Hoeveel kost een papegaai?

hoeveel kost een papegaai

Het baasje zijn van een papegaai is ontzettend leuk, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Naast dat je hem genoeg aandacht en liefde moet geven, zul je af en toe – en soms meer dan je lief is – ook je portemonnee moeten trekken. Voordat je een papegaai in huis haalt, is het belangrijk om te weten welke kosten hierbij komen kijken. Maar wat kost een papegaai eigenlijk? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten

Als papegaaienbaasje zul je rekening moeten houden met verschillende soorten uitgaven. Wij hebben deze hieronder voor je opgesplitst in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten:

Eenmalige kosten

  • Aanschafprijs

De aanschafprijs verschilt per papegaai, maar is ongeveer rond de €650. Dit hangt af van het ras, de leeftijd en waar je de papegaai koopt. Een jonge hyacintara van een betrouwbare fokker zal over het algemeen duurder zijn dan een oude parkiet uit het asiel.

  • Vogelkooi

Papegaaien hebben een geschikte vogelkooi nodig om in te leven. De grootte en de kwaliteit hiervan kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de papegaai. Een ruime en veilige vogelkooi kan variëren van €100 tot meer dan €1.000, afhankelijk van het merk en de specificaties.

  • Spullen

In de vogelkooi heb je ook accessoires nodig, zoals zitstokken, voerbakken, speelgoed en eventueel een klimboom. Deze kosten kunnen variëren, maar reken op ongeveer €100 tot €300, afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid accessoires die je aanschaft.

Terugkerende kosten

Naast de eenmalige kosten zijn er ook terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden bij het hebben van een papegaai. Dit zijn kosten die vaker terugkomen en die je gedurende de levensduur van je papegaai moet betalen. Enkele voorbeelden van terugkerende kosten zijn:

  • Voer

Papegaaien hebben een gevarieerd dieet nodig dat bestaat uit zaden, noten, fruit, groenten en pellets. De kosten van voeding kunnen variëren afhankelijk van de grootte en het dieet van je papegaai, maar reken op ongeveer €20 tot €50 per maand.

  • Verwarming en verlichting

Papegaaien zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen en hebben een comfortabele leefomgeving nodig. Dit kan verwarmings- en verlichtingskosten met zich meebrengen, vooral als je in een koudere klimaatzone woont. Afhankelijk van het type verwarming en verlichting dat je gebruikt, kunnen deze kosten variëren van €20 tot €50 per maand.

  • Verzorging

Papegaaien hebben dagelijkse verzorging nodig, zoals het schoonmaken van de kooi, het vervangen van voer- en waterbakken, het douchen/geven van badjes, en het knippen van de nagels en vleugels. Hoewel je veel van deze taken zelf kunt doen, kunnen er ook kosten zijn voor bijvoorbeeld kooibedekking, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Reken op ongeveer €20 tot €50 per maand voor deze terugkerende kosten.

  • Reguliere dierenartskosten

Hieronder vallen terugkerende dierenartskosten, zoals onder andere behandelingen tegen luizen, mijten en wormen. De gemiddelde kosten voor deze  behandelingen kunnen variëren van €50 tot €150 per jaar.

Onvoorziene kosten

Naast de eenmalige en terugkerende kosten, zijn er ook onvoorziene kosten waar je rekening mee moet houden bij het hebben van een papegaai. Enkele voorbeelden van onvoorziene kosten zijn:

  • Vermissing of diefstal

De kosten voor het maken van flyers of vermissingsposters verschilt per vermissing, maar kost ongeveer enkele tientallen euro’s.

  • Onverwachte dierenartskosten

De onverwachte dierenartskosten verschillen per papegaai, maar schommelt tussen de enkele honderden tot soms duizenden euro’s per jaar. Denk hierbij aan dierenartsbezoeken, medicijnen, operaties en andere medische kosten doordat je papegaai ziek is geworden of een ongelukje heeft gehad.

Wat kost een papegaai gemiddeld per jaar?

Een papegaai kost gemiddeld tussen de €800 en €1200 per jaar. Dan hebben wij het nog niet over de extra kosten die je maakt als je papegaai ziek wordt – in dat geval kun je het hebben over een paar honderd euro, zo niet, duizenden euro’s extra. En geloof ons: ben je verzekerd, dan ben je een stuk voordeliger uit als jouw papegaai wordt en medische hulp nodig heeft. Dierenartskosten kunnen namelijk flink prijzig zijn.

Papegaaienverzekering

Zoals je ziet kunnen dierenartskosten voor je papegaai hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. En dat drukt extra op de portemonnee als ze ook nog eens onverwachts zijn. Met onze papegaaienverzekering ben jij verzekerd onverwachte hoge dierenartskosten. Zo krijgt je papegaai altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Verzeker je papegaai daarom vandaag nog!

`