Konijnen uitlaten: samen op pad in 4 stappen!

konijnen uitlaten

Konijnen houden enorm van bewegen. In het wild rennen en vliegen ze alle kanten op. Daarom is het ook leuk als je af en toe een blokje met ze om gaat. Dit vinden ze heerlijk! Konijnen uitlaten vergt wel wat kennis, je kunt niet zomaar de straat met ze op. Onze huisdierspecialisten leggen in 4 stappen uit hoe je dit doet.

Laten we beginnen.

1. Eerst maar even wennen

Een konijn uitlaten doe je altijd met een konijnentuigje. Konijnen zijn natuurlijk geen honden die keurig luisteren naar commando’s. Een tuigje is dan de perfecte oplossing. Maar voordat je de ronde gaat lopen kun je jouw konijn het best even laten wennen aan het tuigje. Dit kun je doen door hem een paar dagen lang het tuigje om te doen in de tuin of in de kamer. Na een uur of twee doe je het tuigje weer af en doe je het de volgende dag opnieuw. Zo begint je konijn te wennen aan het feit dat hij wordt klaargestoomd om de hort op te gaan. Zorg ervoor dat het tuigje niet te los zit, maar ook zeker niet te strak!

2. Aan de lijn!

Raakt je konijn langzamerhand gewend aan zijn tuigje? Super, dan is het nu tijd om de lijn eraan te bevestigen. De meeste tuigjes die je aanschaft hebben ook een bijhorende lijn. Let erop dat de lijn elastisch is zodat je konijn zich niet bezeert als hij ineens wegschiet. Konijnen uitlaten gaat namelijk niet altijd zonder slag of stoot. Konijnen hebben een zwakke rug die snel breekt bij een ruk.

3. Wennen aan nieuwe impulsen

De kans is natuurlijk groot dat je konijn tijdens het wandelen te maken krijgt met andere materialen en soorten natuur dan in de eigen tuin. Daarom is het belangrijk dat je hem eerst laat wennen aan bijvoorbeeld gras, beton of wat dan ook anders is dan de tuin. Dit wennen kun je doen door hem mee te nemen aan de lijn en even kort laten snuffelen aan de nieuwe omgeving. Hierna keer je weer terug naar zijn vertrouwelijke nestje. Allebei klaar? Dan is het eindelijk tijd om echt op pad te gaan!

4. Eindelijk je konijn uitlaten

Je konijn is nu wel echt klaar voor het grote werk. Ga lekker samen op pad! Jouw stamper wijst graag zelf de weg. Konijnen uitlaten heeft dus één vuistregel: je konijn bepaalt de route! Laat de riem altijd slap hangen tijdens de wandeling. Tenzij er een gevaarlijke situatie dreigt trek je dus nooit aan de riem. Houd ook nog even rekening met de temperaturen buiten. Is het veel warmer of kouder dan je konijn gewend is? Je konijn uitlaten in deze omstandigheden is niet verstandig. Stel het uitlaten dan maar even uit. Sowieso is het niet goed om je konijn boven de 22 graden Celsius uit te laten.

Konijnenverzekering

Je konijn uitlaten is hartstikke leuk, maar je moet hierbij wel een goed oogje in het zeil houden. Misschien eet-ie wel van een giftige plant of verstuikt hij zijn pootje. In dat geval is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je konijn altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze konijnenverzekering!