Een konijn kopen: dit moet je weten

konijn kopen

Aan de schattigheid van een konijn kan niemand weerstaan. Ze huppelen vrolijk rond, knagen wat af en zijn een plezier om naar te kijken. Een konijn kopen is dan ook geen hoge drempel — of toch niet wanneer het aankomt op de schattigheidsfactor. Er zijn namelijk wel een paar andere zaken die je moet weten wanneer je graag een konijn in huis wil halen. Waar kan je een konijn kopen? En ga je voor een babykonijn of kies je een volwassen dier? In dit artikel lees je alles wat er komt kijken bij de aanschaf van een flapoor.

Waar kan je een konijn kopen?

Vroeger ging je naar de plaatselijke dierenwinkel of naar het tuincentrum en je kocht een konijn. Simpel! Tegenwoordig is dat echter niet meer de standaard gang van zaken. Wij zetten graag alle manieren op een rijtje waarop je een konijn kan kopen:

In de dierenwinkel

Hoewel het in veel dierenwinkels nog altijd mogelijk is om een klein stampertje uit te zoeken, wordt het steeds minder populair. Zo is het geen garantie dat een dierenwinkel gespecialiseerd is in de zorg voor konijnen. De konijntjes zitten vaak in kleine hokken, wat niet de ideale omgeving is om zich te ontwikkelen. Er komen immers veel mensen op bezoek en die willen allemaal zo’n schattig konijntje aaien. Hierdoor ontwikkelen konijnen in dierenwinkels sneller stress.

Daar komt helaas nog eens bij dat de jonge dieren vaak te snel worden weggenomen bij de moeder. Ze krijgen hierdoor een gebrek aan moedermelk, wat hun darmstelsel aantast. Babykonijntjes uit dierenwinkels hebben over het algemeen dan ook niet de hoogste levensverwachting.

In het asiel: geef een konijn een tweede leven

Als je écht een hart voor konijnen (of andere huisdieren) hebt, dan haal je een konijn uit het asiel. De meeste asielen zitten tegenwoordig overvol met “afdankertjes”. De kans is natuurlijk wel groot dat een konijn uit het asiel al iets ouder is dan je had gehoopt. Dat weegt echter niet op tegen de voordelen:

 • Medische behandeling tegen goede tarieven
  Omdat opvangcentra vaak draaien op donaties is het soms mogelijk om (met een beetje geluk) dierenartsen te vinden die tegen eerlijke tarieven castraties uitvoeren of andere medische hulp verlenen.
 • Een tweede kans
  Elk konijn heeft recht op een mooi leven. Als een konijn eenmaal in het asiel terechtkomt, neemt die kans sterk af. Alleen al daarom is het goed om een konijntje te redden en hem een tweede kans te geven bij je thuis. Je steunt hiermee ook nog eens de opvang door het bedrag dat je betaalt.
 • Ervaren verzorgers
  Asielen zijn vaak vertegenwoordigd door goede en ervaren medewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over een konijn en wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast kennen ze natuurlijk ook de (medische) achtergrond van jouw nieuwe flapoortje.
 • Rammen worden gecastreerd
  Alle rammen die naar een asiel gaan, worden gecastreerd. Dit voorkomt dat jij ineens met meerdere konijnen zit als je jouw rammelaar bijvoorbeeld koppelt aan een vrouwelijk konijn.
 • First dates voor konijnen
  Stel: je hebt al een of meerdere konijnen thuis, maar je wilt er nog eentje kopen in het asiel. Vaak is het mogelijk om je konijn(en) mee te nemen naar het asiel om zo de nieuwe huisgenoten aan elkaar te laten wennen! Denk er wel aan dat het koppelen van konijnen nogal complex is.

Bij een fokker

Je kan ook een konijn kopen bij een fokker. Ben je op zoek naar een bepaald ras of wil je de stamboom van je nieuwe vriend inzien, dan kan je bij zo’n konijnenfokker terecht. Een fokker die verantwoord te werk gaat let vaak goed op de gezondheid en de omstandigheden van de dieren. Hij of zij zal er ook voor proberen te zorgen dat de kleine stampertjes gewend raken aan de geur en het geluid van mensen. Een konijn van bij de fokker zal waarschijnlijk wel een iets hoger prijskaartje hebben, maar het is over het algemeen beter voor het welzijn van de dieren.

