Een papegaai kopen, waar moet je op letten?

papegaai kopen

Heb jij behoefte aan een vrolijke fluiter of een huisgenoot met gevleugelde uitspraken? Dan is een papegaai misschien wel iets voor jou. Denk er wel aan dat een papegaai kopen een weloverwogen keuze is, en dat je van tevoren goed moet weten waar je mee te maken krijgt en hoe je zo’n kromsnavel verzorgt. Geen paniek, in dit artikel lees je alles wat met papegaaien kopen te maken heeft.

Een papegaai kopen, doe je bewust

Een papegaai is een zeer intelligent dier dat veel aandacht en verzorging nodig heeft. Deze vrolijke praatgraag zal je elke dag gezelschap houden, waarschijnlijk voor de rest van je leven! Omdat papegaaien zo oud worden, is het belangrijk om nu al te bekijken wat er met je papegaai gebeurt als hij jou overleeft.

Ook het karakter van een papegaai is iets waar je rekening mee moet houden bij de aankoop. Papegaaien kunnen namelijk heel eigenwijs en soms opdringerig zijn. Daar moet je natuurlijk wel tegen kunnen! Uiteraard willen we je niet alleen maar afschrikken. Een papegaai is ook een superleuk dier en je hebt een gezellig maatje voor de rest van je leven!

Waar kan je een papegaai kopen?

Vroeger wandelde je gewoon een dierenwinkel in, vroeg je om een papegaai en ging je terug naar buiten met eentje. Tegenwoordig gaat dat toch iets anders.

Zo is het heel belangrijk om van tevoren al goed te onderzoeken waar je jouw papegaai wilt kopen. Er zijn namelijk heel veel dierenwinkels, kwekers of online verkopers die er veel slechte recensies op nahouden. Papegaaien die van hen komen worden ziek, vertonen gedragsproblemen of mankeren iets. Maak daarom voor jezelf een lijstje met betrouwbare kwekers en ga met hen in gesprek. Hebben ze gezonde vogels? Kunnen ze dat aantonen? En komen ze betrouwbaar over?

Zodra je zeker weet dat de door jou gekozen kweker betrouwbaar is, kan je overgaan tot het uitzoeken van een nieuwe huisgenoot.

Populaire papegaaien op een rijtje

Je hebt besloten om een papegaai te kopen, maar… Welke soort past het beste bij jou? De ene heeft een heel ander karakter dan de andere, en elke papegaai ziet er anders uit. Kortom, de keuze is reuze! Om het kiezen iets makkelijker te maken zetten wij de populairste papegaaiensoorten voor je op een rijtje:

  • Blauwgele ara
  • Groenvleugel ara
  • Geelvoorhoofd amazonepapegaai
  • Edelpapegaai
  • Ducorps kaketoe
  • Grijze roodstaart
  • Parkiet
  • Roze kaketoe

Het plezier van een papegaai als huisdier

Toegegeven, papegaaien zijn niet altijd de makkelijkste huisdieren. Maar dat weegt niet op tegen het plezier dat je ervoor terugkrijgt wanneer je zo’n prachtvogel in huis haalt. Een papegaai kopen op zich is al leuk: je maakt een afspraak en je zoekt de perfecte vogel uit die bij jou past.

Zodra hij het thuis gewend is begint het plezier pas echt! Je kan een papegaai leren praten, je kan hem douchen en je kan natuurlijk samen een hoop plezier maken.

Uiteraard hoort ook verzorging bij een papegaai. Denk hierbij aan kortwieken, de juiste voeding zoeken en natuurlijk een comfortabel eigen plekje in huis creëren.

Eventuele valkuilen van een papegaai

oals gezegd kunnen papegaaien nogal lastig zijn. Sommige papegaaien hebben bijvoorbeeld een extreme eigen wil. Ze vragen constant aandacht en willen per se hun zin krijgen. Als baasje moet je hier natuurlijk wel tegen kunnen.

Als een papegaai zelfs begint te schreeuwen om aandacht kan je dit wel afleren, maar het kost veel energie. Daarnaast zijn sommige papegaaien (plotseling) niet meer tam. Ze beginnen je dan te pikken of doen heel gemeen. Gelukkig kan je dit wel verhelpen. Hoe je een papegaai (opnieuw) tam maakt.

Geef je papegaai de beste zorgen

Een papegaai kopen is één ding, maar hoe weet je dat hij daarna altijd kan rekenen op de beste zorgen? Bij Figo denken we graag met je mee. Figo is namelijk de enige huisdierenverzekeraar die ook verzekeringen voor papegaaien aanbiedt. Zo kan jij onbezorgd genieten van je kleurrijke huisvriend, zonder dat je na hoeft te denken over eventuele dierenartskosten. Neem een kijkje op onze verzekeringspagina voor papegaaien om te zien welk pakket bij jou en je vogel past.

`