar als bij honden. Elke keer als jij een handeling uitvoert met je maatje, is het goed om te benoemen wat je doet. Til je de vogel op? Zeg dan ‘’Op!’’. Hierdoor zal je papegaai verbanden gaan leggen tussen bepaalde handelingen en woorden die hierbij horen.

8. Plezier

Ook vogels leren sneller wanneer zij plezier ervaren. Geef jouw vliegende vriend daarom af en toe wat lekkers tijdens het oefenen. Ook helpt het om op vrolijke toon belonende woorden uit te spreken. Let er wel op dat je alleen beloont wanneer er gewenst gedrag plaatsvindt. Ga dus niet op willekeurige tijdstippen belonen, op deze manier zal de papegaai geen verbanden leggen.

9. Geduld

Last but not least: geduld. Geduld is cruciaal wanneer jij je vogel iets wilt leren. Elke soort papegaai is anders en de een pikt dingen sneller op dan de ander. Het lijken af en toe net mensen!

Papegaai praat niet meer

Je papegaai praat niet meer? Dit komt helaas wel eens voor. Het kan meerdere oorzaken hebben. Een papegaai leren praten is mogelijk, afleren niet. Daarom is er dus een andere reden waarom je papegaai niet meer praat. Zoals gezegd hebben we hier te maken met zeer intelligente vogels. Stress kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn waardoor je geveerde vriend stopt met ‘papegaaien’. Ook een veranderende omgeving of andere geuren kunnen oorzaken zijn waardoor je papegaai zijn gouden keeltje niet meer laat klinken.

Papegaaienverzekering

Ook papegaaien kunnen ziek worden of een ongelukje krijgen, met een duur bezoekje aan de dierenarts tot gevolg. Met onze papegaaienverzekering krijgt je papegaai de medische zorgen die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Verzeker je papegaai daarom vandaag nog!

`