Online

Ook op online platformen worden konijnen aangeboden in alle soorten en maten. Het is dus een goed idee om ook hier eens rond te kijken als je een konijn wil kopen. Wees wel kritisch. Vraag bijvoorbeeld altijd na hoe oud het konijn is en of het is ingeënt. Ook is het belangrijk om te weten of het konijn gecastreerd of gesteriliseerd is. Vraag tot slot ook naar het verleden van het diertje. Veel konijnen hebben wel eens tandproblemen gehad of zijn ziek geweest. Mocht het je tweede konijn zijn, vraag dan altijd of je het beestje kunt terugbrengen moest het niet klikken met het konijn dat je al hebt.

Tip: check altijd de leeftijd

Waar je ook een konijn koopt, vraag altijd na hoe oud het beestje is en probeer zoveel mogelijk over de geschiedenis van het konijn te weten te komen. Wettelijk gezien mogen kleine konijntjes pas na vier weken weggehaald worden bij de moeder, maar daar wordt niet altijd rekening mee gehouden. Het is dus altijd goed om de leeftijd te weten zodat je je nieuwe vriend de juiste zorg kan geven.

Hoe vervoer je een konijn?

Heb je er al over nagedacht hoe je het konijn best vervoert wanneer je hem gaat ophalen? Er bestaan speciale transportboxen voor konijnen, gemaakt van stevig plastic. Ze zijn makkelijk schoon te maken en je konijn kan er in principe goed aan wennen. Deze bakken zijn ook geschikt om mee naar de dierenarts te gaan of wanneer je samen met je konijn ergens op bezoek gaat.

Een konijn is verantwoordelijkheid

Konijnen zijn over het algemeen vrij zelfstandig, maar toch hebben ze aandacht en verzorging nodig. Zorg altijd voor goede voeding, voldoende ruimte en speelgoedjes.

Onder goede voeding kan je van alles verstaan. Bij de aanschaf van een nieuw konijn is het altijd handig om aan de vorige eigenaar te vragen welke voeding het beste is. Ook je dierenarts weet natuurlijk wat jouw konijn nodig heeft.

Op het gebied van ruimte is het belangrijk dat je konijn een mooi en ruim huisje krijgt. Voor de klussers kan het leuk zijn om zelf een konijnenhok te maken. Ook een konijnenren kan je eenvoudig zelf in elkaar zetten. Denk eraan dat je het hok goed inricht. Konijnen hebben zo hun eigen wensen die aansluiten bij hun natuurlijke instinct. 

Misverstanden over konijnen

Helaas zijn er nogal wat misverstanden over konijnen. Het is belangrijk dat je goed weet wat je precies in huis haalt qua zorgen, maar ook hoe je een konijn best behandelt en wat zijn behoeftes zijn. Zoals gezegd is een konijn kopen best een grote verantwoordelijkheid. Daarom sommen we een aantal misverstanden op:

 • Konijnen zijn knuffeldieren
  Helaas zijn er veel ouders die een konijntje kopen voor hun kind(eren) om te knuffelen. Alleen… Konijnen knuffelen helemaal niet graag! Het zijn prooidieren, en die worden niet graag opgepakt.
 • Konijnen kunnen tegen kleine ruimtes
  Ook dit is een hardnekkig misverstand. Een konijnenhok moet absoluut groot genoeg zijn; een konijn huppelt eigenlijk zelfs liever vrij rond dan in een hok te zitten. Alleen wanneer hij wil rusten of een dutje doen, zal hij terug in z’n veilige hok kruipen.
 • Konijnen kunnen dezelfde voeding als mensen eten
  Ook dit is niet waar. Voedsel voor mensen zit vaak vol bewaarmiddelen, suikers en zout. Hier reageren konijnen niet goed op. Er zijn dan ook heel wat etenswaren giftig voor konijnen, waaronder ook een hoop planten

Een konijn verzekeren

Tot slot is het nog even de moeite waard om te vermelden dat ook konijnen verzekerd kunnen worden. Bij Petplan bieden we verschillende pakketten aan die aansluiten bij de behoeftes van zowel het baasje als het konijn zelf. Zo vermijd je onverwachte kosten bij de dierenarts en kan je onbezorgd van je konijn genieten! Neem een kijkje op onze konijnenverzekeringspagina voor meer informatie.

`